je suis rien (115)

23 dec

Designated Survivor
(Westland, 23 december 2017). In de Verenigde Staten heet hij Designated Survivor, de aangewezen overlever. Sinds de Koude Oorlog wordt een politicus, veelal een minister uit de zittende regering, ondergebracht in een verre, zwaarbeveiligde locatie als ‘heel Washington’ bijvoorbeeld de inauguratie van een nieuwe president bijwoont.
Bij een catastrofale aanslag kan hij dan de leiding van het land overnemen. Veelal is het een onbekende politicus, omdat niemand in Washington hem mist.

Ook in Nederland
Het verschijnsel is in Nederland pas echt bekend door de succesvolle, gelijknamige Netflix-serie. Joost Sneller, een totaal onbekend D66-Tweede Kamerlid, heeft de serie waarschijnlijk als binge-watcher – in één ruk dus – uitgekeken. En heeft nu voorgesteld om zoiets ook in Nederland in te voeren.
Bijvoorbeeld een minister én een Kamerlid op de veilige ‘hei’ zetten tijdens, noem maar, Prinsjesdag. Mogelijk wil ‘angsthaas’ Sneller zelf worden ‘opgesloten’. Geruchten zeggen trouwens dat Netflix-abonnees voorrang krijgen. Ook Sneller dus.

Aartsmoeilijk
Omdat (politiek) inzicht veelal naar beneden doorsijpelt is er nu ook kans dat D66 Westland met een regionaal plan voor een Designated Survivor komt. Waarbij dan een wethouder en een raadslid tijdens grote Westlandse manifestaties als Corso of Kross uit voorzorg tijdelijk naar Drenthe of Limburg moeten verkassen.
Maar de Westlandse democraten weten natuurlijk dat het aartsmoeilijk is om hier een onbekende getalenteerde ‘overlever’ te vinden. Zelfs onder hun eigen leden. En Westland is misschien na zo’n noodsituatie wel beter af zonder Designated Survivor.

Oog in oog
Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) mag een
(kandidaat-)raadslid gewoon een stembureau bemannen/bevrouwen bij gemeenteraadsverkiezingen. Dat zijn ook beste burgers, maar je zal in een stemlokaal maar onverwacht oog in oog komen te staan met Karin Zwinkels (CDA). Of, nog erger, met Peter Duijsens (Westland Verstandig) of Leen Snijders (Christenunie-SGP). Terwijl je van plan was GroenLinks te stemmen. Of VVD.

Petje of jasje
‘Als ze maar geen blijk geven van hun politieke voorkeur’, meldt de VNG-website over raadsleden op het stembureau. Wat dat precies inhoudt, staat er niet bij, maar een petje of jasje met een partijnaam mag dus niet. Zoiets zal het wel zijn. Over kruisje, keppeltje of nikab wordt niks gezegd, ook niet over een Ajax-trui. Wel over die van Feyenoord, nee, grapje!
Het kabinet heeft na lange discussies een mogelijk probleem opgelost en verbant nu radicaal (kandidaat-)raadsleden uit de raadsverkiezingsstemplekjes. Om ‘de schijn van verstrengeling van persoonlijke belangen’ te vermijden.

Wachtlijst
Officieel gaat dat pas in bij gemeenteraadsverkiezingen van 2022, dus niet bij die van maart volgend jaar. Maar Westland loopt daarop vooruit en voert de maatregel nu al in. Bij de raadsverkiezingen in 2014 mochten zittende raadsleden en de eerste tien lijstkandidaten trouwens ook al geen dagje stembureau ‘doen’. Voor lager geplaatsten is het nu ook voorbij.
Zo’n dagje zitten was populair bij raadsleden en nog steeds bij gemeenteambtenaren. Het levert levert bruto € 255; een stembureauvoorzitter krijgt € 325. Soms is er sprake van een wachtlijst.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>