Wit Westland

3 mrt

(Westland, 3 maart 20120.) In een regio waar de bewoners zich nogal gemakkelijk generaliserend, beledigend, soms discriminerend uitlaten over Polen en Marokkanen had ik wel meer reactie verwacht op het bericht dat iemand ‘te wit’ is om iets te mogen doen.

Antiracisme
Dat ging over schrijfster Marieke Lucas Rijneveld die (ook) door de Amerikaanse dichteres Amanda Gorman was gevraagd haar gedicht ‘The Hill We Climb’ te vertalen. Die declameerde haar ‘spoken words’ tijdens de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden.
Critici vinden dat Rijneveld zich onvoldoende kan inleven in het werk van de zwarte Gorman. Dat ze ‘als witte’ gebrek aan ervaring heeft met antiracisme. Rijneveld trok zich daarop terug. Zelfs begripvol.
Felle reacties volgden, er is toch sprake van een soort omgekeerd racisme. Hetzelfde gebeurde eerder ook toen een (gekleurde) NRC-redacteur schreef dat zwarte journalisten beter dan witte in staat zijn zwarte mensen te interviewen.

Afsluiten
Dit soort dingen lijken wonderbaarlijk genoeg voorbij te gaan aan Wit Westland, een land waarin, bijna als een volkslied, nog steeds nostalgisch het tuinpad van de vader wordt bezongen. Een (christelijk-)conservatief bolwerk vol lokaal nationalisme dat, heel tegenstrijdig, commercieel juist zo giga-innovatief is.
Dat zo’n raciaal getint vertaalrelletje stilletjes langs de kassen glijdt is niet gek. Westland is immers een witte hoek in een volgebouwde multi-culti omgeving. Waar ze vooralsnog niets moeten hebben van ‘nieuwlichterij’ als diversiteit en inclusie. Als een opstandig Asterix-volkje willen Westlanders zich liever afsluiten van ‘omliggende Romeinse’ bemoeial-steden als Den Haag en Rotterdam.

Bon ton
Hier zijn gekleurde burgers schaars en in enkele sociaal-lastige wijken weggedrukt. Hier is het bon ton om auto’s met witte nummerplaten per definitie te wantrouwen. Hier zijn onder het mom van ‘veel te veel’ arbeidsmigranten ongewenst, om te wonen dan.
Hier is een zwarte een neger en een gehandicapte of zieke buurman help je. Niemand mag zeggen dat je dat eerste niet mag zeggen en dat laatste doe je ongevraagd, en gul. Hier hou je van Zwarte Piet. En van jodenkoeken; die zijn gewoon lekker.

Steunraadsleden
Hier heet het bestuurlijk emancipatorisch al een ‘succes’ als één van de zes, allemaal witte, wethouders een vrouw is. Hier zijn getinte mensen in de gemeenteraad slechts vertegenwoordigd door twee leden, ook nog maar steunraadsleden. Hier zijn wel behoorlijk veel vrouwelijke volksvertegenwoordigers, maar die voeren – vergeef me – ondanks hun aantal niet altijd het hoogste woord in dit nog steeds masculiene bestuursorgaan. Voor zover bekend is hier maar één homo.
Ook het ambtelijk apparaat kleurt niet echt, zeker niet in de top. Personeel met een niet-westerse achtergrond lijkt vooral zichtbaar bij receptie en beveiligers. Dat de laatst aangenomen collegeadviseur een ex-PVV-raadslid uit Den Haag is kan toeval zijn.

In die bubbel lijkt het dus heerlijk om je lekker af te sluiten in je dorp en niks te maken willen hebben met de boze buitenwereld. Maar het nationale politieke machtscentrum ligt toch echt vlakbij, daar kun je niet omheen. In zuidwest-Den Haag, nog dichterbij, is 75 procent van de bevolking, zoals je dan niet meer mag noemen, allochtoon. ‘Om de hoek’, in het verlengde van vaders tuinpad.

Decennium
Ooit zei een Amerikaan dat in Nederland alles 30 jaar later gebeurt, voor Westland kun je daar soms een decennium aan toevoegen. En tegen die tijd zullen ook hier straat, raad, bedrijfsleven en bestuur, net als de rest van het land, kleurrijker zijn. Dan zal er ook geen belachelijke discussie meer zijn of witte mensen geen zwarte mensen mogen interviewen.
Kan schrijfster Marieke Lucas Rijneveld gewoon een gedicht van Amanda Gorman vertalen. Omdat de witte het volgens de zwarte – of omgekeerd – het beste kan.

Rien van den Anker

 

 

9 gedachten over “Wit Westland

 1. Belachelijk, alsof die goeie schrijfster Rijneveld niet een mooi gedicht zou kunnen vertalen, omdat ze wit is. De critici zouden eens moeten bedenken wat voor averechts effect zulke kritiek heeft. Mag een zwarte dichter dan ook geen wit gedicht vertalen?

 2. Dacht dat je geen homo meer mocht zeggen … je bedoelt natuurlijk een LGHBTiq’er. Maar ja, jij bent ook maar een oude witte man, net als ik bijna haha

 3. Wel een beetje generaliserend beeld van de Westlander. Maar diegene die passen in het geschetste beeld hielden zich inderdaad erg stil.

 4. Ja, het wordt wel eens tijd dat er meer getinte mensen in de gemeenteraad komen. Het argument zal wel weer zijn dat ze moeilijk te vinden zijn.

 5. Neemt allen de columnistenkreet ter harte.
  En zorg in Westland fluks voor zwarten.
  Bruin is ook goed of misschien wel geel.
  Kaal, met een bochel, hazenlip of scheel.
  Langer niets doen zal het noodlot tarten.

 6. Tja generaliseren en vooroordelen hebben, daar zijn de Westlanders erg goed in. Kijk liever naar de mensen, hoe ze zich presenteren of hun ideeën en gedachten goed en zuiver zijn en kom dan met je eigen mening naar buiten en niet precies andersom. En zoek verder heel goed naar de juiste integere mensen voor in de gemeenteraad, ook zij zijn in het Westland te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>