je suis rien (189)

1 jun

Koopje
(Westland, 1 juni 2019). Vol trots meldde tuinbouwwethouder Karin Zwinkels (CDA) deze week dat er een bijzonder hoogleraar tuinbouw komt. Het instellen van deze leerstoel gebeurt in overleg met de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam Erasmus. De gemeente draagt in 4 jaar twee ton bij aan de kosten. Per jaar dus 50.000 euro. Een koopje. Zelfs een Pool doet het niet voor dat bedrag…

Door de bank genomen zijn universitaire wetenschappers nogal kritisch over het aanstellen van bijzondere hoogleraren. Omdat die worden betaald door stichtingen of organisaties. Soms ook mede door commerciële bedrijven of belanghebbende gemeenten. En die laatsten hebben nogal eens, zo blijkt uit de praktijk, de neiging om zich dan met hun werk te bemoeien. Onder het kopje: ‘Wie betaalt bepaalt’.

Integere wetenschapper
Daar heeft onze tuinbouwwethouder Karin geen problemen mee, zij voelt perfect de verhoudingen aan, zo blijkt. Zo is zij van mening dat de bijzonder hoogleraar tuinbouw wordt aangesteld om de innovatie en concurrentiekracht van het Westlandse tuinbouw cluster – let op! – te waarborgen en ook te bevorderen.
Als dat de exacte opdracht wordt zal het moeilijk worden een wetenschappelijk integer persoon te vinden. Voor die paar gemeentelijke euro’s gooit zo’n universitaire denker natuurlijk niet zijn goede naam en faam te grabbel. Die wil – ook kritisch – onderzoek doen.

Cryptogram
Na zijn wekelijkse vergadering maakt het Westlandse college van B en W een besluitenlijst bekend. Dat is een soort cryptogram voor politieke liefhebbers. Neem afgelopen week punt 3.2.:
Beslissing op bezwaar Dreeslaan 98 Naaldwijk
1. Het bezwaar ontvankelijk te verklaren;
2. Met inachtneming van de overwegingen van, en nadat het extra onderzoek heeft plaatsgevonden zoals gemotiveerd door de commissie bezwaarschriften, het bezwaar ongegrond te verklaren.
3. Het primaire besluit in stand te laten met een aanvullende motivering.
4. Wethouder Gardien laat aantekenen dat zij niet instemt met het voorstel.

Heerlijke wartaal. Waarschijnlijk ook voor die bewoners van de Dreeslaan. En niemand weet waarom wethouder Gardien niet instemde.

FvD-verzoek
Bij het hoofdstuk ‘Ingebrachte punten/mededelingen/rondvraag’ wordt het overigens echt onduidelijk boeiend. Daar staat onder meer: Wethouder Van der Stee meldt dat er een brief wordt opgesteld voor de VNG ter vervanging van de motie.
Welleke?
En verder: Wethouder Gardien-Reinders blikt terug op de afsluiting van de laatste fase van Hart van ‘s-Gravenzande, waaraan zij een bijdrage heeft geleverd door het onthullen van een kunstpaneel.
Gôh, alweer Cobie, druk leven!

Maar het hoogtepunt zit aan het slot: ‘Verzoek Forum voor Democratie (FVD) nadere kennismaking’. Antwoord: V.k.a.
Ik verklap niks, maar Thierry zal dat niet leuk vinden.

Naar Brussel
Sjaak van der Tak, voormalig burgemeester en huidig voorzitter van Glastuinbouw Nederland, heeft bij de Europese verkiezingen bijna 4000 voorkeurstemmen gekregen. Hij stond op de achtste plaats van de Nederlandse CDA-lijst. Grappen konden niet uitblijven, ook flauwe niet. Zoals die van een naamloos laf, toch al meestal stil, raadslid: ‘Als ik zou weten dat zoveel Westlanders mij naar Brussel willen sturen, dan zou ik niet lang meer in Honselersdijk blijven wonen’. Sjaak wel, hoor!

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien (189)

  1. Ontwapenend om te lezen hoe naïef wethouder Karin Zwinkels over wetenschappers denkt. Ook wel een leuk plan nu Westland zo moet bezuinigen.

  2. Voor degenen die niet weten wat v.k.a is: Voor kennisgeving aangenomen. Dat zal Thierry inderdaad niet leuk vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>