je suis rien (145)

28 jul

Onvindbaar
(Westland, 28 juli 2018). Deze week ontdekt: De Westlandse gemeentelijke werkgroep Metropoolregio Rotterdam Den Haag, kortweg MRDH.
Totaal onbekend bij publiek en pers met uitzondering dan van de leden. Dat zijn de burgemeester, een wethouder en alle raadsfractievoorzitters. De een noemt het een officieuze raadscommissie, de ander een tandeloze praatgroep.
Onvindbaar op de gemeentelijke website, ook niet de vergaderdata, laat staan de agendastukken. Allerlei, al dan niet actuele, MRDH-onderwerpen komen daar aan de orde, zo vertellen desgevraagd de leden sans gêne. Mochten die praatpraatjes leiden tot definitieve vragen of voorstellen, dan komen die op de agenda van de wel bekende en openbare commissie Bestuur. En belanden dan eventueel bij de gewone raadsvergadering.

Niet openbaar
De ‘ontdekking’ van deze verstopte commissie kwam naar buiten toen GroenLinks Westland mijn column afgelopen woensdag kapittelde dat ze de problematiek rond de nieuwe OV-bussen van EBS niet hadden genegeerd, maar hadden geagendeerd voor de eerstkomende vergadering van die niet-openbare MRDH-werkgroep. Een agendering die niet was en is te vinden op de gemeentelijke website en die dus ook niet bekend is bij publiek en pers. Niet geheim, hooguit voorzichtig stiekem.
Toegegeven, zo verras je als lokale politiek mensen en media iedere keer opnieuw. Als ik weer een nieuwe commissie onder het gemeentehuis ontdek, dan maak ik dat onmiddellijk bekend. Van de politiek zelf hoeven we dat klaarblijkelijk niet te verwachten.

Hot scoop
De organisatie van het Varend Corso houdt volgende week rekening met een warme, zo niet de warmste, versie. “De bloemenarrangeurs gaan een ongelijke strijd aan,” meldt corsobobo Hans Hoogerwerf. “Het wordt een strijd met de zon en verdamping.” Volgens hem wordt er daarom meer met water gewerkt dan met bloemen-steekschuim.
Het zal wel vloeken in de kerk zijn, maar ook gedacht aan een boot vol plastic en zijden bloemen? Zou wel een hot scoop zijn. En niemand die het ziet, met die hitte.

Temperatuur
Dinsdagavond was er een grote brand in een ‘s Gravenzands kassencomplex. De brandweer heeft zelf spectaculaire beelden gefilmd. Dat gebeurde door gewoon een cameraatje op de helm van een brandweerman te plaatsen. Het lijkt net of je zelf aan het blussen bent. Er zijn nog plannen om het geluid te verbeteren.
Ook wordt overwogen om, net als bij de Tour de France, extra informatie in de beeldhoeken te plaatsen. Linksboven bijvoorbeeld hoeveel liter water de slang op het vuur spuit. En rechtsboven de actuele temperatuur.

Duitse ‘soldaten’
In Hoek van Holland zijn afgelopen zondag in het Atlantikwallmuseum de WOII-oorlogsjaren nagespeeld door ‘soldaten’, in Duitse uniformen. Geschoten werd met losse flodders; er gingen geen rechterarmen omhoog. De berichten vermelden niet wat passerende Duitse toeristen van deze zogenoemde ‘reenactors’ vonden.
Volgend jaar wordt de capitulatie-aftocht in 1945 overgedaan. Er wordt nog gezocht naar Geallieerden. En naar Duitsers die een uur lang met beiden armen omhoog willen staan.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

 

 

Een gedachte over “je suis rien (145)

  1. De aanbesteding van een busonderneming hoort gewoon thuis in de raad en niet in een M.R.D.H. bijeenkomst. Een van de bedrijven die graag in Westland wil gaan rijden is E.B.S. Een prima onderneming met gemotiveerde medewerkers en uitstekend materiaal. Daar hoef je geen geheime bijeenkomst voor te beleggen, zeker niet als je als bedrijf duidelijk stelt dat iedereen ongeacht huidskleur geslacht religie of gender welkom is in een van deze mooie bussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>