Westlander

29 jan

(Westland, 29 januari 2020) Er zijn Westlanders die menen dat Echte Westlanders hier minstens drie generaties geboren en getogen moeten zijn. Met die rigide norm valt minstens de helft van de bewoners door de mand, ik ook.
De Westlandse politieke, bestuurlijke en ambtelijke top bestaat eveneens grotendeels uit vreemdelingen, is geen ‘eigen volk’. Alleen de wethouders Piet, Leen en Pieter zijn echt echt. De geboren Loosduiner Ben en de getogen Schipluidenaar, én ambtenarenbaas, Lidia zijn twijfelgevallen.
De van elders komende Maasdijkse Cobie mag net meepraten en de ‘vreemde’ burgemeester Bouke is op de goede weg, kent al alle straatnamen uit zijn hoofd. De ‘onechte’ griffier Funs moet in deze beeldspraak eerst beter leren sturen, gebruikt nog geregeld zijn navigatie. Ook voor de terugweg..

Wie of wat?
Een Westlander, wie of wat is dat? Ongetwijfeld zal Máxima spontaan uitroepen dat die niet bestaat. Terecht, zelfs binnen grote gedegen Westlandse families zie je werelden van verschil, in uiterlijk, gepraat en gedrag.
In de pers lijkt het wel of slecht nieuws dorpsplaatselijk is en goed gemeentelijk. De islamitische school die er van een raadsmeerderheid niet mag komen, stond overwegend vermeld als ‘in Naaldwijk’. Ook de (in het tv-nieuws komende) Westlander werkt, plat of beschaafd, altijd bij een tuinbouwbedrijf in een lokale kern. Daarentegen worden internationaal succesvolle bedrijven wel weer Westlands genoemd. In de parlement weet niemand dat Arne Weverling in Naaldwijk woont; die komt uit Westland.

Criminelen
Westlandse criminelen bestaan eigenlijk niet. Misdadige lieden komen volgens politie of justitie vrijwel altijd uit kernen als Naaldwijk ‘s-Gravenzande of Monster. Ook Wateringen, Poeldijk of de Lier worden dan ‘werkterrein’ genoemd. Zelden zijn er ‘Westlandse boeven’.

Anders ligt het bij vertrekkende plaatsgenoten. Die worden eigenlijk altijd snel, noem maar, Amsterdammer, Zwollenaar of Vlissinger. Hun weggaan is meestal economisch of de liefde volgend. Maar hun geruisloze inburgering dáár komt ook omdat ze deels zonder heimwee, soms zelfs met vreugde, afreisden. Westlandse jaren verdwijnen geregeld uit hun CV of LinkedIn-gegevens. Er zijn geen harde cijfers, maar er komen vrijwel geen Westlanders terug.

Van ons
Maar één categorie Westlanders blijft, gevraagd of ongevraagd, vastzitten aan haar afkomst: de succesvolle sporters. Die zijn, en blijven, van ons. Het tv-programma WOStalgie diepte onlangs nog op dat tennisser Richard Krajicek een Liers verleden had. Wikipedia noemt hem ‘opgegroeid in regio Den Haag’. Niks Westland.
Neem maar – toevallig alleen vrouwen – de nu talentvolle sportsters Lara van Ruijven, Kiki Bertens en Jutta Leerdam. Die wonen al ‘eeuwen’ in Breda en Heerenveen. Maar worden vrijwel elk jaar weer belaagd met een nominatie als Westlandse sportvrouw van het jaar.
Moeten geregeld verstek laten gaan omdat een (zwaar gemeentelijk gesubsidieerd) avondje Naaldwijkse Naald, vanuit Australië of Canada, niet echt in hun agenda past. Of omdat de coach zo’n glittergala-onderbrekinkje slecht vindt voor het zware trainingsprogramma.

Dun lijstje
Vanzelfsprekend willen veel Westlanders ‘hun helden’ graag zien op het ‘aigen’ sportgala. Maar argumenten dat ze van hier zijn omdat ze frequent tussen de kassen verblijven, voor familie- of vriendenbezoek, zijn weinig overtuigend. Natuurlijk, een feestje met bekende namen is leuker en zonder hen wordt het lijstje sporters ook wel erg dun.
Maar ergens houdt het gewoon op. Hoe raar zou het niet zijn als burgemeester Bouke Arends (nog jarenlang) genomineerd wordt als best geklede Emmenaar? Of Peter Duijsens als meest carnavaleske Maastrichtse buutereedner?

De vraag wie sportief gezien nog steeds een echte Westlander is nu ook punt van discussie binnen de stadhuismuren. Donderdag is het Sportgala 2020. Ben benieuwd welke Echte Westlanders de prijzen krijgen?

Rien van den Anker

6 gedachten over “Westlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>