Wig
(Westland, 12 januari 2019). Het is de Westlandse oppositie deze week niet gelukt om een politieke wig te drijven in het bestuurscollege. GBW, GroenLinks en D66 hadden gevraagd of burgemeester en wethouders zich wilden uitspreken tegen de Nashville Verklaring. Vroegen de bestuurders daar afstand van te nemen, ook van de ondertekening door de SGP. Het antwoord kwam razendsnel: ‘Nee dat doen we niet, want als bestuursorgaan hebben we geen theologische opvattingen’.
Politiek begrijpelijk
Verder schrijft het college: ‘Met uitzondering van mogelijke complicaties van de verklaring die de Nederlandse wetgeving zouden raken’. Anders gezegd, als blijkt dat de verklaring strafbare zaken bevat, dan gaat het college er klaarblijkelijk wel iets van vinden. Klinkt onbegrijpelijk professioneel.
De lokale vragerij over een landelijk relletje was politiek begrijpelijk. SGP-leider Kees van der Staaij had die omstreden (pro-man/vrouw huwelijk en anti-homo en -transgender) verklaring immers getekend en in het college zit ook een SGP-politicus: wethouder Leen Snijders, namens de combi SGP/ChristenUnie-fractie.
Pesterige vragen
Dat laatste is pikant, omdat zijn twee raadsfractieleden, Willy de Zoete en Arij de Bloeme, van de ChristenUnie Westland zijn. En dat hun leider, Gert-Jan Segers, afstand heeft genomen van de verklaring. Allemaal leuke redenen om politiek pesterige vragen te stellen.
Willy de Zoete begrijpt de ophef niet, omdat het gaat om een mening die gerespecteerd zou moeten worden. Omgekeerd zou je dan ook mogen verwachten dat ondersteuners van de verklaring de mening van critici zouden respecteren. Maar dat zei niemand.
Orthodox neutraal
De orthodox neutrale beantwoording van het bestuurscollege is een boeiende, eigen invulling van de scheiding van kerk en staat. Dat mag, maar die zal in de toekomst als precedent worden gebruikt in gevallen waarbij andere religieuze items de politieke werkelijkheid kruisen.
Hoe lang is het eigenlijk geleden dat er in de Westlandse raad nog uitgebreid werd gediscussieerd over een islamitische school? En de komst van een moskee? Mag een ambtenaar een nikab dragen? Of een kruisje?
Kunstmuseum
Een deel van de waardevolle kunstwerken uit de voormalige gemeentehuizen is weer (terug)gevonden en krijgt een plek in een Westlands Kunstmuseum. Hoe en waar wordt pas duidelijk in de Cultuurvisie die wethouder Piet Vreugdenhil (CDA) binnenkort naar buiten brengt. Ook andere ideeën en plannen om deze kunststukken een toekomstige plek te geven worden dan meegenomen, zo zei hij deze week in een opvallende bui van duidelijkheid. Een van de meest waardevolle stukken, een Chinees porseleinen servies, is binnenkort te zien in het Historisch Archief Westland.
Billen bloot
Dat was het goede nieuws, daarna ging wethouder Piet met de billen bloot. Een waardevolle munten- en penningencollectie is deels kwijt. Daartoe is aangifte gedaan.
Dat is niet gebeurd voor de tientallen verdwenen werken die de gemeente in bezit had in het kader van de vroegere Beeldende Kunstenaarsregeling. Volgens de wethouder is de waarde daarvan – via de BKR in bruikleen gekregen – verwaarloosbaar. Wel komisch dat het culturele collegelid zich op dat gebied nu ineens deskundig verklaard. Ja, er zelfs opvattingen over heeft.
Spreekgestoelte
De nieuwe burgemeester Bouke Arends wil dat alle raadsleden voortaan achter het spreekgestoelte gaan spreken. Nu wordt dat vrijgelaten en blijven de meesten op hun stoel zitten.
Sommige raadsleden willen dan wel een nieuw katheder, het huidige stamt nog uit ‘s Gravenzande. Is ook niet verstelbaar. Ook een andere plek is gewenst, anders zien we thuis constant dezelfde wethouders, whatsappend of neuspeuterend, in beeld.
Op de toon van ‘Bij ons in Emmen’ (waar hij vandaan komt) zei de burgemeester ook nog dat hij in het vervolg, samen met de griffier, bij het begin van elke raadsvergadering een begroetingsrondje langs alle raadsleden wil maken. En, als hij dan bij de perstafel komt, een lichte buiging maakt. Zo hoort het, Bouke.
De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.
Burgemeester Arends wil samen met de griffier aan het begin van raadsvergaderingen alle raadsleden een handje geven. Geen kusje? Alsof je dat op je werk ook doet. Dadelijk komt hij ook met het voorstel dat alle raadsleden hun buurman of –vrouw halverwege de vergadering net als in de kerk ook gaan handen schudden. Misschien weer beginnen met gebed en aan het slot het Wilhelmus zingen?
Leen Snijders is inmiddels wel het pispaaltje van de Westlandse politiek. Zelfs als zijn partijbaas Van der Staaij iets doet, krijgt hij de klappen. Eerst al dat gedoe rond zijn (tuinders)huis, vorige week geklungel tijdens de commissievergaderingen en nu weer dit. Het houdt toch een keer op dat zijn collega’s hem maar blijven redden.
Interessant om te zien hoe de nieuweling Arends zich politiek inwerkt. Iedereen ook verbaast als hij met een frisse blik naar de feestwekenproblemen aankijkt. Maar de beroemde eerste honderd dagen zijn snel voorbij.
Van het totaal aantal vermiste kunstwerken en objecten is minder dan helft BKR-kunst. De meeste BKR-kunst is door schenking eigendom geworden van gemeente Westland. Overigens zou het prettig zijn als de wethouder duidelijke en juiste info verstrekt over het Westlands kunstbezit.