je suis rien (114)

16 dec

Vlaggen
(Westland, 16 december 2017). Het laatste debat tijdens de laatste raadsvergadering dit jaar ging over vlaggen. Ja, ja, over vlaggen. De LPF Westland wilde dat een Nederlandse en een Westlandse vlag een plek zouden krijgen in de nieuwe glazen raadzaal. De meerderheid van de gemeenteraad vond het maar niks. Tot verdriet van LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer.
De veelal serieuze CDA-fractieleider Piet Vreugdenhil was op dit late avondtijdstip semi-humoristisch en vond dat er dan ook vlaggen van de provincie Zuid-Holland, Europa en de Verenigde Naties moesten komen. En ook die van de zustersteden, liet hij weten “En buiten!” Van der Meer reageerde, verdrietig, licht gepikeerd.

Wapperen
Leen Snijders van de fractie ChristenUnie/SGP, altijd serieus, bleek onverwachts humoristischer. Stellig en zonder twijfel liet hij horen: “Een vlag moet wapperen.”
Sommige raadsleden zagen het al direct voor zich. Twee vlaggen in houten houders met eromheen drie in de uitverkoop gekochte windmakende Gamma-ventilatoren.
Maar Snijders corrigeerde direct het subtiele hoongelach. Ook hij bedoelde gewoon buiten, wapperend. Niet in de raadzaal, maar voor de raadzaal. Hij en Vreugdenhil kregen hun zin, Van der Meer een beetje.

Ambtenarenuurtjes
Toch zal het nog wel even duren voordat die wapperende vlaggen langs de Verdilaan en/of Stokdijkkade staan. Eerst uitrekenen wat het kost, de juiste plek vinden, hoe hoog de stokken (mogen) worden, daar gaan nog wel wat ambtenarenuurtjes inzitten. En heel belangrijk, Van der Meer wil ze vanuit zijn raadszetel wel kunnen zien..

Hijsen en strijken
Een land of streek met eerbied voor zo’n dundoek is natuurlijk ook verplicht om die vlaggen dagelijks te hijsen en te strijken. Niet per se, zoals in de VS, met volkslied zingende burgers met de hand op het hart, maar iemand moet het wel doen.
Twee keer per dag, inclusief netjes opvouwen. En let op, de vlag mag de grond niet raken! Op jaarbasis is dat gauw een week werk! Heeft niemand over nagedacht. Gewoon dag en nacht laten hangen kan natuurlijk ook.

Bandieten
Om het weekend van mijn lezers een beetje goed te maken nog een actuele tweet van Rik Torfs, Belgisch hoogleraar, voormalig christendemocratisch politicus en ‘halve’ BN’er: Hoe komt het toch dat journalisten doorgaans heiligen zijn en politici bandieten? Daar was ik zelf nooit op gekomen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (114)

  1. Ik verbaas me erover dat er wel wordt voorgesteld om vlaggen van zustersteden te plaatsen. Waarom ook niet van Suriname, de Antillen, Turkije en Marokko?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>