Gastcolumn: Andere kijk op kwestie-Agnes

29 nov

Woensdag Gehaktdag kent soms ‘aanbiedingen’. Zoals een gastcolumnist, die gezien de actualiteit op deze plek ruimte krijgt. Deze keer WOS-hoofdredacteur Richard Vroom, die na het lezen van mijn column ’39 camera’s’ een gastcolumn schreef. Ongevraagd, maar dat doen journalisten nu eenmaal. Zeker als het om hun vak gaat.
En, gastcolumn of niet, reageren mag. Graag zelfs.

(Westland, 29 november 2017). Er is haast bij deze column. Burgemeester Agnes van Ardenne moet immers donderdag – morgen – in het Presidium van de Westlandse gemeenteraad verantwoording afleggen voor de affaire met nationale televisierubriek EenVandaag.
De  tv-makers, gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), vielen met grote woorden over haar heen vanwege het filmverbod tijdens de ingelaste raadsvergadering van 7 november. Dat verbod betrof het met de camera kunnen volgen van raadslid Dave van der Meer (de tv-rubriek maakt een documentaireserie over raadsleden). Ook anderen buitelden over haar heen.
Maar ik ga niet meebrullen met de wolven in het journalistenbos. Gelukkig wonen in dat lommer ook nog enkele uilen. Agnes verdient de lawine van kritiek niet.

Achtbaan
Sinds dinsdag 31 oktober is EenVandaag bezig geweest om in contact te komen met Westlandse griffier Funs Bergmans. De tv-makers wilden zich aanmelden voor de eerstvolgende raadsvergadering. Dat zou de begrotingsbehandeling op dinsdagmiddag 7 november zijn. Bergmans hield via zijn afdeling gedurende enkele dagen de boot af, hij wilde eerst overleggen met de burgemeester. Daar had hij een belangrijke reden voor.

Want wat gebeurde er op 31 oktober in het leven van Agnes en haar directe werkomgeving? Zij moest die dag indringend spreken met haar bejubelde voorganger Sjaak van der Tak over het inmiddels onderzochte e-mailverkeer tussen hem en bestuurders van Kwekers in de Kunst.
De affaire Van der Tak-Kwekers in de Kunst kwam nog diezelfde dag in de openbaarheid met een niet malse verklaring die ‘s avonds aan de fractievoorzitters werd uitgedeeld. Vervolgens kwam Agnes in een achtbaan. Uiteindelijk werd tot een extra raadsvergadering besloten, voorafgaand aan de begrotingsbehandeling. Dat moest omdat dan ook de gewraakte subsidieton voor Kwekers in de Kunst zou worden besproken.

Wierook
Agnes werd gedwongen om, in een zaal waarin de wierook van Sjaaks afscheid nog niet was verdampt, publiekelijk mee te werken aan de acute afbraak van diens voetstuk. EenVandaag zou met de neus in de boter vallen. Het programma volgde Dave van der Meer, maar kreeg er gratis een vertrouwenscrisis in een gemeenteraad bij.

Daar zitten wij natuurlijk niet op te wachten, moet Agnes hebben gedacht. Onze raadzaal is geen televisiestudio, waarbij de raadsleden als licht bewegende decorstukken fungeren. Wij hebben wel wat anders aan ons hoofd.
En je kunt daar ook niet zonder verstoring ‘achterom’ filmen, omdat je door al dat glas overal nadrukkelijk de visuele orde verstoort. In een zaal met muren, kun je als cameramens nog wel eens door de wand ‘geabsorbeerd’ worden, maar hier loop je doorlopend zelf in beeld.

Lijntje
Een kat in nood maakt rare sprongen. Want uit een oogpunt van ‘gelijke behandeling’ kregen op 7 november ‘s ochtends zowel Omroep West als de vrijwel immer met camera aanwezige WOS te horen, dat er deze keer bij uitzondering niet gefilmd mocht worden in de raadszaal. Dat werd vanzelfsprekend door beide niet gepikt. Uiteindelijk mochten zij alsnog de vergadering registreren. “Maar wel braaf achter het lijntje blijven!”

Ben ik een slaafse onderdaan van Agnes? Nee, zeker niet. Ik heb ook nog wel een appeltje met haar te schillen. Tijdens onze eerste ontmoeting stelde ik me conform de introductiestrategie van Agnes en/of de gemeentelijke voorlichting voor: “Hallo, Agnes! Ik ben Richard Vroom van de WOS”.
“Eh, van de wat?”
“Van de Wee Oo ES”
“Oh, je bedoelt van de Wos?!”
“Nee, van de W.O.S., het is een afkorting.”
“Wij zeggen thuis altijd: de Wos.”

En Agnes volhardt. Wie de discussie op 16 november in het Mediaforum op Radio 1 terugluistert, hoort dat zij daarin consequent blijft spreken over ‘Omroep West en de Wos’.

Richard Vroom

6 gedachten over “Gastcolumn: Andere kijk op kwestie-Agnes

  1. Wat wil je nou eigenlijk zeggen met je gastcolumn? Onze waarnemend burgemeester had gewoon EenVandaag toe moeten laten net als de WOS en TV West. En dan afspraken maken over het hoe omgaan met de opnames. Geen verschil maken tussen de verschillende omroepen, dat deed ze toch ook niet met de schrijvende pers die avond!!!

  2. Het gaat mij er vooral om een bepaalde dosis van begrip te vragen voor het handelen van de waarnemend burgemeester in de zeer bijzondere omstandigheden waarin zij rond 31 oktober plotseling werd gestort. Begrip voor de uitkomst van de opstelling “nu even niet”. Dat het uiteindelijk op de dag zelf op een aantal manieren uit de hand is gelopen, valt normaal gesproken niet goed te praten.

  3. Een burgemeester bepaalt de orde tijdens de raadsvergaderingen, maar journalisten wegsturen uit het hele gemeentehuis gaat wel ver. Dan krijg je terecht alle kritiek over je heen.

  4. Een bepaalde dosis van begrip vragen voor het handelen van de waarnemend burgemeester in bijzondere omstandigheden lijkt goed, maar is niet de taak van een journalist. Die moet hooguit de bijzondere omstandigheden publiceren, zodat iedereen zelf kan besluiten om mogelijk begrip te tonen.

  5. De Kwestie-Agnes? Dit suggereert dat er heel wat aan de hand is. Handig zou zijn geweest als men een vaste plek met dito aansluitingen zou hebben gemaakt voor de media. Voorkomt gesleep met kabels en mensen. en schept duidelijkheid. Als men dan tevens de computergestuurde camera’s goed instelt en richt op de insprekers voorkom je veel gedoe en is het voor iedereen goed te volgen. O ja! Da’s makkelijk even inpluggen en we hebben de beelden. De Kwestie? laten we het 25 jaar op zijn beloop of gaan we een offerte aanvragen om de vergeten voorzieningen alsnog te realiseren.

  6. Als antwoord op Maria van der Wel: In berichtgeving in nieuwskolommen dient een journalist de opperste graad van neutraliteit en objectiviteit na te streven. Dat is zijn taak. Maar daarnaast is een journalist ook een burger als ieder ander. Ook voor journalisten geldt vrijheid van meningsuiting en dat kan prima in een als zodanig herkenbare commentaar-rubriek of zoals op het podium hier in Riens Speakers Corner, zo is mijn mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>