je suis rien (139)

16 jun

Éminence grise
(Westland, 16 juni 2018). Hij is het niet maar hij oogt wel als de nestor van de gemeenteraad Westland. Cor van der Mark, grijzend, vaak grijnzend ankerpunt binnen de 10-koppige CDA-fractie. Sinds kort ook plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, een éminence grise dus.
In die laatste rol vervangt hij de burgemeester als zij er niet is of als zij haar eigen portefeuille moet toelichten of verdedigen. Op dat moment is Cor (in gewone mensentaal) een beetje de baas van de gemeenteraad die weer de baas van de gemeente is. Hoger kan bijna niet.

Niet aan de bak
Maar zover is Cor nog niet gekomen, want onze waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne – ongeveer van hetzelfde houtje – is een kordate tante en laat zich niet zomaar de kaas van het brood eten. Of in dit geval, de voorzittershamer uit de hand sleuren.
Afgelopen dinsdag waren er tijdens de gemeenteraad minstens twee momenten dat Cor startklaar stond om haar te vervangen. Bij een discussie over de Olsthoornranch en over een veiligheidsmotie. Maar Cor kwam helemaal niet aan de bak. De burgemeester bleef op haar eigen pluche zitten. 

Één keer mis
Agnes gaf als raadsvoorzitter gewoon zichzelf als burgemeester het woord. En even later vice versa. Ze ging nog net niet zo ver dat ze zichzelf in de rede viel en zichzelf aanspoorde haar betoog af te ronden. Eén keer ging het mis, zei ze: ‘Dank, voorzitter’. Tegen een oppositieraadslid.
Formeel onjuist, zo erkende ze later, maar omdat er nog zoveel op de agenda stond wilde ze het tempo erin houden. Plaatsvervanger Cor liet het (ogenschijnlijk) allemaal gelaten over zich heen komen. Zoals hij is, grijzend, vaak grijnzend. 

Baantjescarrousel
Enigszins gepikeerd reageerde koningscommissaris Jaap Smit die avond op een opmerking van Westland Verstandig-fractieleider Peter Duijsens. Al eerder bleek dat beiden geen echte vrienden zijn. Duijsens zei tijdens de profielschets-discussie dat het Westland niet zit te wachten op een burgemeester die het product is van een baantjescarrousel.
De tijd is echt voorbij dat ik door partijen voor die-en-die kandidaat wordt gebeld,” reageerde Smit knorrig. “In de afgelopen 4,5 jaar dat ik hier ziet heb ik dat nog nooit meegemaakt,” Met daarna als slotzin: “Die tijd is al jaren niet meer.” Een doordenkertje. Niet meer. Al jaren.

Negatief advies
Smit vertelde verder dat hij uit de longlist van sollicitanten een shortlist met zijn ‘goedgekeurde’ kandidaten zal voorleggen aan de Westlandse vertrouwenscommissie. Mocht die laatste toch een voorkeur uitspreken voor iemand uit die longlist, dan kan het in het ultieme geval gebeuren dat hij als koningscommissaris de minister van binnenlandse zaken negatief zal adviseren. Peter Duijsens kan het dus wel vergeten.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (139)

  1. De heer Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland, mag dan verbolgen zijn, maar hij zou blij moeten zijn dat de lokale politiek kritisch en betrokken op zijn bemoeienis reageert. Het gaat over hun burgemeester.
    Natuurlijk wordt hij niet gebeld dat hij die-en-die moet benoemen, maar dat gaat subtieler tijdens gesprekjes op bijvoorbeeld recepties. Die adviezen zijn helemaal niet erg, ontkennen dat dat gebeurt is erger.

  2. Het signaleren van dit soort mooie momenten in een politieke puinhoop is op zaterdag de moeite van het lezen waard. En tegen Cor van der Mark: Grijp de Hamer, hij is van jou! Democratisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>