je suis rien (165)

15 dec

Nachtpillen
Westland (15 december 2018). Gemiddeld drie keer per nacht krijgt een Westlandse inwoner een recept van een dienstdoende arts. De pillen of de drankjes moet hij zelf halen, of laten halen. In omliggende gemeenten als Delft, Schiedam of Den Haag, want de apotheken in De Glazen Wereldstad Westland zijn dan gesloten (!).
De politiek gaat daar niet over, maar een fors deel vindt dat dat niet kan. Zorgwethouder Pieter Vreugdenhil (CDA) weet na overleg met zorgverzekeraars ook geen uitweg, staat wat besluiteloos met een kluitje bij het riet.

Medicijnrobot
Het gaat vaak om oudere alleenwonenden, zonder auto en met dunne portemonnee. Een taxi inhuren is veelal een onmogelijkheid en niemand durft te zeggen wie dat dan moet betalen. Dan zijn ook (enigszins sociale) politici ineens verdacht stil. Of kijken naar die wethouder. Met dat kluitje.
Een CDA-raadslid opperde een medicijnrobot naast de huisartsenpost. Deskundigen weten dat je in zo’n automaat maar een paar soorten medicijnen kwijt kunt. Maar de wethouder ziet het wel zitten, koopt meer tijd voor extra informatie, blijft wel consequent besluiteloos.

Kluitjeswethouder
Ongevraagd meedenken dan maar, sommige Westlandse apotheken laten overdag pillen, poeders en drankjes bij hun klanten bezorgen. Met bedrijfsautootjes. Bij de Plusbus zitten vrijwilligers als chauffeur. Als die nou eens bij elkaar gaan zitten. Eventueel met die kluitjeswethouder.
En er is vast wel een serviceclub of een tuinbouwonderneming die die paar liter benzine wil sponsoren. Nog een tip, binnenkort neemt Vitis-directeur Silvia Vollebregt afscheid. Als iedereen haar nu een benzinebon geeft, in plaats van een goedkoop supermarktwijntje?

Geroemd
Mochten alle Westlandse raadsleden communiceren als VVD-fractieleider Sander Zuyderwijk, dan kunnen de spreektijden in de gemeenteraad verdwijnen. Zijn eerste woorden – ook soms pas halverwege de vergadering – zijn steevast: ‘Goedenavond allemaal’. Die klinken zo hard dat ze aan de overkant bij Albert Heijn zijn te horen. Bij saaie discussies is die barse stentorstem wel gemakkelijk voor net induttende raadscollega’s.
Dinsdag kwam Sander met een doordenkertje: ‘Ik word geroemd om mijn korte teksten, dus ik zal het kort houden’. Zelfs een meer dan gemiddeld langprater Peter Duijsens (WV) was even stil.

Goed gebruik
In de gemeentelijke politiek is het goed gebruik om, als je de laatste keer een commissie- of raadsvergadering voorzit, iets collegiaals te zeggen. Een grap of een sneer. De (al dan niet gemeende) mooie woorden en complimenten komen later nog wel tijdens het officiële afscheid.
Iedereen wachtte dinsdag – na uren vergaderen – op een paar mooie, olijke, prikkelende, of misschien wel cynische oneliners van vertrekkend waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne. Tevergeefs.

Hamerslag
Ze zegt komende dinsdag pas officieel gedag, maar dan zitten er allerlei bobo’s als provinciaal koningscommissaris Jaap Smit bij. En ook haar opvolger Bouke Arends met zijn familie. In zo’n omgeving hou je je ook een beetje in.
Maar afgelopen dinsdag, kort voor middernacht, kwam er niets. Gewoon een normale hamerslag en de vergadering was voorbij. Het zal toch niet zo zijn dat Agnes denkt dat ze dinsdag niet weggaat?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

Een gedachte over “je suis rien (165)

  1. Apotheek na 17.30 uur gesloten in Westland: idioot is het, dat je met een recept naar Delft moet, 25 minuten heen en terug met pijn, wel met eigen auto, maar toch….. Een centrale avondapotheek is noodzaak, dit is echt terug in de tijd, dus laat de verantwoordelijken hier iets aan doen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>