je suis rien (201)

24 aug

Bakkie bij Bouke
, 24 augustus 2019). Het Westlandse bestuurscollege gaat woensdag On Tour in Naaldwijk. Van het gemeentehuis steken ze eerst de Verdilaan over om het Central Park – ik blijf het schrijven zonder te lachen – te schouwen. Daarna gaan ze naar de nieuwe fietsenparkeerplaats Biesieklette, mogelijk om te plassen, want daar zijn nu ook gratis toiletten.
Aansluitend bekijken ze de renovatie van de kapel van het Heilige Geesthofje, waar ooit ook een synagoge was. Onduidelijk is of er een bakkie bij burgemeester Bouke wordt ingepland, want die woont daar in de buurt.

‘Kroegtijgers’
Wel volgt een gezellig gesprek van 35 minuten met de winkeliersvereniging BIZ Naaldwijk, in café De Slimmerick. Hoogtepunt is de korte braderiewandeling naar het Wilhelminaplein. In het restaurant Fratelli praten de bobo’s dan zo’n drie kwartier met gewone Naaldwijkers. Na twee uur hebben ze het wel weer gezien, gaan ze terug naar hun kantoor. Mogelijk dat ‘kroegtijgers’ als Ben van der Stee (LPF) en Leen Snijders (SGP) wat langer blijven.

Dennis’ vox pops
Heel soms zijn vox pops, straatinterviews, amusant. Zoals deze week toen WOS-collega Dennis van Schie een straatloper vroeg wat hij vond van de nieuwe geldmaat in Honselersdijk. Door zijn sappige Amsterdams leek het een verdwaalde toerist maar hij bleek hier te wonen, zij het kort. Bijna nostalgisch gaf hij aan de gewone pinautomaat weer terug te willen. “Ik vind het er niet gezelliger op worden”. Prachtig, geen onderbouwde mening en toch leuk.
Import-Westlander Louis raakte daarmee het hart van de social media. Dennis’ reportage ging uitgebreid viraal, bijna een miljoen views, via onder meer twitter en De Telegraaf. De ‘film’ kwam zelfs in het programma ‘Jinek’. Aaahhh! Dáár deed Dennis het natuurlijk allemaal voor!! Stille liefde roest niet.

Tweede Kamer-diploma
Na een incident, waarbij een vrouw door honden zwaargewond raakte, ondersteunde het enige Westlandse Tweede Kamerlid Arne Werveling op Radio 1 gelijk maar het idee van de Koninklijke Hondenbescherming dat er een soort ‘hondendiploma’ moet komen voor mensen die een ‘risicohond’ bezitten. “Alleen voor die honden”, zo benadrukte hij electoraal voorzichtig. Voor je het weet heb je dierenliefhebbers als Martin Graus en Dion Gaus op je nek. Mét hond.
Op sociale media riep iemand dat zo’n diplomapapiertje misschien wel iets is voor aanstaande ouders. Ook voor Tweede Kamerleden? Raadsleden?

Ineens zichtbaar
De reconstructie-Burgemeester Elsenweg is na een week al zichtbaar. Geluidswal en -scherm zijn grotendeels verdwenen. Argeloze autopassanten zien tot hun verbazing achter de ‘lege’ berm ineens woningen, dachten dat er kassen stonden.

190823 Burgemeester Elsenweg zonder geluidswal 1.jpeg

Foto Rien van den Anker

 Voor de aanwonenden, zoals de provincie ze noemt, komen er binnenkort tijdelijke, andere geluidwerende objecten. Enkelen zeggen blij te zijn met zoveel ‘ruimte’ voor de deur. Maar die houden zich stil, willen geen ruzie met de buren. Bovendien is het de vraag of die blijheid blijft; de komende weken wordt er vooral ‘s nachts gewerkt. Met veel schijnwerpers en lawaai.

De enige, jammer
Ad van Harmelen (SGP) wordt Westlands fractievoorzitter van de Christenunie/SGP. Hij volgt Willy de Zoete op, die CU-gedeputeerde van de provincie Zuid- Holland wordt. Jenny Vermeer (CDA) is nu de enige vrouwelijke fractievoorzitter in de Westlandse gemeenteraad. Jammer.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>