je suis rien (188)

25 mei

Surfschool
(Westland, 25 mei 2019). Jarenlang hebben ze – de gemeente dus – surfschoolhouder Paul Verhoeven op het Monsterse strand zijn gang laten gaan. Na de surflessen was er, om bij te komen, een kopje koffie of een glaasje fris, maar dat werd als snel echte drank, hapje en barbecue. Zeer succesvol, duizenden klanten, tot ergernis van de concurrentie. De gemeente liet het allemaal gebeuren.
Tot het een politiek item werd, een nieuwe burgemeester wel ging handhaven en de ondernemer een dwangsom van duizenden euro’s aan zijn broek kreeg. Alles – behalve surfschool, kopje koffie en glaasje fris – was immers illegaal.

Koffiekopjes met whisky 
Dinsdag besloot de gemeenteraad bijna unaniem dat Verhoeven de tiende Westlandse strandtent mag worden. Maar burgemeester Arends – die van de dwangsom – verwacht niet dat Verhoevens Westbeach dit strandseizoen een horecavergunning krijgt. Niet alle stukken zijn aangeleverd…
Dat wordt daar dus deze zomer stiekem koffiekopjes met whisky drinken en glaasjes met fris ogende wodka. Een soort Drooglegging, zoals honderd jaar geleden in Amerika.
Al met al blijft het wel heel gek dat geen Westlandse politicus de enige, echt belangrijke vraag stelde waarom Westbeach jarenlang ‘gewoon’ werd gedoogd. En dat niemand handhaafde. Wie was eigenlijk de verantwoordelijke sjaak?

Sloop in sneltreinvaart
Peter Duijsens (Westland Verstandig) vroeg zich dinsdagavond af waarom wethouder Leen Snijders (Christenunie/SGP) in sneltreinvaart het oude Monsterse gemeentehuis wil slopen. Grappend, maar dat is bij Duijsens altijd onduidelijk, zei hij ontdekt te hebben dat er in de twee nieuwe Naaldwijkse gemeentehuizen door de groei van het aantal ambtenaren alweer gezocht wordt naar zeker honderd arbeidsplekken.
Of is die snelle sloop nodig om te voorkomen dat die ambtenaren een bureau gaan innemen in Monster?“ Wethouder Snijders kon er niet om lachen, of begreep de grap niet. Dat is bij hem dan weer altijd onduidelijk.

Humane wethouder
De pijnlijke discussie over het rigide gemeentelijke handelen bij de huishoudelijke WMO-zorguren, de inkrimping daarvan en de ‘keukentafelgesprekken’ leidde deze week tot een minder halsstarrige wethouder Piet Vreugdenhil (CDA). Plotseling leek hij politiek humaan ‘te bewegen’.
GBW-raadslid Kelly van Rijn had eerder gezegd: ‘We moeten de mensen weer als mens gaan zien’. Dat is gelukt bij de wethouder, nu moet hij dat nog doen richting de (oudere) Westlanders die de huishulp keihard nodig hebben.

Maxims Songfestival
Duncan Laurence wint het Eurovisie Songfestival, Nederland organiseert dat volgend jaar en steunraadslid Maxim van Ooijen (D66) – dé Westlandse songfestivalfan – moet daar dus iets van vinden. “Een kans voor Westland om zich internationaal te profileren. We moeten sowieso in het filmpje dat elk land mag uitzenden.” Volgens de WOS wil de Wateringer niet dat Westland de organisatie op zich neemt. “Daarvoor is de gemeente te klein.” Heerlijk, zulke zelfkennis.

Prominente Westlanders
Sjaak van der Tak – nummer 8 van de CDA-lijst voor de Europese verkiezingen – gaat het niet halen. Althans, dat zeggen de polls die donderdagavond lieten weten hoeveel Nederlandse christen-democraten in het Europarlement komen. Zondag weten we het definitief.
Voor hem is het jammer, ook voor Westland. Want het was leuk geweest als we aan vrienden in den vreemde hadden kunnen vertellen dat we hier prominente Westlanders als Kiki, Arne en Sjaak hebben. Naast natuurlijk Bouke Arends, Jenny Vermeer en Remmert Keizer.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien (188)

  1. Ik heb me rot gezocht, maar ik kan ook niet meer prominente Westlanders vinden. Rob Baan? Woont in Noord-Holland. Peter Duijsens? Is toch nog steeds een Limburger? Wie helpt?

  2. Handhaving werd blijkbaar nogal willekeurig uitgelegd. Wel bij b.v. de Alpaca’s in Poeldijk of een groen gebiedje met bomen ( !) en niet bij deze strandtent ? Natuurlijk heb je appels en peren, maar het is allemaal fruit toch? Dat moet hier wel bekend zijn lijkt me..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>