je suis rien

15 jan

(Westland, 15 januari 2022). De eerste raadscommissievergadering van het jaar was een soort theater van de lach die succesvol in Theater De Veiling, voorheen De Leuningjes, had kunnen worden uitgevoerd. Een bijzondere uitvoering omdat het ooit florerende cultuurpaleis nabij de Gantel zelf het onderwerp was waarover een groep matig toneelspelende politieke acteurs zich, soms lachwekkend, soms spastisch, lieten klinken. Zonder publiek, alleen digitaal te beleven.

Kleine zaal
Alweer 4 jaar wordt er gebakkeleid over de toekomst van de evenementenlocatie, hartje Poeldijk. Na langdurige discussies en ook gedachten over een appartementencomplex plus parkje volgde toch een soort doorstart en een asbestsanering van de grote zaal maar aansluitend was er lang gezeur over de kleine zaal.
Eventjes leek het er op dat daar de WOS zou belanden maar het veilingbestuur liet weten dat een totale exploitatie zonder die kleine zaal onmogelijk is.

Plassen
Daarop volgde een lange soap tussen dat bestuur en de gemeente op het niveau van wie de grootste heeft en het verst kan plassen. Uiteindelijk kwam er eind vorig jaar een voorstel om de kleine zaal, de keuken en de toiletten op te knappen voor € 660.000.
Afgelopen maandag leek het dus appeltje-eitje maar enkele raadsleden hadden de stukken nogal goed gelezen en in een memo ontdekt dat er nog een achterstallig onderhoudslijkje uit de kast kwam rollen. Het stichtingsbestuur had daarvoor moeten zorgen, zo staat in het lopende contract met een symbolische huur van € 1. ‘Maar daar was de afgelopen tijd vanwege corona natuurlijk niets van gekomen’, zo verdedigde wethouder Piet Vreugdenhil. Hij begreep dat wel.

Geschrokken
Nogal wat raadsleden waren wel geschrokken van het bedrag: 1,3 miljoen euro. De vernieuwde evenementenlocatie zou uiteindelijk dus zo’n 2 miljoen euro meer gaan komen nadat er in het begin al anderhalf miljoen euro was gefourneerd. En dat voor een toen door iedereen overeengekomen periode van 10 jaar.
Waarbij er ook weer lang kon worden gedelibereerd of die periode al was ingegaan in 2017 of dat dat decennium pas begint na de restauratie van de kleine zaal.

Alternatief De Naald
Lastig was dat de wethouder tijdens de show niet kon uitleggen hoe het nieuwe huurcontract er gaat uitzien. En hij kon dus ook niet garanderen dat er in de toekomst niet meer extra kosten komen.
Gelukkig kwam LPF-raadslid André van der Meer met een fantastische deus ex machina. Hij relativeerde alle kosten met de opmerking dat een Nieuwe Veiling over enkele jaren een perfect alternatief kan zijn voor Theater De Naald. Dat tegen die tijd lang gesloten is, afgebroken en weer wordt opgebouwd in Naaldwijk. Eventjes leek er digitaal een zucht van verlichting door het raadszaaltoneel te gaan. Wat een visionaire gedachte! Dan valt het qua kosten nog wel mee!

Verkouden Pavarotti
Maar hoogtepunten van de avondvullende theatermusical waren de binnenkort vertrekkende Groenlinkser Ulbe Spaans die als een verkouden Pavarotti zingend sprak van ‘een bodemloze put’ en ‘het boek der raadselen’. En natuurlijk de cliffhanger van de wethouder die aan het eind aankondigde dat de ontknoping pas op 25 januari tijdens het plenaire raadstheater volgt. Dan is Deel 2 te zien in het Verdilaantheater in Naaldwijk. Ook met nootjes vanaf de thuisbank, op Caiway-kanaal 68.

 De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>