je suis rien

20 mrt

(Westland, 20 maart 2021, nr. 281). De Westlandse uitslag van de landelijke verkiezingen had toch weer iets grilligs en eigenwijs. Natuurlijk waren er parallellen zichtbaar, zoals het halveren van GroenLinks en het gelijk blijven van de PvdA, maar daar bleef het wel bij. Bij het CDA was bijvoorbeeld het verlies groter dan het landelijk gemiddelde en de lokale winst voor D66 was weer kleiner.
Opmerkelijk verschil, de nationale, rechtse partijen haalden hier gedrieën ongeveer 25 procent, terwijl twee van hen 4 jaar geleden 20% scoorden. De PVV verloor, maar nieuweling JA21 en het heroplevend Forum voor Democratie kwamen behoorlijk fors binnen.

Verrechtsing
Kortom, over all een verrechtsing die overigens niet zichtbaar is in de huidige gemeenteraad. Van de drie lokale partijen – samen goed voor een meerderheid –  is eigenlijk alleen de LPF echt rechts. GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig, zijn in feite rechts van het midden. Maar de uitslag van woensdag geeft vooralsnog aan dat bij die kiezers de stap naar echt rechts gemakkelijk is geweest. En dat geldt ook voor veel CDA’ers.
Een andere bijzondere uitslagafwijking is dat de VVD wel enkele stemmen meer wist binnen te halen maar procentueel achteruit ging. De liberalen haalden ruim 30%. Mocht je dat in lokale raadszetels vertalen, dan zou die partij ineens 11 à 12 fractieleden tellen. Dat aantal steekt wel schril af tegen de drie van nu.

Verdubbeling
Die ruk naar rechts hoeft niet te betekenen dat bijvoorbeeld de LPF volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen twee keer zo groot wordt. Misschien D66 wel; met één raadszetel heb je met een tweede al een verdubbeling.
Het is zelfs mogelijk dat het nu zo verslagen CDA in 2022 misschien wel meer stemmen krijgt dan deze week. Maar tegelijkertijd ook, bijna traditioneel door een sterk vergrijzende achterban, weer verlies leidt in vergelijking met 2018.
Dat soort grilligheden bij plaatselijke verkiezingen komt ook omdat veel partijen dan bekende gezichten ‘aanbieden’. Waardoor kiezers, omdat ze Jan of Truus nu eenmaal goed kennen, makkelijker de bij hen behorende partij kritiekloos accepteren.

Volumineus
Er zijn nogal wat raadsleden die moeilijk met lange woorden om kunnen gaan. Niks mis mee, ze zijn niet de enigen, in tweeën knippen kan soms helpen. Dinsdag ging het bijna mis tijdens de raadsdiscussie over de detailhandelsvisie van wethouder Albert Abee. Daarin is vastgelegd dat uitsluitend bepaalde bedrijven een plekje kunnen krijgen in Naaldwijk en in Wateringen.
In de visie wordt daarvoor het woord ‘volumineus’ gebruikt. Al snel ontstond er enige spraakverwarring over de uitspraak maar vooral over de betekenis. Zijn dat nou grote bedrijven qua oppervlakte of bedrijven waar je grote dingen als bedden, banken wasmachines of auto’s kunt kopen? Een volumineuze discussie.

Ook Emmen
Tussen alle verkiezingsdrukte in was er ook nog een besluitenlijst van het bestuurscollege, die er bijna tussendoor glipte. Belangrijk onderwerp daarop was dat Westland graag wil toetreden tot het Stedennetwerk G40. Dat is een club van middelgrote steden waaronder – willekeurig – Alkmaar, Apeldoorn, Delft, Enschede, Eindhoven, Haarlemmermeer, Schiedam en Maastricht.
Oh ja, ook Emmen, de vorige gemeente waar burgemeester Bouke Arends jarenlang wethouder was. Een lidmaatschap is overigens niet vanzelfsprekend, want in het netwerk zitten nu al 40 steden.

 De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Nu al zeggen dat het CDA volgend jaar weer meer stemmen krijgt is wel aanmatigend. Als ze opnieuw met Rutte in zee gaan zou het best nog slechter kunnen worden. Het CDA is landelijk aan oppositie toe. En dat geldt ook voor Westland.

  2. Het blijft inderdaad bijzonder dat de VVD in Westland politiek gezien maar een fractie is van het landelijke beeld. Zal volgend jaar de lakmoesproef komen?

  3. Ik ben eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in het aantal voorkeurstemmen dat Pieter Omtzigt in Westland heeft gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>