je suis rien (221)

18 jan

We kennen Ben..
(Westland, 18 januari 2020). Nog even geduld, pas op 18 februari is de gemeentelijke ‘regering’ weer compleet. Tijdens de gemeenteraadsvergadering zal dan CDA’er Albert Abee, vooralsnog blijvend inwoner van Hendrik-Ido-Ambacht, worden geïnstalleerd als zesde wethouder in Westland.
Als opvolger van Karin Zwinkels van wie hij ook de portefeuilles tuinbouw en economie overneemt. Uit zijn vorige politieke rol in Lansingerland weet hij daar veel van af. En dat geldt ook voor financiën.
De nogal eens goedlachs problemen wegwuivende Ben van der Stee (LPF), de huidige geldwethouder hier, zal wel moeten wennen aan deskundig tegengas binnen het college. Al zal hij dat natuurlijk met dezelfde gulle lach ontkennen. We kennen Ben..

‘Levenslicht’
Ook Westland krijgt nu, zij het tijdelijk, een Holocaust-monument, met de naam ‘Levenslicht’. Het bestaat uit ongeveer 500 herdenkingsstenen die in het donker blauw oplichten. Ter herdenking van 51 in Westland geboren slachtoffers.
In ruim 150 andere gemeente komt ook zo’n monument, waarbij in totaal 104.000 lichtgevende stenen worden gebruikt. Dat is het totaal aantal Joodse, Roma- en Sinti-slachtoffers in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het landelijk verspreide monument is een idee van lichtkunstenaar Daan Roosegaarde. Het monument is er maar eventjes, alleen tussen 22 januari tot en met 2 februari op het Wilhelminaplein in Naaldwijk te zien.

Elleboog op tafel
Op zondag 26 januari om 14 uur is er in het Westlands Museum een lezing over eet-etiquette. Qua beschaving zeer nuttig en zinvol, Wie wel eens in Westlandse restaurants eet ziet geregeld misvormd gebruik van de eetattributen. Alles naar binnen gooien met de vork en aan de andere kant de elleboog op tafel is niet ongewoon. Vragen naar een scherp mes, terwijl een vismes voldoende is, komt ook geregeld voor. Je ergeren aan met de mond vol praten is al helemaal zinloos.

Hoe het wel hoort
In het museum komt nu Nahnya barones van Voorst tot Voorst vertellen hoe het aan tafel allemaal wel hoort. Ook hoe dat vroeger ging. Dit alles in het kader van de tentoonstelling ‘Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw’. Gevreesd moet wel worden dat de meeste belangstellenden voor zo’n museumlezing allang weten hoe dat met mes en vork hoort.

Dalend artistiek niveau
De langlopende ruzie tussen de gemeente Westland en de Kwekers in de kunst daalt qua artistiek niveau steeds verder. Meer en meer is het een echte soap opera, een gebed zonder end. Nu het cultuurgezelschap gelijk heeft gekregen van de rechter om de door oud-burgemeester Van der Tak de toegezegde 100.000 euro volledig te betalen, slaan ze weer hard toe. Een gesprek om tot een oplossing te komen is volgens hen eigenlijk helemaal niet nodig want de gerechtelijke uitspraak is al een oplossing.

Toneelversie
Apart daarvan gaan de Kunstkwekers nu juridisch proberen om een tweede toegezegde ton te krijgen. Die zak geld zou eveneens door de vertrokken burgemeester – nu inmiddels qua reputatie een licht beschadigde voorzitter van Glastuinbouw Nederland – zijn toegezegd.
De gemeente wil nog wel steeds praten; de kunstkwekers schuifelen naar verluidt volgende week gniffelend aan. En je hoort ze al spottend vragen: ‘En die tweede ton?’
In Westlandse cultuurkringen klinken inmiddels plannen om er een toneelversie van te maken. Niet lachen, maar daarvoor willen ze subsidie vragen, bij de gemeente.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Een gedachte over “je suis rien (221)

  1. Het wordt tussen Abee en Westland zoiets als een hola-relatie. (huwelijk op lastige afstand). Of zal ook hij, in navolging van Van der Tak, worden gekamerd in het hofje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>