je suis rien (235)

25 apr

(Westland, 25 april 2020). Omdat we allemaal thuis zijn ruimen we massaal onze huizen op. En gaan we met z’n allen naar de gemeentewerven (die heten nu milieustraten) in Naaldwijk en Monster om daar die rotzooi te brengen. Waar dan iets ontstaat wat we van vóór de coronacrisis kennen: files.

Ook op zondag
Wethouder Leen Snijders, onze lokale politieke kop van jut, kreeg tijdens de gemeenteraadsvergadering digitaal de wind van voren dat die gemeentewerven vaker en langer open moeten. D66-fractieleider Benjamin Hofland adviseerde de wethouder om de rotzooi-locaties ook op zondag te openen. Toch nog een soort humor als je dat aan een streng christelijke SGP-wethouder voorstelt.

Maar de wethouder antwoordde dat er op tal van momenten tijdens de huidige openingstijden nauwelijks sprake is van drukte. Hij was zelf de afgelopen weken een paar keer wezen kijken. Waren dat bedrijfsbezoeken of durfde hij geen ambtenaar te sturen? Of had hij toch niet zoveel te doen?

Ongevraagd en onverwacht
Door zo’n digitale vergaderende wereld kom je ongevraagd onverwachte dingen te weten van politici. Neem LPF-raadslid André van der Meer. Die presenteerde zich bebaard en bebrild voor een achterwand vol Smurfen.
Interessant was ook de kakofonie van vogelgeluiden die klonk als achtergrond van zijn betoog. Dat was de agapornis, de dwergpapegaai, die driftig met hem aan het debat deelnam. Angstiger werd het toen plotseling ook de huiskat door het beeld liep. Geen zorgen, alle twee leven nog. De Smurfen trouwens ook.

Piets anderhalve meter
Jarenlang was de Monsterse ex-radijskweker Piet Zwinkels het kielzog van zijn vrouw Karin, ex-wethouder van Westland. Waar zij kwam was hij ook op, toen geheel nieuw, anderhalve meter afstand. Die tijd is voorbij.
Deze week is hij over zijn eigen schaduw en die van Karin gestapt en is hij geïnstalleerd als CDA-lid van het Hoogheemraadschap Delfland. Een primeur, nooit eerder ging in deze regio zo’n installatie digitaal.

Op zich bijzonder maar zijn commentaar is dat nog meer. Na het politiek meer of minder gedwongen opstappen van zijn Karin, had hij het wel een beetje gehad met het CDA, zo vertelde Piet. Maar na een goed gesprek met provinciaal gedeputeerde én partijprominent Adrie Bom – Lemstra (ook CDA) kon hij toch geen nee zeggen. Politiek flexibel heet dat. Als kielzog geleerd.

‘Beeldenstorm’
De lintjesregen was, om in meteorologische termen te blijven, een soort digitale ‘beeldenstorm’. Geen geheimzinnige sessie waar je als slachtoffer naartoe bent gelokt, maar een belletje, vaak met een beeld, van de burgemeester. ‘Goede morgen, stoor ik?’
Je zal nog maar in je pyjama rondlopen of, nog erger, net onder de douche vandaan komen. Of je bent eerder knorrig uitgevaren tegen je zoon of je beste vriend die zich al weken niet hebben laten zien en nu plotseling ‘spontaan’ een bakkie kwamen doen. Om daarna ook nog, na het telefoontje van Bouke, te ontdekken dat zij in het complot zaten.

Zelf opspelden
Al met al was het wel een bizarre operatie, want na de mededeling stond er ineens een bos bloemen voor de deur. En een hard weglopende en roepende bezorger: ‘Gefeliciteerd!’
De lintjes zelf worden later overhandigd, omdat men bang was dat zo’n decorandus voor de badkamerspiegel dat ding zelf zou gaan opspelden. Oh, Corona, het zijn rare tijden.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

5 gedachten over “je suis rien (235)

  1. Er komt een moment dat wethouder Leen Snijders echt niets goed meer doet. Hij is bijna de personificatie van Murphy’s Law. Ik vrees zelfs dat zijn eventuele afscheidsreceptie in het honderd gaat lopen.

  2. Ik ben blij dat er soms ook weer columns worden geschreven waar ik een beetje om kan lachen. Na een lintjesregen nu een soort ‘beeldenstorm’!

  3. Ja, die smurfenwand gaf mij wel te denken: moet je zo iemand nog serieus nemen? Ik verbaas me dat Leen Snijders nog in het college zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>