Westlands supergeheim ‘lekt’ maar niet

20 jan

Westland, 20 januari 2016. Welke super-supermarkt komt er nu onder het nog te bouwen appartementencomplex De Rentmeester, hartje Naaldwijk achter De Tuinen? Het is inmiddels het grootste geheim van Westland. En verbazingwekkend, nog steeds, ondanks hijgende social media.

Oorspronkelijk zou hier een appartementencomplex komen, met kleinschalige winkels. Daarna kwam het plan met twee parkeerlagen, daarboven woonhuizen. Eronder een XL-super. Vooral de grootte daarvan en de te verwachten verkeerstoename leidt inmiddels tot groot protest. Meer dan alleen van omwonenden.

Medio vorig jaar was er haast, waren er ineens informatiesessies met omwonenden, moest de gemeenteraad snel beslissen over de ter inzage legging van het plan, kwam er een voorzichtig tijdspad, nog net geen officiële openingsdatum. Daarna werd het stil, doodstil.

Gek

Rentmeester-projectontwikkelaar is ‘Samen Ontwikkelen Westland’. SOW is onderdeel van Koornneef Retailgroep (ook franchisenemer van AH-supermarkten in Honselersdijk, Wateringen, Kwintsheul en Naaldwijk). Deze laatste vestiging ligt op slechts enkele honderden meters van De Rentmeester. En staat – zo bleek jaren terug toen daar mogelijk een nieuw stadhuis zou komen – op grond van Albert Heijn in Zaandam.

Het lijkt gek dat een onderneming met een goedlopende super als projectontwikkelaar even verderop een pand voor een andere super in de verhuur brengt. Alle opties lopen, hardop denkend, vast. AH Naaldwijk verhuizen naar die nieuwe locatie? Dan blijft ‘Zaandam’ met de grond (met winkelbestemming) zitten. Twee AH’s op elkaars lip? Onder De Rentmeester een concurrent toelaten? Carrefour? Of steekt er een geheimzinnige, geniale move achter?

In babbelcircuits zijn alle bekende supers, die er stellig zouden komen, langs geweest. Eerst was het Jumbo, die in Naaldwijk qua ruimte nogal klem zit. Hoogvliet zou een ‘aanvalsplan hebben, daarna wist iedereen het zeker: het wordt Aldi. Want dat zou geen echte concurrent van ‘appie’ zijn. Maar officieel zwijgt iedereen stille. Dat geldt ook voor zowel SOW als economiewethouder Duijvestijn. De laatste herhaalt geregeld dat alleen de projectontwikkelaar beslist wie er komt. Ik geloof daar geen barst van; minstens acht mensen kennen de naam.

Sociale belediging

Maar belangrijker, in een tijd van transparantie en maatschappelijk verantwoord ondernemen is het een sociale belediging dat maar niet wordt verteld welk bedrijf er komt. Meld desnoods dat je het zelf (nog steeds) niet zeker weet, maar zeg iets. Immers, zo’n groot consumententrekkend winkelproject is allang niet meer alleen een kwestie van winstgevend geld investeren. Zoiets immens gaat iedereen aan, omwonenden, Naaldwijkers, zelfs alle Westlanders. Anno 2016 communiceer je daarover, als gemeentebestuur omdat het om bewoonbaarheid gaat, om gezond leefmilieu van je bewoners. Als supermarktman zeker omdat Westlanders je toekomstige klanten zijn. Als projectontwikkelaar omdat een breed levend imago van (alleen maar) geld willen verdienen nooit leuk is maar ook iets zegt over een kruideniersmentaliteit die niet meer van deze tijd is.

Ondertussen weten we almaar niet welke super er in Naaldwijk komt. Wie het weet mag het zeggen. Zou eigenlijk moeten. De twitternaam #WestlandLeaks bestaat al, lijkt me een mooie plek.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Westlands supergeheim ‘lekt’ maar niet

  1. ‘t Gaat net als met de gemeentehuizen, niemand wil het maar ‘t gebeurt gewoon. Net als bij de provincie en net als bij het Rijk. Voorbeelden te over. Honderd jaar geleden was het niet anders. Het gebeurt overal. In België, Duitsland, China, de VS, Afrika, etc .etc. Weet je hoe dat heet? ‘t Begint met een C. De C van Cornelis.

    • Kees legt de vinger op de zere plek. Misschien is een column in een krant wat voor hem? Dan kan hij zijn en onze eieren kwijt, bravo.

  2. Koornneef een gebrek aan maatschappelijk verantwoord ondernemen verwijten bracht mij naar de site van MVO Westland. Daar zoek je tevergeefs naar de naam Koornneef. Niet bij de Proud Partners, ook niet bij de Convenant Partners. Aan de andere kant, in die laatste categorie zit wel MKB Westland. En vice-voorzitter daar is Edward Koornneef van AH en SOW.

  3. Ik zou mevrouw Schouten (ChristenUnie) hier een rapport over laten schrijven. Na vooraf diepgaand onderzoek natuurlijk …. oh neen, de landelijke commissie Stiekem (die absoluut van deze Westlandse fantoomsuper weet) zal toch de kaken stijf opeen houden. Dan maar een Westlandse evenknie in de schijnwerpers geroepen met de naam ‘Secret-Sjaak’….. geeft de media de tijd om deze in haar voordeel te laten werken. Met andere woorden, de tijd zal het leren…!

  4. Wat maakt het vóór de opening uit welk merk supermarkt er komt? Het feit dát er een supermarkt komt vind ik transparant zat. De rest vind ik dorpse bemoeizucht verpakt in een oneigenlijk gebruik van MVO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>