je suis rien (164)

8 dec

Laatbloeiende jurist
Westland (8 december 2018). Dinsdag gloorde er nog iets van vervroegde kerstvrede binnen de Westlandse politiek, maar het vredesbestand had een kort leven. Een begeleidende collegebrief bij het rapport over lekkende raadsleden viel compleet verkeerd. Niet gelekt werd ineens wel gelekt, maar niet zo erg dat er aangifte zou worden gedaan, zo stond daarin.
Tekstueel lijkt de brief op die van een laatbloeiende jurist. Een slechtdenker vermoedt de pen van LPF-wethouder Cobie Gardien. Zij was het immers die zich intens beledigd voelde toen haar vertrouwelijkheidsplannetje rond het Polenhotel mislukte. Volgens haar door loslippige raadsleden.

Beetje laf
De drie eerst beschuldigde, toen weer onschuldige en later toch een beetje schuldige betrokkenen – Keizer (GBW), De Gier (PvdA) en Duijsens (WV) – ontploften. Bij een politiek onderwerp van dergelijke importantie handelt dan een burgemeester, of een wethouder, dat publiekelijk af. Maar de gemeente liet, wel een beetje laf via een woordvoerder, weten dat de conclusies in die brief en in het rapport gelijk zijn.
Dat vinden die Drie dus niet. Ze voelen zich opnieuw beschuldigd, zeggen ze. Willen rectificatie en eisen excuses. Die zijn niet gekomen. Althans, nog niet. Maar een Westlandse kerstvrede kunnen we wel vergeten dit jaar.

Prullenmand
Ook het debat rond dat tweede belangrijke rapport, over Negen Observaties, blijft nog steeds hot. Daarin was onderzocht of er allerlei onverkwikkelijkheden hadden plaatsgevonden tussen politici, bestuurders, ambtenaren en burgers. Het bleek vrijwel allemaal lucht, was niet te vinden of te bewijzen, dus leek het te verdwijnen in de prullenmand. Maar dat gaat GemeenteBelang Westland veel te ver.

Vroeg vuurwerk
Nu blijkt dat de verdachtmakingen en twijfels nergens op zijn gebaseerd, zijn er dus mensen volkomen onnodig beschadigd, meent de club van Remmert Keizer. En die vindt dat de gemeenteraad dat publiekelijk in een motie moet uitspreken. .
Dat moet dan komende dinsdag gebeuren tijdens de laatste, ongetwijfeld rumoerige. raadsvergadering van waarnemend burgemeester Van Ardenne. Die politieke kerstvrede in Westland was dan niet gelukt, het vuurwerk begint dit jaar dus veel eerder dan Oudejaarsavond.

Sjaak vertelt
Oud-burgemeester Sjaak van der Tak heeft deze week voor het eerst sinds zijn vertrek vorig jaar in het AD uitgebreid van zich laten horen. Boeiend is te lezen dat hij zeker niet van plan was zijn derde termijn (van zes jaar) helemaal vol te maken. ‘Niet de hele periode hoor, maar wel nog één of twee, misschien drie jaar.” Tegenstanders weten zeker dat hij, andere baan of niet, die (politiek) zelfs niet zou hebben gehaald.

Beleving
Zijn vertrek is volgens hem ook geen vlucht geweest vanwege lastige dossiers. Ten aanzien van het gedoe rond de Kwekers in de kunst zegt hij dat ‘het iets handiger had gekund.’ Maar ook ‘Ik heb niks verkeerd gedaan in mijn beleving’. Vooral de laatste drie woorden zijn niet alleen verdacht subtiel en bedenkelijk politiek, maar ook kenmerkend voor Sjaak. Althans, in mijn beleving.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>