je suis rien

17 jul

(Westland, 17 juli 2021, nr. 298). Deze week een typisch debatje over het idee van CDA, D66 en SGP/CU om de eigen griffie en het eigen ambtelijke apparaat te complimenteren over hun inzet tijdens de corona. Iedereen denkt dan, waarom doen er maar drie partijen mee? En waarom alleen complimenten voor Westlandse ambtenaren?

Applaus
Zo ontstond een kleinburgerlijke discussie met argumenten dat sommigen al eerder lovende woorden hadden uitgesproken. Dat vrijwilligers en mantelzorgers die ook verdienen. En verpleegkundigen. En de brandweer. En toen kregen zij die die opmerkingen maakten weer de schijn tegen dat ze dus ook de ambtelijke complimenten niet ondersteunden.
Tactisch en zalvend bundelde burgemeester Arends de motie en alle andere aanvullingen en deed – zonder een raadsstemming af te wachten – daarna een oproep tot een applaus. Salomo had het niet beter kunnen doen, maar soms klinkt boegeroep oprechter…

Verstappiaans
In Naaldwijk is er overlast van straatraces. Vooral in de weekenden wordt er Verstappiaans gescheurd op Dijkweg en Burgemeester Elsenweg. Met Ferrari’s en Lamborghini’s, die je ook – per dag – kunt huren. Start en finish van de Westlandse GP zijn op het veilingterrein nabij Luna Events. Omwonenden, en nu ook de politiek, willen dat de burgemeester streng gaat optreden.
Luna is een feestoord, dat ooit Fleuresto heette, waar tegenwoordig veel niet-Westlanders hun eigen (bruilofts)feesten houden. Met nogal wat overlast en dat nachtelijke wroemmm, wroemmmm en gierende banden.

‘Politiek correct’
Politiek Westland neemt dan actie met een motie waarin handhaving wordt geëist. Maar dan moet natuurlijk eerst de tekst ‘politiek correct’ worden gemaakt. En eensgezindheid kon pas worden bereikt nadat GroenLinks en D66, later ook het CDA,  enkele zinnen hadden geschrapt.
Daarin stond dat ‘er daar feestgangers zijn die komen voor Marokkaanse, Turkse, Afghaanse, Hindoestaanse en Nederlandse bruiloften, besnijdenisfeesten en hennafeesten’. Dat noemen ze stigmatiserend, het gaat immers om overlast en straatraces.
Op de website van Luna Events profileert zij zich als dé plek voor Marokkaanse, Turkse, Afghaanse, Hindoestaanse en Nederlandse bruiloften, besnijdenisfeesten en hennafeesten’. Er staat niets over straatraces of overlast.

Westlanders Brigade
Eindelijk is de Westlanders Brigade uit de kast gekomen. Lange tijd was het stil wie en wat deze denktank, die zich moet gaan buigen over ‘Westland na corona’, precies gaat doen.
Wat blijkt, acht doodnormale, soms een beetje bekende, Westlanders zijn hoogstpersoonlijk door burgemeester Arends telefonisch gestrikt voor dit bijzondere plan. Iedereen wilde graag meedoen maar het bleek wat moeilijk om hen te overtuigen wat er nu precies wordt verwacht. Dat kostte zelfs drie bijeenkomsten, maar inmiddels staan alle neuzen dezelfde kant uit. Maar daarom duurde het allemaal wat langer.

Ambtenaren
Onduidelijk is hoe de lijst exact tot stand is gekomen. Om gedoe te voorkomen dat het geen door de gemeente gestuurde club zou worden, werd tevoren nadrukkelijk aangegeven dat er geen bestuurder of politicus in zal plaatsnemen, ook niet als voorzitter.
Wel opmerkelijk is dat de brigade bestaat uit 8 burgers en 4 gemeenteambtenaren. Je zou dan eerder verwachten dat de brigade, net als bijvoorbeeld een formateur, wordt gefaciliteerd door een ambtelijke staf. Ook blijkt nu dat het aangezochte lid van de Jongerenraad daar geen lid meer van is en dat hij tot voor kort fractieondersteuner was bij GemeenteBelang Westland.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Ik wil alle raadsleden en wethouders een compliment geven dat ze zo consequent zijn blijven klooien en kneuzelen ten tijde van de pandemie.

  2. Wel weer een indrukwekkend rijtje van politieke activiteiten. Dat geleuter over complimenten zegt wel iets over de onderlinge sfeer in de raad. Ja, en met zo’n team kun je ook geen vuist maken tegen straatraces. Een motie tegen straatraces!

  3. Ik begrijp dat de potentiële leden van de Westlanders Brigade ook moeite hadden met hebben met hun opdracht. Eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet wat ze nu precies moeten gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>