je suis rien

4 sep

(Westland, 4 september 2021, nr. 305). Adri Bom-Lemstra (CDA) ontvangt vandaag in de Naaldwijkse Oude Kerk het eerste 34e jaarboek van het Genootschap Oud-Westland. Bom is, inmiddels ook historisch gezien, een bekende Westlandse. Die na vele jaren Wateringse politiek eerst loco-dijkgraaf bij het Hoogheemraadschap Delfland was en daarna statenlid en gedeputeerde bij de provincie Zuid-Holland.

Glastuinbouw
Sinds mei is zij de nieuwe voorzitter van de lobby- en brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland. Zij volgde Sjaak van der Tak op die voorzitter werd van de LTO Nederland en eerder Westlands burgemeester was.
Toen de CDA’er daar in 2017 wegging was er slechts blijdschap en trots. Niemand zei iets over hier opgedane kennis en contacten die hij in zijn nieuwe functie zou kunnen gebruiken. Maar mogelijk weet een burgemeester van het grootste aaneengesloten kassengebied te weinig om daar politiek-ethisch een probleem van te maken. Bovendien had hij formeel tuinbouw niet in zijn portefeuille.

Lobbyverbod
Dat lag anders bij Adri Bom, die sinds 2019 bij de provincie milieu, klimaatadaptatie en eveneens land- en tuinbouw in haar portefeuille had. Toch was er ook na haar transitie  geen kritisch gemor, terwijl zij – zeker na zoveel jaren niet alleen op provinciaal gebied – veel achtergrondinformatie plus een breed netwerk kon meenemen. Maar klaarblijkelijk is een (tijdelijk) lobbyverbod niet relevant als je uit de polder, lees: een middelgrote gemeente of een provincie, komt.
VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen kreeg deze week terecht bakken kritiek nadat ze opstapte bij Infrastructuur en Waterstaat om lobbyist bij Energie-Nederland te worden. Zij zal dat wel ‘politiek etnisch profileren’ noemen.

2 voor 12
Onze Westlandse volksvertegenwoordiger Peter Valstar (VVD) zat woensdag op NPO2 in de jubileumquiz ‘2 voor 12’. Samen met zijn partijgenoot en maatje Klaas Dijkhoff. Die ex-minister en –fractieleider was uitgenodigd omdat hij eerder De Slimste Mens had gewonnen. Daarom zat NOS-nieuwslezer Astrid Kersseboom in het tweede duo, want ook zij is ooit Slimste Mens geweest.
Toen Klaas dat hoorde had hij in een aparte variant van ‘twee weten meer dan één’ direct gezegd dat hij samen met zanger Rob Kemps wilde komen, eerder ook al een Slimste Mens. Begrijpelijk, die spreken samen goed Brabants. Makkelijk in het onderling overleg. ‘Eerst links, dan rechts zoeken.’

Slimste Mens
Maar die goedlachse zangerman van de Snollebollekes kon niet, moest elders goed betaald optreden. Eigenlijk was ‘onze man in Den Haag’ dus tweede keus, zo erkende hij deze week in de krant. Maar hem kennende zit er natuurlijk ook achter dat hij nu hoopt dat onze allerslimste senioren Philip en Maarten hem zullen uitnodigen voor hun programma. Zo slim is een Valstarretje wel.
Het duo Dijkhoff-Valstar wist uiteindelijk het woord te raden: hiphopmuziek. Dat lukte met nul fouten maar omdat ze soms nogal de tijd namen kregen ze uiteindelijk ‘maar’ 553 punten.

Wegwerpluier
Daarmee waren Klaas en Peter niet de allerknapsten. De dagen daarna werden ze op punten verslagen door onder anderen NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Het winnende team haalde maandag zelfs al 600 punten.
Maar volgens liberale traditie waren ze dik tevreden. Zeker ook omdat de twee macho’s daarmee genadeloos hun tegenstander Astrid Kersseboom en haar spelpartner versloegen; die haalden 493 punten. Het door hen geraden woord was ‘wegwerpluier’, volgens de quizmakers puur toeval.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Interessante insteek na de rel rond het vertrek van minister Cora van Nieuwenhuizen. Het tegenstrijdige is natuurlijk dat politici voor de lobbywereld alleen maar interessant zijn als ze nog warm op het pluche zitten. Elke maand on hold betekent waardeverlies. Zoals het nu gaat kan het in ieder geval niet blijven.

  2. Ik ken inmiddels veel mensen die wensen dat Rutte zo snel mogelijk ergens gaat lobbyen. Wat hij daarvoor deed kan hij zich nauwelijks meer herinneren.

  3. Het heeft iets geks dat iemand een nieuwe baan krijgt aangeboden die hij dan niet zou mogen aannemen omdat hij of zij teveel weet. Logisch, in het bedrijfsleven heet dat concurrentiebeding. Maar als je dat doorvoert bij bestuurders, sturen we zo’n politicus ook bijna verplicht richting de wachtgeldregeling. En de vraag is of dat wel wenselijk is.

  4. Lijkt me wel leuk, Peter Valstar bij De slimste mens. Hij hoeft niet per sé te winnen maar om zo nu en dan eventjes Maarten van Rossem aan te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>