je suis rien (234)

18 apr

(Westland, 18 april 2020). Unieke televisiebeelden donderdag tijdens de eerste digitale commissievergadering Westland. Binnen twee minuten was het duidelijk: Dit wordt comedy. Politiek inhoudelijk zwak, democratisch voor verbetering vatbaar en met te lange, lege monologen en slecht beklemtoonde volzinnen.
‘Weird Westland’ zou je die twee uur durende praatshow kunnen noemen. Zonder spoilen zijn de hoogtepunten te beschrijven, de beelden zijn namelijk veel leuker. Gewoon een leuke kijktip voor het weekend (zie link onderaan). Weer iets anders dan Netflix of Videoland.

Sigarettenpeuken
Het grote kijkplezier begint al direct door de thuisomgeving van de sprekers te bekijken. Opvallend is de wat lullige plafonnière bij LPF-wethouder Ben van der Stee. Die – voor beter geluid – twee witte speakertjes had aangeschaft. Alsof hij twee sigarettenpeuken in zijn oren had gestopt..
Hij was trouwens een van de wethouders die uitgebreid via hun tablet (voor)lazen hoe goed, en vooral hoe druk, ze de afgelopen weken bezig zijn geweest. Maar omdat hun blik constant op de tablet was gericht wekten ze indruk alsof ze tegen anderen spraken. De raad en ons juist negeerden. Ik sluit dat zelfs niet uit.

Wallen en onderkinnen
Heerlijk gênant was dat veel politici (door een verkeerde zithouding ten opzichte van de camera) er heel anders uitzagen. Forse wallen en lillende onderkinnen, bij mannen én vrouwen.
LPF-wethouder Cobie Gardien kreeg, door voluit in de camera schijnende plafondspotjes, heel gekke gezichtschaduwen. Alsof ze in een horrorfilm meespeelde. D66-fractievoorzitter Benjamin Hofland leek perfect gecast voor ‘Godfather 4′, mocht die er ooit toch nog komen.
Zijn CDA-collega Jenny Vermeer oogde, mede door een slechte verbinding, als een surrealistisch kunstwerk met boze uitstraling. Hulp vragen aan fractiegenoot Cor van der Mark maakte het qua ethische vormgeving alleen maar erger.
WV-fractielieder Peter Duijsens was slecht verstaanbaar, verbeterde dat door voorover te gaan zitten, maar wekte daardoor de indruk bij ons allen naar binnen te willen springen. Ook zag je toen dat zijn bril wel een poetsbeurt kon gebruiken.

Scheef ingelijst
VVD-wethouder Pieter Varekamp had wel iets van een te nette tv-nieuwslezer uit de jaren zestig en leek ogenschijnlijk scheef ingelijst in de strandfoto achter hem. Maar hét heerlijke humorhoogtepunt was CU/SGP-wethouder Leen Snijders die, naarmate de show vorderde, steeds meer het licht ging zien.
Alsof de avondzon slechts in zijn huis leek onder te gaan. Uniek was daarbij het zwart-wit-groene blokjesbehang dat je zelfs je grootste vijand niet voor zijn toilet zou adviseren. Of zat ‘ie daar nou?
Extra tip, het geluid kan eigenlijk wel uit, zet je eigen muziek op, veel belangrijks lijkt er niet te zijn gezegd, beslissingen volgen pas een week later.

Pyjama
Want komende donderdagavond is het weer feest tijdens de eerste algemene digitale raadsvergadering. In eerste instantie is afgesproken dat ook dan weer alleen de negen fractievoorzitters zich verbaal laten gelden. Dat de rest van de raad digi-stil op de achtergrond blijft.
Maar er is geen verbod om iets te zeggen, ze zijn niet monddood gemaakt. Dus het kan nog leuk(er) worden.
Zeker ook als huisdieren of familieleden door het beeld gaan lopen. En iedereen wil natuurlijk weten of en wat voor schilderij John Witkamp (LPF) thuis aan de muur heeft hangen. En of ‘paardenstaart’ Leo Boekestijn (WV) bij zijn gezin in joggingpak of pyjama rondloopt? Schimmelwit of zebrastrepen?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

PS. Alles kijken?
https://channel.royalcast.com/westland/#!/gemeentewestland/20200416_1;

9 gedachten over “je suis rien (234)

  1. Ik vrees dat Jenny Vermeer en Cobie Gardien deze beelden niet meer willen terug zien. En vind voor donderdag maar eens een goede visagiste op anderhalve meter!

  2. Burgemeester Arends was de enige die het goed in de hand had. Topsport voor zo’n man. Die ook heel rustig bleef toen Remmert Keizer dit keer onterecht zo uitviel. De burgemeester had van tevoren gezegd hoe die avond de spelregels waren en toen stemde iedereen daar mee in.

  3. Jeetje, wat een persoonlijke vragen ‘an de burgerman … Gelukkig zijn ze wel eenvoudig te beantwoorden. Met deze luchten is korte broek overdag de norm. Zebrastrepen gaan het overigens ook niet worden. Weet dat cameramensen hier heel nerveus van worden en dat moet je ten alle tijden voorkomen lijkt me 😉

  4. Tja, alle begin is moeilijk, ja toch! Er komen gelegenheden plenty om beter te presteren. Totdat
    “je de huigen ziet hangen” (vrij naar Wim Kan). Naast alle waarnemingen van de columnist was ook goed te zien dat de kappers ontoegankelijk zijn. Uitgroeisels en matjes. Dat laatste heeft voor sommigen wel het voordeel dat niet waarneembaar is dat ze “uit hun nek lullen”. Leen Snijders is een geval apart, doet dat niet maar treedt uitsluitend op als tekstverwerker. Linke soep, want voor hij het weet wordt zijn portefeuille gerobottiseerd. We blijven het met belangstelling volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>