je suis rien

30 okt

(Westland, 30 oktober 2021, nr. 313). Als kandidaat-Tweede Kamerlid mag je je beperkt laten sponsoren mits maar duidelijk wordt aangegeven wie wat en hoeveel betaalt. De dit het voorjaar in de Tweede Kamer gekozen Westlander Peter Valstar (VVD) heeft iets meer dan €10.000 aan giften ontvangen. Best Fresh Group in Poeldijk en Hofman in Maasdijk betaalden elk ruim 3500 euro. Niks mis mee, al is het wel leuk om te weten dat bij BFG de directeur Mart Valstar heet.

Pikant
Politiek interessant is dat er €2000 is geschonken door een Hilversums bedrijf KGU Recruitment dat toevallig een samenwerkingspartner is van het Naaldwijkse uitzendbureau GJ Personeelsdiensten. Een bedrijf met een eigendomslink naar Remmert Keizer. Die van Gemeentebelang Westland.
Maar echt politiek pikant is het dat er ook €995 is overgemaakt door ene Pieter Varekamp, hier bekend als VVD-wethouder. Die van de trillende OV-bussen in Monster en de afgesloten Ambachtsweg in Wateringen. Betaald uit eigen zak. Dat ‘gekke’ bedrag zal ongetwijfeld fiscale redenen hebben.

Gratuite
Grote vraag is nu of Tweede Kamerlid Peter Valstar nu ook zijn Naaldwijkse mecenas financieel gaat helpen bij de komende raadsverkiezingen. Want sponsorvriend Varekamp is (onverwacht) inmiddels VVD-lijsttrekker geworden. Alleen de leden moeten nog besluiten.
Valstar helpt gratuite nu al een beetje want hij staat lijstduwerig ondersteunend op de 29e plaats van de officieuze kandidatenlijst. Maar Pieter rekent ongetwijfeld minstens op €995!

Op de wip
Cynici beweren dat het CDA Westland snel oplost door vergrijzing, het landelijke gedoe van de laatste tijd zou dat proces alleen maar versnellen. Dat gaat ons niet gebeuren, moet lijsttrekker Jenny Vermeer hebben gedacht. Op de nieuwe kandidatenlijst staan bij de eerste 10 niet minder dan drie twintigers. Een zittend raadslid, een weer terugkerend raadslid en zeer actief CDJA-lid.
Janice de Jong staat op nummer 5, Dennis Chafiâ op 8 en Kevin Klinkspoor zelfs op plaats 2. Op 7 staat Claudia van de Meer, jaren terug woordvoerder van het bestuurscollege Westland, inmiddels ook communicatie-adviseur van het koningspaar.
Het CDA heeft nu 10 zetels, de verwachting is dat de partij die niet meer gaat halen. De ‘oude rotten’ Cor van der Mark (9) en Marcel Zuidgeest (10) zouden wel eens op de wip kunnen komen te zitten.

Bijna vergeten
Voor de echte liefhebber is vooral het onderste deel van de lijst boeiend. Daarop staan oude, bijna vergeten, prominenten, maar eveneens vroegere wethouders als Marga de Goeij en Theo Duijvestijn. Ook bekende Westlanders als Adri Bom (Glastuinbouw Nederland) en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. De lijst is vandaag tijdens een algemene ledenvergadering vastgesteld.

Op projectbasis
Onlangs heeft NPO Radio 1 uitgezocht dat bijna de helft van oud-bewindslieden en voormalig Tweede Kamerleden een baan vindt als belangenbehartiger of lobbyist. Dat was bij, Westlander en niet meer herkozen Kamerlid, Arne Weverling niet tegen dovemansoren gezegd.
Deze week werd bekend dat Weverling zich aan heeft gesloten bij organisatieadviesbureau Rijnconsult. Volgens het (vrijwel zeker door de Westlandse ex-wethouder zelf geschreven) persbericht had het bureau geen betere binnen kunnen halen.
Desalniettemin begint Weverling slechts op projectbasis. Hij gaat zich richten op strategische vraagstukken en het versterken van samenwerken in netwerken en ketens en tussen overheid en bedrijfsleven. Dat lukt Arne wel.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

5 gedachten over “je suis rien

  1. Heel verrassend dat het CDA nu met zoveel jonge mensen op verkiesbare plaatsen komt. Dat houdt ook wel risico’s in want een afgrond dreigt tussen de jonge raadsleden en de gemiddeld grijze gewone leden.

  2. Na maart wordt het wel een heel andere gemeenteraad. Ik zie nu al leuke debatten voor me tussen Kevin Klinkspoor of Dennis Chafiâ en Peter Duijsens.

  3. Het ziet er dus naar uit dat we afscheid gaan nemen van de “onderburgermeester” van De Lier, de heer Van der Mark. De man van de gevleugelde uitspraak “” ik en de wethouder”! Hoe moet dat verder voor De Lier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>