je suis rien

14 aug

(Westland, 14 augustus 2021, nr. 302). De rechter heeft het bezwaar tegen de komst van 12 zorgappartementen voor jongeren met een beperking nabij het Naaldwijkse Zuideinde ongegrond verklaard. De opgelegde bouwstop is opgeheven en er kan weer worden gebouwd. Een succes voor de stichting Droom je thuis-huis.

Bittere nasmaak
De laatste procedurele fase had wel een bittere nasmaak. De bezwaarmakers, omwonenden, maakten daar juridisch volkomen legaal tot het uiterste gebruik van. De grote vraag is of zij dat ooit opnieuw zullen doen, want, of je het er nu mee eens bent of niet, de afgelopen weken zijn ze verbaal neergesabeld, nog net niet opgehangen of gekruisigd. Vooral op sociale media.

Eigenwijs
Natuurlijk was de stichting teleurgesteld dat de bouw moest worden stopgezet. Maar ze wist dat bezwaar maken mogelijk bleef; desalniettemin was ze eigenwijs met de bouw begonnen.
Daarnaast was ze ervan overtuigd gelijk te krijgen van de rechter en ook dat een vertraging hooguit enkele weken zou duren. Mogelijk door de bouwvakvakantie zelfs korter. Al met al gewoon misgegokt.

Bloemetje
Het had de stichting gesierd als ze via dezelfde sociale media haar achterban had opgeroepen geen beledigende en schandelijke berichten te schrijven richting de bezwaarmakers. En het was pas echt klasse geweest als ze, na de gerechtelijke uitspraak, een bloemetje naar de verliezers had gestuurd. Ook voor bewoners van het Droom je thuis-huis geldt: beter een goede buur dan een verre vriend.

Naamzeikers
Er zijn nog steeds naamzeikers die zich druk maken over de vraag of het nu Westland of het Westland is. Het antwoord is simpel: de gemeente is zonder het lidwoord en de streek, inclusief Midden-Delfland, heet Het Westland.
In Maassluis hebben ze ook zo’n zeurderig taalgedoetje waar stadsarchivaris Harm Jan Luth Mulders al jaren strijd voor levert. Ligt zijn gemeente nu aan de Nieuwe Waterweg of aan Het Scheur?

Erelid
Volgens Harm Jan aan het laatste, want de Nieuwe Waterweg loopt vanaf de Noordzee slechts tot de Maeslantkering. Vlaardingen, waar Het Scheur stopt, ligt aan de Oude Maas. Het misverstand komt allemaal na een ambtelijke vergissing uit 1980.
Bizar is wel dat Vlaardingen aan de waterkant een bord met de juiste naam heeft neergezet en dat Maassluis niet van zins is dat ook te doen. Gelukkig blijft Harm Jan doorvechten. Het Gilde van Naamzeikers heeft hem inmiddels voorgedragen als erelid.

Vleermuishuisjes
Langs de Monsterse Haagweg zijn drie palen met grijze kastjes geplaatst. Dat zijn vleermuishuisjes waar veel automobilisten flitspalen in zien. En die staan geregeld vol in de remmen als ze ze in de gaten hebben. ‘Geflitst’ door een vleermuis, humor op zich.
Maar het verhaal wordt soapachtig als je leest dat de kastjes daar neer zijn gezet op verzoek van een projectontwikkelaar die in de buurt een huis gaat slopen. Als de (beschermde) vleermuizen zich daar zouden nestelen kan hij zijn plan voorlopig vergeten…

Andere planeet
De ecologe van Aqua Terra Nova, dat de kastjes geplaatst heeft, werd gevraagd of zij er ooit aan gedacht had dat haar huisjes verward zouden worden met flitspalen. Nee, zei ze oprecht verbaasd. Heerlijk, iemand die de indruk wekt eigenlijk op een andere planeet te leven. Samen met vleermuizen, dat wel.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Maar die klagende omwonenden hadden natuurlijk ook gewoon met de Droom je thuis- huis mensen kunnen gaan praten. Gelukkig dat nu de bouw verder kan gaan.

  2. Die omwonenden zijn inderdaad belachelijk hard verguisd. Vooral de suggestie dat ze iets tegen mensen met een beperking hebben was beneden alle peil.

  3. De kemphanen aan het Zuideinde kunnen nu beter samen optrekken naar de gemeente om de verkeerssituatie aldaar te verbeteren. Iedereen die daar wel eens fietst of loopt voelt op zijn klompen aan dat daar chaos gaat ontstaan. Misschien moeten ze bruggetje daar maar weer openmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>