je suis rien (170)

19 jan

Feest
(Westland, 19 januari 2019). Feest afgelopen week in het Westlandse gemeentehuis omdat de provincie Zuid-Holland de begroting voor 2019 van de gemeente Westland positief heeft geoordeeld. Toegegeven, wel in de lichtst mogelijk vorm van toezicht.
Maar goed, reden genoeg voor een bescheiden taartje en in ieder geval voor een borstklopperig, roerend persbericht. Vooral lovend. Van harte, geldwethouder Ben van der Stee!

Geblabla
Maar, zoals vaak, zit het venijn in de staart. Na veel persbericht-geblabla leest de lezer verderop – opmerkelijk deskundig verstopt – dat de provincie niet echt tevreden is over de Westlandse bezuinigingen in de komende jaren. In helder Nederlands staat er gewoon dat de gemeente door ‘Zuid-Holland’ op de vingers is getikt omdat de meerjarenbegroting niet op orde is. Dat er onvoldoende wordt bezuinigd.
Geen zorgen, schrijft Ben dan steevast, we bekijken per jaar hoe we de extra bezuiniging zullen realiseren. Alsof het om zijn eigen geld gaat…

Net niet liegen
Nog erger dan die verstopte provinciale vingertikkerij is natuurlijk de publicitaire volksverlakkerij. Waarbij deze wethouder en zijn collegezusters en -broeders de spot drijven met de door hen beloofde openheid en transparantie. Want dat doen ze immers, vrolijk, nog net niet liegen.
Dat heet tegenwoordig Trumpiaans, misschien ook wel Poetiniaans, maar onze Ben zal – hij is ook communicatiewethouder – zo’n belediging wel als compliment opvatten. Of weglachen.

Thirsty Thursday
Twee dagen geleden was het in Westland Thirsty Thursday, anders gezegd: Dorstige Donderdag. Vier van de negen in de gemeenteraad aanwezige politieke partijen hielden toen een nieuwjaarsreceptie. Drie in Naaldwijk, twee zelfs in hetzelfde etablissement, en een in De Lier.
Op vrijwel allemaal hetzelfde tijdstip: wel onaangenaam voor een droogstaande klaplopende zwevende kiezer. Die heeft, qua gratis drank, liever verschillende avonden.

Eén zaaltje
Gemeentebelang Westland hield, bijzonder, huis in lunchroom Bijzonder, waar mensen met een beperking in de bediening lopen. Die locatie is zo leuk dat het te goedkoop is om daar flauwe politieke grappen over te maken. Het CDA zat trouwens keurig in de Binnenhof naast de Adrianuskerk in Naaldwijk. Volgens de kerkelijke website was er die avond daar geen mis.
De oppositionele kleintjes D66 en PvdA – ook lid Bouke Arends liet eventjes zijn neus zien – waren iets verderop in Bij5 aan het Wilhelminaplein bijeen. Die hadden daar qua opkomst samen gemakkelijk één zaaltje kunnen huren, maar dat ging ze klaarblijkelijk te ver. Zelfs GroenLinks had erbij gekund maar die houdt dit jaar geen nieuwjaarsreceptie.

Paaseieren
Voor de combipartij SGP-Christenunie is er dit keer eveneens geen nieuwjaarsfeestje en dat geldt ook voor de LPF. Maar die stuurt op 1 januari vrijwel altijd wel een uitgebreide nieuwjaarsrede van de Grote Leider Dave de wereld in. Wel goedkoper dan een paar pintjes.
De VVD deelt de beste wensen maandag met elkaar (en bier én bitterballen) in De Wollebrand. Die doet dat met twee coryfeeën uit de Tweede Kamer, onze eigen Arne Weverling en Dilan Yesilgöz – Zegerius. Ontkend wordt dat dat in het kader van de komende Provinciale statenverkiezingen gebeurt.
Tot slot meldt Westland verstandig dat er voor 15 februari zo’n bijeenkomst gepland staat. Bij de Zusters in ‘s-Gravenzande. Onduidelijk is of er daar dan al paaseieren zijn, of nog steeds een kerstboom staat.

Hobby
Zomaar een citaat uit AD Westland van gisteren waarin Jan Buskes van het Historisch Archief Westland zegt: ,,Ik ben misschien wel één van de weinigen in dit gemeentehuis die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt.” Maar menig Westlander weet inmiddels ook dat daar enkele wethouders hun werk doen. Nogal hobbyistisch.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (170)

  1. Ja, ja, en naar de buitenwereld maar blijven volhouden dat je eerlijk bent. Nog niet zo lang geleden heette dat oude politiek, inmiddels kun je het beter foute politiek noemen.

  2. Goed gedaan, Ben van der Stee, op die manier is Arne Weverling in de Tweede Kamer gekomen. Nu nog een bijpassende politiek partij vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>