je suis rien

25 sep

(Westland, 25 september 2021, nr. 308). Politiek is er deze week een wonder gebeurd. Er waren tijden dat een bestuurscollege een door de gemeenteraad aangenomen motie per definitie terzijde schoof. Ook het zittende had daar wel een handje van.
VVD-wethouder Pieter Varekamp zorgde voor een soort trendbreuk: ‘Ik vind het nog steeds onverstandig maar de aangenomen motie door de gemeenteraad kan ik niet naast mij neerleggen’. Gedegen protestanten hoorden daar een Lutheriaanse ondertoon in.

Opmerkelijk
De raad had hem in meerderheid voorgehouden de door hem afgesloten Ambachtsweg in Wateringen weer open te stellen. De raad dubde nog even of er dan een- of tweerichtingsverkeer zou komen. Maar CDA, GemeenteBelang Westland en LPF, die daarover van mening verschilden, vonden elkaar toch in een gezamenlijke tekst. Op zich ook al opmerkelijk, twee coalitiepartijen en een van de oppositie. Heel even denk je dan, er komen toch geen verkiezingen aan!

Afscheidsspeech
Tot dinsdagavond was Varekamp dus nog de held van de bewoners van de Ambachtsweg die de al twee jaar durende proefafsluiting toejuichen. Maar met die ‘draai’ zal hij hen nu moeten paaien met allerlei verkeersveiligheidsmaatregelen. Lastig, want snelheidscamera’s vallen buiten zijn bevoegdheid. En drempels kunnen ook niet want de daar niet onderheide huizen storten dan vrijwel zeker in vanwege de trillingen.
Typisch Varekamp dat hij de ‘openstelling-tegen-zijn-zin’ toch niet als een nederlaag ziet. ‘Ik heb naar eer en geweten gehandeld maar de meerderheid van de raad heeft anders besloten’. Eigenlijk wel mooie woorden voor een politieke afscheidsspeech.

Boomkappen
D66-raadslid Benjamin Hofland en SGP-wethouder Leen Snijders hebben ruzie over bomenkappen. Lang was het wethouderlijke beleid: één boom kappen, twee nieuwe planten. In een rondje Westland ontdek je zo of dat ook wordt uitgevoerd.
Nee dus, want de jonge democraat kwam er achter dat de oude staatkundige zo’n 1800 bomen ‘achter liep’. Die hij volgens Bartjens niet meer kan inhalen, zeker niet voor zijn (vrijwel zekere) vertrek in maart na de raadsverkiezingen. Hofland riep hem dus deze week op het politieke matje.

Listige Leen
Maar Listige Leen was niet voor één gat te vangen, liet eerder weten dat zijn beleid was veranderd waarbij kwaliteit boven kwantiteit gaat. Elke omgezaagde boom wordt vervangen door één andere, grotere. ‘Dat is veel beter dan twee van die kleine sprietjes herplanten’, zo zei Leen alsof hij bij de Intratuin werkte.
Een boze Hofland sloeg terug met een motie van treurnis. Hij kreeg medestanders, maar de politieke billenkoek werd verworpen omdat de coalitiepartijen, waartoe ook Snijders behoort, de rijen sloten. Het is te hopen dat als Leen als politicus kapt, er een kwalitatief betere wethouder voor in de plaats komt. Geen twee D66-sprietjes.

Lachgas
D66 was even later de dissonant in de discussie over het verbieden van gebruik en verkoop van lachgas in Westland. Een motie van Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland werd bijna unaniem aangenomen. Alleen D66 tegen met de argumentatie dat een verbod het probleem niet gaat oplossen.
Beter is het om in te zetten op preventie en voorlichting, was de beredenering. Ja, dan kun je het verbod op soft- en harddrugs ook beter gelijk opheffen.

Slagroom
Het probleem is natuurlijk dat lachgas niet illegaal, en vrijwel overal gemakkelijk te koop is. ‘Weg met die troep’, zei CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer. ‘Lachgas moeten we alleen gebruiken bij een bevalling en verder niet’. En de op onverwachte momenten humoristische burgemeester Arends vulde aan: ‘Of bij het kloppen van slagroom’.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

5 gedachten over “je suis rien

  1. Ik verwacht wel raadsvragen van Westland verstandig om erachter te komen wat ‘naar eer en geweten handelen” betekent. Het kan ook zijn dat het VVD-hoofdkantoor Varekamp al heeft gebeld met die vraag. Eer? Geweten?

  2. Als je het handelen van D66 zo leest, dan lijkt het wel dat ze voorstander zijn om elke omgehakte wietplant te vervangen door twee kleinere modellen.

  3. Ik moest inderdaad even glimlachen over de reactie van burgemeester Arends over lachgas. Zou de Drent dat spul zo nu en dan ook gebruiken?

  4. De raad heeft ten aanzien van de Ambachtsweg dus gewonnen. Ik ben wel benieuwd of de VVD, ook een coalitiepartij, haar wethouder blijft steunen. Het zou zuiverder zijn als ze hem adviseren op te stappen.

  5. Wethouder Pieter Varekamp haalt in feite, met tegenzin, ook het collegebeleid van de hele coalitie onderuit. Dan is het toch niet gek dat de andere partijen binnen de coalitie hem gewoon wegsturen. Als een Mona Keijzer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>