je suis rien (130)

14 apr

Overbodig
(Westland, 13 april 2018). Deze week was er een raadsvergadering, extra maar achteraf gezien ook overbodig. Er zou worden gedebatteerd over het eindverslag van de twee collegeverkenners, CDA’er Koos Karssen en VVD’er Matthé Elema.
Eerst iedereen zijn zegje laten doen, daarna een toelichting van de twee ‘boy scouts’ en tenslotte een besluit ‘Hoe nu verder?’. In goed, democratisch Nederlands: Zó hoort dat.

Informateurs
Maar die maandagavond laat politiek initiatiefnemer CDA aan het begin weten al twee informateurs te hebben benoemd. CDA-oud-fractievoorzitter Martin Buitelaar en LPF-raadslid John Witkamp gaan een coalitie van CDA, LPF, VVD en ChristenUnie-SGP onderzoeken.
Alle andere fracties wordt gelijk gevraagd een wensenlijstjes aan dat tweetal te geven. Zodat niemand later kan roepen dat ze niet mee hebben kunnen praten. In goed, democratisch Nederlands: Dan zakt je broek af.

Achterbaks handelen
Na zo’n ordinair voldongen feit zouden gewone beschaafde mensen opstappen en naar huis gaan. Zo niet politici, zelfs geen lokale, en zeker niet als ze Peter Duijsens (Westland Verstandig) of Remmert Keizer (GBW) heten.
Die laten, ondanks de verbale schoffering, de kans niet voorbij gaan om er nog eens vrolijk op los te hakken. Dan klinken er mooie zinnen met woorden als ‘georkestreerde farce’, ‘pluchehonger’ en ‘achterbaks handelen’. Ook verwijten dat anderen alleen maar wethoudersposten belangrijk vinden.

Voetbal Inside
Dan heet het verbreken van een jarenlange politieke vriendschap ‘onbetamelijk en onethisch’. Krijgt een raadslid naar zijn hoofd dat hij praat als een kip zonder kop en er een absoluut geen verstand van heeft. Kortom, het sfeertje van Voetbal Inside maar dan zonder Derksen en Gijp. Soms wel leuker. Dan zie je kersverse raadsleden die zich verbijsterd afvragen in welk theater ze zitten. De naïeve lieverds.

De toch wel wat gewend zijnde Maassluise oud-burgemeester Karssen en akkerbouw-topman Elema kijken rond met een blik dat ze toch zo hun best hebben gedaan. Dat ze iedereen hebben aangehoord. Zitten er dan wat versleten bij; als twee hopmannen kijkend in het kampvuur na een moeizaam dagje bevers en welpjes scouten.

Kop van Jut
Naarmate de avond vordert wordt de discussie steeds vaker platgeslagen met open deuren. Gelukkig blijft CDA-fractieleider Piet Vreugdenhil – deze avond de personificatie van de Kop van Jut – (uiterlijk) jaloersmakend stoïcijns. “Een coalitie is altijd een verstandshuwelijk. Je maakt voor vier jaar een contract. Natuurlijk is het ‘t mooist als je ‘echt van elkaar houdt’, maar dat hoeft niet.”
Mooi, democratisch Nederlands, maar zelfs een liefdeloos verstandshuwelijk kan, zo weet hij ook, niet zonder wederzijds respect en vertrouwen. En dan blijft de vraag waarom Piet bijna de helft van de gemeenteraad schoffeerde met zijn ‘hoge hoed’-presentatie van twee formateurs. Nu komt het nooit meer (echt) goed, met Peter niet, en ook niet met Remmert.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien (130)

  1. Ik hou van het CDA, maar uit dit verhaal blijkt weer hoe je arrogant kan overkomen. Waarom niet eerst de reacties afgewacht en toen pas gekomen met twee mogelijke formateurs. Nu lijkt het compleet voorgekookt. Of was het dat ook?

  2. Ik kan me niet voorstellen dat alleen het CDA te voren al wist van die formateurs. Daar was dus ook de LPF van op de hoogte, want Witkamp was al gevraagd. En zou het dan echt zo raar zijn geweest om de benoeming van die twee formateurs gewoon als voorstel aan de hele raad voor te leggen. Wat er nu is gebeurd is niet verstandig van CDA en LPF. Olie op het vuur gooien heet dat.

  3. Dat het CDA in zee durft te gaan met die LPF-Baudetjes is je ziel aan de duivel verkopen. Dat de Christenunie/SGP in zee durft te gaan met het CDA eveneens. Dat ze met z’n drieën samen gaan zwemmen is een gotspe.

  4. Wie het weet mag het snappen lees ik in de reacties. Maar, beste mensen, is het niet als vanouds: het plaatselijke CDA heeft zijn zilverlingen doelgericht rondgestrooid en deze zijn opgepakt door degenen die werden beoogd. Zo gaat dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>