je suis rien (134)

12 mei

Vrouwen (1)
(Westland, 12 mei 2018). Fors groen maar vooral onervaren, zo columneerde ik deze week over de nieuwe gemeenteraad en het komende gemeentebestuur. Niet oprecht vergeten maar wel terecht gecorrigeerd, door een vrouw: Westland gaat de komende jaren politiek gezien wel sterk feminiseren.
Immers, meer raadsvrouwen en de dagelijkse leiding van Westland is ambtelijk én bestuurlijk al in handen van vrouwen. Tussen haakjes,  de gemeentesecretaris mag je natuurlijk geen secretaresse noemen en een burgemeesteres bestaat officieel niet.
De laatste is dan wel waarnemend maar Westlandse kantine en kroeg weten zeker dat haar definitieve opvolger ook vrouw zal worden. De actiegroep ‘Nooit meer Sjaak’ is daar zelfs stellig in.

Vrouwen (2)
Na de beëdiging dinsdag hebben we ook al twee, in plaats van één, vrouwelijke wethouders die ik, voordat er gezeur over ontstaat, maar geen wethoudster zal noemen. Ook omdat dat woord formeel niet bestaat.
Gelukkig zijn er  twee vrouwelijke fractievoorzitters gebleven – bij het CDA en (nu zelfs bij) bij de SGP-Christenunie. Die heten (volgens het Groene Boekje) officieel fractievoorzitster en ik denk dat Jenny Vermeer en Willy De Zoete daar niet over vallen. Alhoewel, mogelijk zal de eerste in onwetendheid een bonusboete van 1000 euro vragen.

Vrouwen (3)
Bij de VVD wordt het feminiene aspect ongetwijfeld zicht- en merkbaar nu fractievoorzitter Sander Zuyderwijk ingeklemd zit tussen twee liberala’s. Hem kennende zal hij uit lijfsbehoud geregeld eieren voor zijn eieren kiezen.
Louter gebaseerd op pure waarneming lijkt het er nu wel op dat bij Gemeentebelang Remmert Keizer (strategisch terugtredend) meer en meer onder de plak van zijn collega Kelly van Tol gaat zitten. Maar  bij menigeen kan dan ook de wens en de vader van de gedachte meespelen..

Vrouwen (4)
De geruchten dat Renate van der Giessen van Westland Verstandig binnenkort een revolutionaire machtsgreep binnen die partij gaat doen, worden bevestigd noch ontkend. Wel valt op dat partijchef Peter Duijsens de laatste tijd veel vriendelijker richting haar is. En in die partij weet je het maar nooit.
Bij de LPF hebben de macho’s de strijd nog volledig gewonnen. Kwade tongen beweren dat de haantjes (volgens hen tactisch) daarom de net gekozen Cobie Gardien aan het bestuurscollege hebben afgestaan. Maar het kan best zijn dat menig mannelijk fractielid daar enige angst had voor het mannetje dat Cobie ook kan staan. Schijterds!

Vrouwen (5)
De fracties van D66, GroenLinks en PvdA hebben maar één raadszetel die – toevallig, zeggen natuurlijk Benjamin Hofland, Ulbe Spaans en Nico de Gier in koor – alle drie worden bezet door mannen. Maar dat is eigenlijk ook wel logisch want de Nederlandse taal kent geen eenvrouwsfracties. Mogelijk komt dat nog wel.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (134)

  1. Cobie Gardien is een goud mens, die in het college van burgemeester en wethouders haar geluid goed zal laten horen. Daar zullen de mannen zoals Piet Vreugdenhil en Pieter Varekamp, en zeker Leen Snijders, aan moeten wennen.

  2. Dat een vrouw deze columnist terecht corrigeert is perfect. Nog beter is het dat hij ook nog luistert. Al had hij er wel bij kunnen vermelden dat het met die vrouwen in de politiek nog beter moet worden. Op zijn minst een op een, de helft dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>