je suis rien (196)

20 jul

Huisdierenbelasting
(Westland, 20 juli 2019). Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota werden er dinsdag al direct financiële gaten in de collegeplannen geschoten. Zo is de kans zeer gering dat er weer een hondenbelasting wordt ingevoerd. Hét bezwaar ertegen is vrijwel hetzelfde als het argument, enkele jaren geleden, om de belasting af te schaffen. De netto-opbrengst is na aftrek van de controlekosten minimaal.
Als dit college enig lef heeft dan komt het bij de begroting in november gewoon met een huisdierenbelasting, zodat ook voor de kat, de cavia en de goudvis moet worden betaald. En desnoods voor het konijn. Het verzet zal groot zijn, maar dan kan de LPF-wethouder wel zeggen dat er veel geld binnenkomt.

Groen WEstland
Het leven van groenpaus Aad van Uffelen is een kruistocht, langs Leefbos en illegale boomhakkerij. Onlangs ontdekte hij het geheel door planten en struiken overwoekerde stadslogo WEstland aan de Naaldwijkse Verdilaan. De plaatsnaam is vrijwel niet meer te zien achter dat struweel. Hij vreest dat overijverige ambtenaren de snoeischaar rigoureus ter hand gaan nemen.
De gemeente zegt ietwat schijnheilig dat de tuin er prachtig uitziet: “En we gaan met de gebouwenbeheerder de zichtbaarheid van de letters bespreken.” Ambtelijk is dat hetzelfde als goed snoeien. Te wapen, Aad!

Praatje
Het toewijzen van huishoudelijke zorguren bij oudere en kwetsbare mensen blijft een heet en kostbaar hangijzer, maar een raadsmeerderheid vindt ‘dat de zorgverlener ook ruimte moet krijgen voor menselijk contact’. In de krant stond het duidelijker: ‘Hulp moet tijd hebben voor praatje’.
Een goed en humaan streven, maar voor menig eenzame alleenwonende is zo’n zorgpraatje het dagelijkse hoogtepunt. Arme huishoudelijke zorgverlener, die zit binnenkort tussen een over zorguren mekkerende manager en, over het stoffig zijn van vaders huis, zeurende kinderen. Soms vraag je je af of die geen stofzuiger hebben. En tijd voor een praatje..

Kibbelen
Alsof er nog niet genoeg over is gezegd en geschreven, toch nog even de islamitische school Westland. Tien dagen na het onwettige raadsbesluit om zo’n school te weigeren kibbelen deskundigen nog steeds over hoe de procedure had moeten worden aangepakt. Logisch, want niemand weet of en wanneer iets soortgelijks eerder is gebeurd. Sommigen zeggen begin jaren 50 van de vorige eeuw, in de Koude oorlog – over een communistische vereniging. Burgemeester Bouke Arends was toen nog niet eens geboren.

Nog jaren
Vooral juristen menen dat het raadsbesluit voordragen ter vernietiging aan de Kroon had gekund maar in dit geval onjuist was. Omdat het om de onderwijswet gaat, is er volgens hen een uitzonderingssituatie. Daarin behoort de onderwijsminister het probleem op te lossen. In te grijpen dus.
Als de raad Westland definitief verder in beroep gaat tegen diens corrigerend besluit zal mogelijk de Raad van State ook laten horen of de nu gekozen procedure juist was. Maar ja, dat kan nog jaren duren. Misschien is er dan alweer een nieuwe burgemeester….

Pim Fortuynstraat
In Den Haag komt een Pim Fortuynstraat, in Westland vooralsnog niet. Binnen de LPF Westland is er ook nog niet over gesproken. Suggestie, wel een leuk adres voor een eventuele Islamitische school.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>