je suis rien

28 nov

(Westland, 28 november, nr. 266). Aan het Westlandse hoofdpijndossier, de historische fruitmuur in Wateringen, is een einde gekomen. De muur wordt opgeknapt. Kosten, tot ergernis van coalitiepartner LPF, een kwart miljoen.

Desnoods
Alleen de status is nog een punt. De deplorabele muur is een rijksmonument. En al jaren wordt er gediscussieerd of alleen (dure) restauratie die status kan behouden. Renovatie betekent mogelijk dat het geen rijksmonument meer is.
Wethouder Leen Snijders (SGP) lost dat nu op eigen wijze op: ‘Wij halen die status er niet vanaf.’ En een blije cultuurwethouder Piet Vreugdenhil (CDA) ziet het nog simpeler: ‘Desnoods maken we er een gemeentelijk monument van.’ Er zijn positivo’s die dat gemeentelijk beleid noemen.

Westland-circuit
We hebben in Westland een soort Zandvoort Circuit. Op de Laan van de Heilige Lambertus tussen de Maasdijk en Heenweg wordt nogal eens gescheurd. Door auto’s en motoren.
Wie daar wel eens rijdt vraagt zich af waarom deskundige wegaanleggers dat toentertijd niet hebben voorzien. De weg vraagt bijna om piepende autobanden en liggende motorrijders.
Wethouder Pieter Varekamp (VVD) zegt geen middel te hebben om dit probleem ‘met een vingerknip’ op te lossen, maar belooft bij de bewoners langs te gaan. Typisch VVD, voor niks naar het racen komen kijken. Met een gratis ‘bewonersbakkie’.

Statushouders
Het wordt tijd dat de naam van deze gemeente wordt gewijzigd in het Wilde Westland. Met als motto: wat voor anderen geldt, geldt hier niet. Een voorbeeld is de islamitische school. Leuk streven, maar de landelijke wetgeving telt zwaarder. Die school komt er, hooguit later.
Nu is er weer een tweede, Westlands, dwarsligmoment: de huisvesting van statushouders. Wettelijk geregeld: deze, inmiddels, legalen worden verdeeld over de gemeenten. Naar rato van het bestaande aantal inwoners.
Eerste helft volgend jaar is er een ruime verdubbeling, van 34 naar 85. Terwijl dit jaar nog niet eens alle statushouders zijn gehuisvest.

Slimme Ben
Ook nu gaat de gemeente weer dwarsliggen. Argument: de lokale woningmarkt staat al sterk onder druk vanwege de huisvesting van arbeidsmigranten en jonge starters. Maar vanuit het ministerie en de provincie krijgt Westland steeds het lid op de neus.
Verantwoordelijk LPF-wethouder Ben van der Stee probeert slim te zijn door nadrukkelijk te vragen om statushouders met grote gezinnen. Zes singles kosten zes huizen, een echtpaar met 8 kinderen een. Onduidelijk is of alle LPF’ers dat kunnen volgen.

Zwarte Piet-boeken
GBW en LPF hebben de pest in dat de bieb Westland alle boeken met Zwarte Piet eruit heeft geknikkerd. Wat cultuurwethouder Piet Vreugdenhil daar wel van vond? Die verwees – hete aardappel! – naar de verantwoordelijke: de raad van bestuur van de bieb. De klagende partijen vinden dat de gemeente daar best wel iets van mag vinden omdat de bieb zwaar gemeentelijk gesubsidieerd wordt.

Jip & Janneke?
Daarnaast vermoeden ze een politieke motivatie achter de Zwarte Piet-verdwijntruc. Wat zijn de volgende boeken?. De hut van oom Tom? Jip en Janneke? De PvdA vond het maar bedenkelijk als de gemeente zich met het boekenbeleid zou bemoeien.
En wie zit er in de biebraad van toezicht? Een zestal, vrijwel zeker, eerzame burgers. De enige bekende: oud-raadslid Elly van der Wilk. VVD, liberaal, en klaarblijkelijk tegen Zwarte Piet. De zal ook wel iets tegen Jip & Janneke hebben.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

7 gedachten over “je suis rien

  1. De wethouder suggereerde tijdens de commissievergadering donderdag dat nu ineens alle zwarte pieten boeken oud, beduimeld en niet meer uit te lenen zijn. Dat is wel heel toevallig. Dan kun je beter zeggen dat je tegen Zwarte Piet bent.

  2. Bibliotheek Westland heeft Zwarte-Piet-boeken niet ‘eruit geknikkerd’. Beschadigde boeken worden zoals altijd uit de collectie gehaald, nieuwe worden ervoor aangekocht. Wat sinterklaasboeken betreft, zijn dat gezien het huidige aanbod van uitgevers vooral roetveeg-en regenboog-piet-boeken. Dus, in de Westlandse bibliotheken kan je gewoon boeken lenen die gaan over de welbekende zwarte piet en sinterklaas. De gemeente is daarover al op 13 november geïnformeerd en die reactie is ook te lezen op de website van de bieb. Checken bij de bron is altijd aan te raden. Dan had ik ook kunnen zeggen dat de boeken van Jip en Janneke m.i. gedateerd zijn, maar dat ik ze toch graag aan mijn kleinkinderen voorlees.

  3. Ik ben er tegen dat de gemeente zich bemoeit met het collectiebeleid van de bibliotheek. Daar moet je in principe alle boeken kunnen vinden die niet verboden zijn. En volgens mij is Zwarte Piet nog steeds legaal.

  4. Ook Elly van der Wilk doet precies wat de wethouder suggereerde. De collectie wordt geregeld opgeschoond en precies de boeken over Zwarte Piet verdwijnen nu. Bijna juridisch schrijft ze dat je in de Westlandse bibliotheken gewoon boeken kunt lenen over de welbekende zwarte piet en sinterklaas. Welbekend, is dat het nieuwe woord voor roetveeg? Boeken met Zwarte Pieten zijn wel beschikbaar, maar, indien gewenst, te reserveren vanuit andere bibliotheken. Dus niet uit de bibliotheek geknikkerd, maar wel van de Westlandse schappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>