je suis rien (21)

20 feb

Open microfoon

(Westland, 20 februari 2016). Wat is de overeenkomst tussen prins Charles, George W. Bush, Barack Obama, Nicolas Sarkozy en Sjaak van der Tak? Allemaal slachtoffers van een open microfoon. Die dicht had moeten zijn. Charles en George lieten ooit ongezouten horen hoe zij over journalisten dachten, Obama en Sarkozy spuiden hun mening (‘a liar’) over de Israëlische premier Netanyahu. En Sjaak werd betrapt in een onderonsje met de ‘vijand’, LPF-fractieleider Dave van der Meer. Te zien op de gemeentelijke website. Zoek de live-raadsvergadering van woensdag: omstreeks 3:25:25 begint het.

Kaas

Politiek Westland heeft het inmiddels twintig keer gezien. Wat zegt ‘ie nou precies, van wie is die andere stem? Van der Meer vraagt iets en krijgt onder meer van de burgemeester te horen ”Heel goed, goed. Effe een-tweetje, een-tweetje’. En ook: ‘Dave, dat je daar niet de kaas van je brood laat eten door … ‘. Een naam wordt niet uitgesproken. Jammer. Een (onbekend) raadslid fluistert dan tegen wethouder El Mokaddem: ‘ik dacht even dat je niet goed bij je kop was…’ en wethouder Theo Duijvestijn zegt ‘hij heeft gewoon ook zijn podium gepakt’. Niks achterkamertjes, gewoon open, eerlijk en transparant. En zo hoort het ook.

Participatie

De gemeente Westland heeft nu ook het woord ‘participatie’ ontdekt. Participatie, afgeleid van de Latijnse woorden pars (deel) en cipere (nemen), betekent actieve deelname. Vroeger, jaren zeventig vorige eeuw, heette dat inspraak. Daaronder werd verstaan: het betrekken van burgers bij het beleid. Dat begrip is inmiddels een beetje sleets geraakt, mede omdat overheden het te vaak gebruikten om later te kunnen zeggen: ‘We hebben jullie toch mee laten praten’. Bestuurlijk misbruik heette dat. Nog steeds trouwens.

Vrijblijvend

In het kader van het nieuwe begrip participatie was er deze week een gemeentelijke bijeenkomst over de verlevendiging van het Wilhelminaplein in Naaldwijk, met betrokkenen, betweters en burgers. Na een avond procedureel gepraat en fantasierijk sparren zal een tiental, zichzelf aangemelde, Westlanders een klankbordgroep gaan vormen. Die de gemeente daarna zal adviseren met ideeën en plannen. Wel vrijblijvend, participatie mag natuurlijk niet te ver gaan. ‘En we hebben jullie toch mee laten praten’.

De rubriek ‘je suis rien’ is een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje dus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>