je suis rien (133)

5 mei

Dom of stom
Westland, 5 mei 2018). Was het nou dom of stom, moet CDA-politica Jenny Vermeer zich begin deze week hebben afgevraagd toen ze plotsklaps ‘hot news’ was. Zelf noemde ze het een beginnersfout, media sprake van een blunder. Het meervoud van beide woorden zou ook terecht zijn geweest.
Arme Jenny, nog maar slechts beoogd leider van de grootste, Westlandse raadsfractie en ineens mikpunt van spot en hoon. Voortaan toch maar eerst even oude partijrotten als Cor van der Mark of Piet Vreugdenhil bellen..

Klungelig mailen
Jenny deed twee opmerkelijke dingen. Eerst kwam haar voorstel om de beide formateurs van het nieuwe Westlandse bestuurscollege elk een cadeaubon van € 1.000 te geven. Opmerkelijk, want zo’n, soms tijdrovende, erebaan als (in)formateur doen de betrokkenen traditioneel voor niets. Hooguit voor wat kilometerkosten en een broodje.
Jenny stuurde dat mailvoorstel (gezien de aanhef) aan de Westlandse fractievoorzitters. Maar die mail verzond ze in werkelijkheid naar een greep (ook oppositionele) raadsleden en de griffier. Het ondoordachte idee lekte dus uit. Het bonnetjesvoorstel en het klungelig mailen vochten daarna om voorrang over wat het ergste was.

Fout in computer
Rising Star Kelly van Tol (Gemeentebelang Westland) en sinds kort ‘getooid’ in een naadloos passend oppositie-vechtpak, trok een vergelijking met de aalmoes van honderd euro die mantelzorgers per jaar kunnen krijgen. En zij was niet de enige die het Vermeer-voorstel afbrandde.
In een verontschuldigende reactie, die meer weg had van het wrijven in een vieze vlek, zei Jenny dat het een beginnersfout was. En dat ze er nog niet uit was of dat verkeerd gestuurde mailtje nu een fout van haar is geweest of in de computer (!). Pas over tien dagen fractieleider en nu al Ruttiaans geniaal.

Heel erg
Interessanter is de vraag of het nu allemaal stom of dom is geweest. Mij is altijd geleerd dat stommeriken mensen zijn die het wel weten maar verkeerd doen. Dommeriken daarentegen treft geen blaam, weten het gewoon niet, want die zijn dom.
Volgens de WOS noemde ze haar mailtje ‘heel erg dom’. Nou, nou, Jenny, zo erg is het ook weer niet, wel heel erg stom.

Vrijwilligerswerk
En dan was er nog Willy de Zoete, kersvers raadslid van de SGP-Christenunie, die de mail – half onterecht – had ontvangen. Pas volgende week wordt ze formeel fractievoorzitter. ‘Een cadeaubon vind ik een goed idee,’ zo reageerde zij. ‘Het bedrag lijkt me goed, maar misschien moeten we ook rekening houden met fiscale gevolgen.’ Daarbij doelde ze op de drempel die er bestaat voor vergoedingen bij vrijwilligerswerk. ‘En dat was dit toch, en hoe!.’
De enige vraag is dan of het dom of stom is om een zichtbaar verkeerd geadresseerd mailtje inhoudelijk zo verkeerd terug te sturen. Daar ben ik nog niet uit.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (133)

  1. Fout in de computer? Een computer maakt geen fouten, het is louter een fout van de gebruiker als het resultaat anders is dan gewenst.

  2. Er is helemaal niets ongewoons aan de hand met het optreden van mevrouw Vermeer. Zij zet gewoon de traditie voort dat het gemeentehuis wordt gerund als partijbureau van het CDA. Koos alleen het verkeerde verzendblokje op haar computer. Heeft ze van geleerd?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>