je suis rien (148)

18 aug

Uitzendbureauvogel
(Westland, 18 augustus 2018). De Naaldwijkse feestweek is niet volgende week, maar was afgelopen dagen, vooral in en rond het gemeentehuis. Dagenlang gedoe over een extra raadsvergadering, ook nog eens besloten, en raadsleden, teruggeroepen, soms van verre, vakanties. Allemaal om te voorkomen dat er een tweede ‘Polenhotel’ in Maasdijk zou komen. Dat lukte bijna, maar een slimme uitzendbureauvogel leverde een nieuwe vergunningsaanvraag in. Op het nippertje. Vijf kwartier voor sluitingstijd.

Opzet of domheid?
Die extra raadsvergadering dinsdag was pas ‘s middags laat op de gemeentelijke website gezet. Zou tussen 20.15 tot 20.45 uur plaatsvinden. Terwijl die om 7 uur begon en aan het begin ook het leukste politieke spektakel opleverde. Dat heeft bijna iedereen gemist, ook thuis was er op internet en kabel niets van te zien. Als het geen opzet was, dan zeker domheid.

Vaste huiskatten
Op de perstribune, naast de vaste huiskatten WOS, AD en een columnist, ook TV West, SBS6, NRC en NOS. Tijdens de besloten vergadering mochten zij niet achter de raadszaal wachten. Daar zou je, ondanks dichte deuren, wel eens kunnen horen wat er in de raadzaal wordt gezegd. Maar mogelijk wilde men ook voorkomen dat plassende raadsleden door journaille zouden worden lastig gevallen.

Primeur
Terwijl de politici in beslotenheid rollebolden, stond, wat inmiddels heet, het Polenhotel-besluit allang op de gemeentelijke infopagina’s van huis-aan-huisblad Groot Westland. Had dat, zonder het zelf te weten, ook eens een primeur.
Als het debat anders was afgelopen hadden we het bericht gewoon gerectificeerd, zei de wethouder. Zoiets heet nepnieuws, dat (mogelijk) daarna echt nieuws wordt. En later zelf ook nieuws, omdat het dan uitgelekt nieuws is. Dat doet zelfs Trump niet.

Collectors item
Die Groot Westlandkrant is nu een collectors item. Op de voorkant staat de datum woensdag 15 augustus 2018; de gemeentelijke binnenpagina vermeldt donderdag 16 augustus. Op de website was de krant al woensdagmorgen te zien.
Dat is van groot belang omdat er nu twijfel is wanneer dat Polenhotel-besluit rechtsgeldig is geworden. In de tekst staat een dag na publicatie. Volgens de gemeente is dat dus de dag na donderdag; anderen zeggen de dag na woensdag.

Heel andere tekst
Maar in de krant is er wel sprake van een heel andere tekst dan in het raadsbesluit zelf. Daarin staat namelijk dat het in werking treedt na bekendmaking ervan. En dat gebeurde in feite woensdagochtend, zowel in print als digitale vorm. Als dat laatste juridisch klopt, dan is de, op het nippertje ingediende, nieuwe aanvraag toch te laat. Die kwam woensdagavond pas om kwart voor elf.

Te grazen
Pijnlijk, vooral voor de lokale journalistiek, inclusief mezelf, was dat het ‘geheime’ raadsvoorstel donderdag via twitter openbaar werd. Gepubliceerd door de gevreesde, soms geminachte Ab Gigant. Deze actieve twitteraar, van wie niemand weet wie het is, had ons allemaal te grazen.

Politiek verantwoordelijk wethouder Cobie Gardien (LPF) ging, nadat er gistermorgen (enige, vooral gekleurde) uitleg over de affaire was gegeven, snel op vakantie. Er zijn nu raadsleden, die wraaklustig argumenten zoeken om haar terug te roepen. Zou wel leuk zijn..

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>