je suis rien

10 okt

(Westland, 10 oktober 2020, nr. 259). Wethouder Pieter Varekamp vond het niet leuk dat oppositieleider Peter Duijsens (Westland Verstandig) tussen neus en lippen opmerkte dat het ‘lekker zitten’ op de publieke tribune in de Westlandse gemeenteraadszaal een duur grapje gaat worden. Ongeveer € 180.000, zeg maar een half huis. “Over kosten doe ik geen uitspraken,” liet Varekamp licht knorrig weten.

Rugklachten
Die ergonomische verbouwing van de burgerbanken in het drie jaar oude stadhuis werd pas een discussie nadat, in verband met Corona, daar ook de raadsleden op anderhalve meter moesten gaan zitten. Ze hadden al veel eerder gemopper en geklaag gehoord van politiek geïnteresseerd publiek over onaangenaam zitten en zelfs rugklachten. Maar die werden niet serieus genomen. Ze zeiden nog net niet dat iedereen toch vrijwillig naar hen kwam luisteren en kijken.

Zelfs geen spijker
Griffier Funs Bergmans kreeg daarna opdracht om te werken aan verbeteringen. Inmiddels is er contact met interieurdeskundigen en wordt er nagedacht over andere kussens of rugleuningen, mogelijk zelfs nieuwe stoelen.
Maar er is wel een probleem want de gemeentehuizen zijn geen eigendom maar worden geleased. En van verhuurder De Groene Schakel mag de gemeente zelf geen verbouwingen uitvoeren; nog geen spijker in de muur slaan. Dankzij een slim leasecontract. Volgens Duijsens is de gemeente daardoor qua kosten geheel afhankelijk van wat de verhuurder wil berekenen.

Thuis op de bank
Oeps. Dat ging eventjes mis deze week tijdens de commissievergadering MO. Alles liep agendatechnisch op rolletjes toen op zeker moment aan het eind het kunstgras van een Poeldijkse sportvereniging aan de orde kwam. De commissievoorzitter wilde daarbij wethouder Pieter Varekamp – ja, die van dat lekkere zitten – het woord geven, maar die was al weg. Zat waarschijnlijk thuis op de bank..
Varekamp had gedacht dat al zijn onderwerpen er op zaten en was hem stilletjes gepeerd. Daarna ontstond een politiek novum omdat wethouder Piet Vreugdenhil whatsappend met zijn collega en de commissie heen en weer communiceerde. Dat ging eigenlijk best goed, er zijn raadsdiscussies die onduidelijker zijn.

Huis van de Buurt
Een mooie term, het Huis van de Buurt. Gewoon een (centrum)locatie waar de burgers voor allerlei zaken spontaan naar binnen kunnen lopen. Voor bibliotheek, Vitis Westland, sociale (hulp)organisaties en een bakkie. Het voormalige gemeentehuis in ‘s Gravenzande leek daarvoor een perfecte plek in combinatie met (sociale) woningbouw. Maar het gaat niet door.
Ondanks eerder gestelde voorwaarden gaat de gemeente nu toch akkoord met vrijwel alleen woningen en een beetje detailhandel. Remmert Keizer (GemeenteBelang Westland) noemt dat, begrijpelijk en cynisch, een cadeautje weggeven aan een projectontwikkelaar.

In de maling
Het gevolg is dat Het Huis van de Buurt waarschijnlijk komt in de huidige locatie van de bibliotheek aan het Zandeveltplein, die al van de gemeente is. Het bestuurscollege heeft inmiddels ontdekt (!) dat de ruim 1400 vierkante meter daar zelfs groter is dat dan die in het voormalige stadhuis. Dat was altijd al zo, maar soms zie je als bestuurder ineens het Licht. Toch is het logisch dat Remmert Keizer zich een beetje in de maling genomen voelt. Hij niet alleen trouwens.

Leens toilet
Tot slot, voor wethouder Leen Snijders (SGP) was het allesbehalve een fijne week, met een politiek pijnlijk en lang debat over uit de hand gelopen afvalkosten. Het aardigste woord was nog ‘jokkebrok’. Woensdag moest de politicus ook nog naar ’s Gravenzande. Om daar het eerste openbare toilet te openen…

10De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

 

6 gedachten over “je suis rien

  1. Voor een half huis een publieke tribune verbouwen. Hoe durven ze! Als je al jarenlang zit te wachten op een eigen huis dan zakt je broek toch af.

  2. De zitplaatsen zijn onaangenaam maar ook gratis. Als ze het zitcomfort gaan beter maken is het misschien ook een plan om eens de kwaliteit van het theater omhoog te brengen. We hebben hier in Westland nog wel een paar toneelclubs die raadsleden veel kunnen leren.

  3. Die projectontwikkelaar van de Gravin-project in ‘s Gravenzande trekt weer mooi aan het beste eind. Onderhandelen is een vak. En de gemeenteraad slikt het maar weer.

  4. Het is te hopen dat het bedoelde Snijderstoilet in ‘s-Gravenzande volledig geoutilleerd is. Dat wil zeggen : niet zoals als het toilet bij het Snijderspark in Naaldwijk dat maandenlang verstoken was van een goede toegang voor rolstoelers en/of rollatorgebruikers, doorspoelwater, electriciteit en daardoor niet gebruikt kon worden. We gaan het horen!

  5. Zou het toeval dat soortgelijk plan in het met verlies verkochte Wateringse Gemeentehuis ook niet door gaat? Aan dezelfde projectontwikkelaar.. Nu nog even de afgesproken sociale huurwoningen naar de vrije sector overhevelen! Ik zet er een fles wijn op in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>