Oorlogsverhalen die niet in schoolboekjes staan

22 jun

Een gevoelig oorlogsverleden’ is de naam van een bijzondere bijeenkomst met verhalen ‘over de oorlog die nog niet zijn verteld’. Het is een initiatief van de Historische Vereniging Naaldijk – Honselersdijk (HVNH), dat plaats vindt op zaterdag 23 juni tussen 15 en 17 uur in het Careyn Woerdblok aan het Schieland 51 in Naaldwijk.
De HVNH heeft twee mensen gevonden om te vertellen over hun, zo heel andere, betrokkenheid met de Tweede Wereldoorlog. “Er werd geoordeeld en gezwegen, maar er komt geleidelijk ruimte voor de verhalen die afwijken van de schoolboekjes,“ schrijft de vereniging. “Toch is er nog steeds veel moed nodig om je familiegeschiedenis met publiek te delen.”

Zo vertelt de van oorsprong Monsterse Wil van Elswijk over haar Nederlandse moeder en Duitse vader. Hij werd in 1943 opgeroepen voor de militaire dienst in Duitsland, het land dat Nederland bezet hield. Na de oorlog ondervonden Wil, haar moeder, broer en zusjes heel lang de gevolgen hiervan. Van Elswijk gaat vertellen hoe zij die tijd heeft ervaren en hoe deze (familie)geschiedenis nog steeds haar leven beïnvloedt.

NSB-opa
Een heel ander verhaal komt van Marjonne Maan die een opa met NSB-verleden had. In haar Westlandse familie is die foute opa nooit verzwegen, maar toch zijn er bij haar nog veel vragen.
Dat haar opa fout was, is duidelijk, maar ze wil graag weten wat hem daartoe heeft gebracht. Grote vraag is wat dat allemaal over haar zegt. Marjonne onderzoekt openlijk – in de blog www.marjonnemaan.nl – dit gevoelige familieverleden. “Ik weet het, ik stel me kwetsbaar op door alles op internet te zetten, maar ik denk dat het tijd is dat hier meer over gepraat gaat worden. De HVNH-bijeenkomst is gratis te bezoeken. Tevoren aanmelden via info@hvnh.nl is gewenst.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>