je suis rien (177)

9 mrt

Pokerspel
(Westland 9 maart 2019). Het huisvesten van buitenlandse arbeidsmigranten in Westland wordt meer en meer een soort pokerspel. Met bestuurders die maar goochelen met locatienamen, al was het alleen maar om te voorkomen dat snode projectontwikkelaars en ander beleggingstuig er razendsnel inspringen. Om, meer dan, een grijpstuiver aan zo’n Polenhotel te verdienen.
En ondertussen moeten die wethouders met een pokerface raadsleden op afstand houden die, al dan niet gespeeld, in naam van de burgers – vooral omwonenden – meer openheid willen. Wethouder Karin Zwinkels heeft al eens verteld dat de gemeente zo’n 16 locaties op het oog heeft. Die ‘uitglijer’ blijft haar maar achtervolgen. Enkele zijn nu bekend, onder meer in Maasdijk, Naaldwijk en Poeldijk. Naar de rest wordt nog gegokt.

WHC-hotel
Een locatie die maar krachtig blijft rondzingen is World Horti Center in Naaldwijk. Perfect, al menen velen dat die wel dicht bij een al eerder genoemde plek aan de Lange Broekweg ligt. Een mogelijk probleem is dat de WHC-grond nogal duur is, maar dat is ook relatief. Want zo’n Polenhotel daar is natuurlijk ook vrij gemakkelijk om te bouwen tot een studentenhotel voor het World Horti Center.
Maar dan moet dat wel eerst ‘omhoog klauteren’ om een echte hogeschool of universiteit te worden. Overigens, zo’n WHC-hotel kun je in zomerse vakantiemaanden ook gebruiken voor bezoekers van het Varend Corso en een nieuw, Krossachtig Wollebrand-festival. Of gewoon voor Poolse toeristen.

Ook voor mannen
Gisteren was het Internationale Vrouwendag. Dat wordt overal gevierd, behalve in Westland. Met enig voorbehoud en herhaalde aarzeling zei fractieleider Willy de Zoete (Christenunie/SGP) donderdag dat die dag wel een feestje waard is. Ook omdat dit jaar een eeuw vrouwenkiesrecht wordt herdacht.
Maar ze had, zo zei ze, in haar directe politieke omgeving begrepen dat daar weinig animo voor was. Tot haar verbazing reageerde die ‘directe politieke omgeving’ positief. Toen bleek dat zo’n feestje ook voor mannelijke politici toegankelijk zou worden was de hele raad om. Internationale vrouwendag valt wel dit jaar, maar wat later in Westland.

Anderhalve politieauto
Gemiddeld rijden er ‘s nachts – statistisch dan – anderhalve politieauto in Westland én Midden-Delfland rond. Als je die zin drie keer leest dan voel je je gevoel van veiligheid razendsnel afnemen. Daar moet wat aan gedaan worden, zeggen LPF en CDA in een inmiddels door een raadsmeerderheid aangenomen motie.
Het bestuurscollege heeft hun plan overgenomen en legt nu € 100 000 klaar voor het inhuren van particuliere bewakers. “Extra ogen inzetten is altijd goed,” vindt LPF-fractieleider Dave van der Meer. Tegenstander Westland Verstandig noemt die ton ‘een cadeautje voor de LPF’, dat niet helpt. WV-voorman Peter Duijsens legt uit: “Als je die inzet voor nachtwerk, dan zet dat weinig zoden aan de dijk.”

‘Halve’ agenten
Hoe, wat en waar wordt nu verder door de burgemeester uitgewerkt. De nieuwe straatsurveillanten, zeg maar ‘halve’ agenten, zijn wel geüniformeerd maar hebben net zoveel bevoegdheden als een gewone burger. Ze mogen wel iemand aanspreken en, sowieso zonder geweld, aanhouden op de locatie maar staande houden, arresteren, mogen ze niet. Daar zijn dan de inmiddels opgeroepen echte uniformen voor. Opmerkelijk, burgemeester Bouke Arends, en ook de politie zelf, hebben geen moeite met die ‘onechte’ agenten. Wel met een ingehuurde ‘halve’ nachtburgemeester?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (177)

  1. Menig uitzendbureau verdient binnenkort meer met het runnen van hotels dan met het uitzenden van personeel. Een bijzondere wereld in Westland.

  2. Goed werk om particuliere beveiligers in te zetten. Nu nog meer BOA’s met meer bevoegdheid. Het helpt allemaal niet, maar is wel goed voor de werkgelegenheid.

  3. Particuliere ‘halve’ agenten inzetten is de bijl aan de wortels van de democratie zetten. Het kapitaal als vals broertje inzetten voor de publieke veiligheid. Schande!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>