je suis rien (204)

14 sep

Raadstoelendans
(Westland, 14 september 2019). De tweekoppige fractie ChristenUnie/SGP wil een andere plek aan de grote, ronde raadstafel. Het duo zit nu tussen GemeenteBelang Westland en GroenLinks. Dat zijn oppositiepartijen en zelf zijn ze onderdeel van de coalitie.
Dus willen ze liever ‘verhuizen’ naar een plekje naast of tussen hun huidige politieke vrienden CDA, LPF en VVD. Bijkomstig voordeel, coalitie en oppositie zouden met die opstelling precies twee aaneengesloten blokken vormen. Zelfs een blinde griffier kan zich dan bij stemmingen niet meer vergissen.

Dichtbij het CDA
Echte voorkeur is er bij ChristenUnie/SGP voor de ‘zitjes’ dichtbij de christen-democraten. Raadslid Arij de Bloeme geeft aan dat hij en zijn collega Ad van Harmelen politiek nog kersvers en politiek onervaren zijn en hopen dat ze veel ervaring bij die (religieus toch bevriende) fractie kunnen opdoen. Nog even en er komt één grote christelijke partij in Westland. In beide clubs zijn er al leden die kerken bij ‘die anderen’.

Liberaal ‘klem’
Eerst dacht iedereen dat de fractie SGP/CU gewoon zou ruilen met de drie eenmansposten GroenLinks, PvdA en D66. Als die zouden opschuiven konden de gelovigen naast de VVD plaatsnemen. Maar dan zouden ze wel precies ‘klem’ komen te zitten tussen links en rechts liberaal.
Probleem is wel dat de raad eerder heeft afgesproken dat, gezien vanaf de voorzitter, de grootste fractie rechts komt te zitten, de een na grootste fractie links en dan verder heen en weer verdeeld met de fractiegrootte als leidraad. Een mooi politiek palet.
De burgemeester gaat binnenkort een besluit nemen over de vergadertafelindeling. “Ik geloof dat ik dat mag bepalen”, zei hij alsof hij dat ook voor het eerst hoorde.

Cultureel voorbeeld
Wie Westland zegt denkt niet meteen aan cultuur, zo zegt zelfs Westland Cultuurweb in de krant. Klopt, beamen velen, maar volgens de organisatie is Westland op cultureel gebied in meerdere opzichten een voorbeeld voor de rest van Nederland.
Zij wordt geregeld op conferenties in het land gevraagd om te vertellen hoe wij cultureel sommige projecten doen. ‘Onze regio wordt gezien als een plek waarvan andere iets kunnen leren.’ Eerst proberen Westlanders cultureel te maken kan natuurlijk ook.

Raad met robots
Gemeentesecretaris Lidia Spindler sprak deze week tijdens een debatje over het inhuren van externe, tijdelijke ambtenaren ineens heel visionair over een toekomst van data-gedreven besturen. ‘Er is zoveel informatie en data beschikbaar, zodat je je kunt afvragen of je niet meer digitaal zou moeten gaan besturen, zeker nu we steeds moeilijker bekwame mensen kunnen vinden’.
Ik zie het al voor me, een wereld vrijwel zonder ambtenaren. En utopisch? Een gemeenteraad met alleen robots?

Koningsknechtdag
Het duurt nog even, maar het is wel goed om 2 december in de agenda te zetten: Koningsknechtdag. Op die maandag komt de Zuid-Hollandse koningscommissaris Jaap Smit officieel op bezoek in Westland. En praat hij met bestuurders en gemeenteraadsleden.
Het verdere programma is nog onbekend, maar het World Horti Center, een succesvol tuinbouwbedrijf en iets met ouderenzorg zullen ook wel worden bezocht. Een gesprek met arbeidsmigranten is nog een onzekere optie.
De laatste keer was Jaap hier vorig jaar bij de installatie van burgemeester Bouke Arends. Daarvoor geregeld om ruziënde raadsleden toe te spreken. Maar die bezoeken werden nooit aangekondigd.

Eurovisie Songfestival
Alsof het nationaal nieuws was, kondigde wethouder Karin Zwinkels deze week trots aan dat de gemeente Westland de publieke omroep tekst en beelden van Westland heeft gestuurd nu volgend jaar het Eurovisie Songfestival in Rotterdam wordt gehouden. Met de smeekbede deze rond het feestje uit te zenden.
Het pakketje belandde, mogelijk vanwege de tomatenvlekken, eerst bij de redactie van ‘Opsporing verzocht’ en daarna bij ‘Boer zoekt vrouw’. Als onderdeel van een strategisch pr-plan gaat lokaal Songfestival-expert Maxim van Ooijen (D66) binnenkort naar Hilversum.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

5 gedachten over “je suis rien (204)

  1. De gemeentesecretaris denkt na over data gedreven besturen. Dit is dus de laatste (luie) ambtenarengrap. En die zin over een raad alleen met robots is onzin, die is er geregeld al.

  2. Wat zou nou de echte reden zijn dat de Christen/SGP in de raad wil verhuizen? Contact zoeken met CDA-broers of toch gewoon niet willen zitten tussen de heidenen van GL en GBW? Nu krijgen de de mannenbroeders waarschijnlijk een plaats tussen vrouwelijk liberaal en jong progressief. Ook wel gezellig!

  3. Omdat ze niet zo ervaren zijn willen CU/ChristenUnie liever tussen coalitiegenoten zitten. Hun zogenaamd ervaren fractievoorzitter die ik nog nooit heb kunnen betrappen op enig zinnig voorstel of zelf maar kennis of zinnige bijdrage aan het politieke debat, maar die ineens kon vertrekken voor een megasalaris naar de provincie. En hun vorige fractievoorzitter die wethouder is en die uitblinkt in het voorlezen van ambtenarenbriefjes maar zodra er een vraag komt direct een onderzoek aankondigt.
    Dat soort mensen wil dus een andere plaats in de raad. En waarom? Ja, hoor eens, we kunnen er niets van, dus mogen we misschien tussen onze vriendjes zitten en dan kunnen we tenminste afkijken of zoiets.

  4. Ik lees hier nogal wat ongenoegen over de kennis / kunde van nieuwbakken raadsleden of oudgebakken raadsleden die omhoog gepromoveerd zijn. Bedenk dan wel: het is de verkiezingsuitslag, dus kun je het alleen jezelf kwalijk nemen als er mensen op posten zitten waar ze er geen pepernoot van bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>