je suis rien

27 feb

(Westland, 27 februari 2021, nr. 278). Deze week werd bekend dat Elias van Hees bestuursadviseur bij de gemeente Westland wordt. Geen onbelangrijke ambtelijke functie. Politiek pikant is echter dat hij jarenlang in Den Haag raadslid voor de PVV is geweest. In de Hofstad is hij trouwens ook een populaire volkszanger, zeg maar een soort Hezes.
Later stapte hij politiek over naar Richard de Mos, ook ex-PVV, van de groep Richard de Mos, die nu Hart voor Den Haag heet. Van Hees is daar tegenwoordig woordvoerder en politiek adviseur. Maar daar vertrekt hij dus.

Vijfde colonne
In de krant vertelt hij dat hij het college Westland gaat adviseren. “Nu meer de bestuurderskant, wat minder partijpolitiek”. Dat valt te bezien want Richard de Mos heeft eerder aangekondigd hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend voorjaar ook in Westland mee gaat doen, mogelijk met zijn landelijke partij Code Oranje. Groot voordeel, tegen die tijd weet hij, via maatje Van Hees, precies hoe hier tussen de kassen de politieke hazen lopen. Dat heet kwartier maken, soms vijfde colonne.

Honkvast typetje
Meiny Prins, baas van Priva in De Lier, is nu lijstduwer (op de 12de plek) bij Splinter, de partij van Femke Merel van Kooten – Arissen. Dat is de mevrouw die eerst voor de Partij van de Dieren in de Tweede Kamer zat, daarna met onmin zelf begon, zich toen bij Henk Krol van 50Plus aansloot, later met hem de Partij van de Toekomst vormde en tenslotte toch weer alleen verder ging. Nu onder de naam Splinter. Kortom, politiek een honkvast typetje.

Ongelukkig
“Ik sta helemaal achter het partijprogramma van Splinter, vertelt de Westlandse Prins in het AD. Politiek opmerkelijk zegt ze daarna niet van plan te zijn om naar de kamer, de Tweede dus, te gaan. Haar nieuwe partij mag blij zijn als ze een of twee zetels gaat krijgen, denkt ze.
Maar wat nu als alle Westlanders tot verstand komen en haar wel stemmen, dan wordt ze gewoon gekozen. En moet zij toch echt zelf kiezen. In dat licht is haar interviewquote ‘dat ze heel ongelukkig zou worden in Den Haag’ ineens veel leuker.

Zelf geschreven
Meiny is politiek ervaringsdeskundige, schreef mee aan het VVD-verkiezingsprogramma in 2010. Maar toen door haar ingebrachte punten na het doorberekenen, op basis van wat zij zegt ouderwetse rekenmodellen van tafel verdwenen, was het genoeg. “Toen was ik wel klaar met de politiek.”
Dat is nu veranderd, want al haar ideeën staan in het verkiezingsprogramma van Splinter. Het is – zoals bijna ironisch in het interview staat – alsof Prins het zelf geschreven heeft. Zal Femke Merel vast leuk vinden.

Roel
Roel Batelaan, ja, die van MKB Westland, van de reddingsbrigade Monster en ook van de VVD, had het weer mooi voor mekaar. Als eerste meldde hij via Twitter dat Lierse verkiezingsborden met Mark Rutte waren ‘versierd’ met een snor. Die van de bekendste Duitser uit de jaren dertig en veertig vorige eeuw. Adolf dus. Opnieuw was hij weer actueler dan WOS of AD, nog sterker, Hart van Nederland en zelfs Linda. vroegen of ze zijn foto mochten gebruiken.
WOS-directeur Aart den Haan zoekt trouwens nog steeds een hoofdredacteur. Misschien moet hij Roel eens bellen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

 

5 gedachten over “je suis rien

  1. Ik begrijp niets van de beslissing van Meiny Prins. Het enige wat haar actie kan opleveren is nog meer versnippering in de Tweede Kamer.

  2. Is de ambtelijke nood in Westland nu zo hoog dat ze een woordvoerder van Richard de Mos als adviseur inhuren? Misschien is hij op bepaalde gebieden zeer getalenteerd maar zijn actuele politieke activiteiten maken het op zijn minst ingewikkeld.

  3. De beweegredenen van de “snortekenaar” zijn mij onbekend, het zou ook zomaar de snor kunnen zijn van de man die geboren is op 16 april 1889 en overleden op 25 december 1977. Die met die bolhoed..

  4. Een afgeleide PVV’er, nu werkzaam voor Richard de Mos, gaat het college van Westland adviseren. Ik zie het al voor me. Rechts SGP-wethouder Leen Snijders, links adviserend ambtenaar Elias van Hees. Minstens één van de twee moet tandenknarsen.

  5. Meiny Prins heeft het goed gedaan. Heeft haar eigen partijprogramma opgeschreven en laat nu anderen het werk doen. Dat heet delegeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>