Westland naar Baudet-sfeer

24 nov

(Westland, 24 november 2020). ‘Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen’. Dreigende woorden van een FvD-Tweede Kamerlid die vorige week nogal ophef veroorzaakten. Hoe ver mag de politieke discussie daar gaan? Nog onbeschaafder, beledigender of zelfs bedreigend? En hoe moeten anderen reageren?
De mond snoeren, uit de zaal verwijderen, het kamerlidmaatschap afnemen? Het blijft hoe dan ook een gekozen volksvertegenwoordiger. En speel je dan sommigen die het welbewust doen, niet in de kaart. ‘Zie je wel, ons wordt het woord ontnomen’.

Schan-da-lig
Lokaal zijn we nog niet zo ver, al zijn we wel flink op weg. Schan-da-lig. Bi-zar. Waar houdt dit op? Het is tijd om dit massaal af te wijzen en te verbannen uit de wereld. Helaas wordt er door LPF Westland  ook regelmatig geflirt met FvD, twitterde D66-fractievoorzitter Benjamin Hofland.
Waarna LPF Westland naamloos reageerde: Niet proberen zielig frame te plakken op ons. LPF Westland heeft veel landelijke politici van alle kanten te gast gehad. Geen D66-ers, want op hypocriete 2e Kamerleden die oorspronkelijke partijbeginselen verkwanselen en NL in de uitverkoop gooi, hebben we een broertje dood.

Knorrigheid
Dat lezend wil de sfeer er in de gemeenteraad maar niet op vooruitgaan. Ooit hoopten optimisten dat het – na Sjaak van der Tak – met burgemeester Bouke Arends beter zou worden; het bleek een illusie. De woordenstrijd tussen coalitie en oppositie is zo mogelijk venijniger geworden; bij vlagen vlammen ergernis en irritatie weer op. Hoofdoorzaken, totaal gebrek aan wederzijds respect en het ontberen van enige gunfactor tussen coalitie en oppositie.

Die knorrigheid manifesteert zich hoofdzakelijk tussen Westland verstandig, CDA, LPF en geregeld D66. Het niveau ligt nu op de grens van cynisch beledigen. Er wordt publiekelijk (nog) niet gescholden, al kan iemand met een goed oor tijdens schorsingen en na afloop genoeg onparlementaire woorden opvangen. Van fysiek geweld is geen sprake, eerder nadrukkelijk afwezig. Bij sommigen kan er, zelfs in coronatijden, geen vuist of ellenboog van af…

Uiterst gevoelig
Gaan we in politiek Westland langzamerhand naar een Baudetsfeertje? Twee jaar geleden vertelden, zelfs prominente, LPF’ers met trots ook lid te zijn van die politieke partij. Maar nu Forum voor Democratie inmiddels fors radicaal is veranderd, lijken ook nogal wat LPF’ers afgehaakt. Of zijn ze in ieder geval op dat punt aanzienlijk stiller. Alhoewel, gezien de reactie op die D66-tweet ligt die relatie nog uiterst gevoelig.

Is het allemaal persoonlijk? Bij borrel en bitterbal na (raads)vergaderingen zie je duidelijk dat sommige fracties niet met andere fracties praten. Al zijn er tegenwoordig ook dissidenten die, al glazend, met ‘de vijand’ praten. Voor zover waar te nemen zijn er maar enkele relaties die je, ook buiten de raadszaal, echt vijandig kan noemen. Hooguit is er dan sprake van ‘gewone’ afkeer of conflicterende karakters.

‘Doe ‘es normaal, man!’
Maar los daarvan, vaststaat dat de taalverloedering op straat en in de Tweede Kamer snel toeneemt. Die trend zal eveneens doordringen tot de Naaldwijkse Verdilaan. Het is een kwestie van tijd dat daar ook – à la Jan Marijnissen en Geert Wilders – ‘Effe dimme!’ of ‘Doe ‘es normaal, man!’ wordt geschreeuwd. Of een sappige Westlandse variant.

Kortom, in Westland is het nu maar wachten op een door FvD-geïnspireerd raadslid dat een politieke opponent bedreigend toesnauwt ‘dat zijn tijd ook wel komt’. Niet uitgesloten moet worden dat hij daarna ook begint over tribunalen maar dan denkt dat dat mensen zijn die op de tribune zitten. Van dat soort hinderlijke politici hoef je immers ook geen groot verstand te verwachten.

Rien van den Anker

7 gedachten over “Westland naar Baudet-sfeer

  1. Waar is de beschaving gebleven? Het is toch verbijsterend hoe men in de Tweede Kamer met elkaar omgaat. En welbewust. Laten we proberen dat in de gemeenteraad in Westland te voorkomen.

  2. Mooi stukje, je mist echter de olifant in de kamer. Een grote groep Nederlanders – van jong en oud, gezond en ongezond, – wordt door demissionaire politici en media momenteel geframed als wappie en buitengesloten. Momenteel is er 3g, straks misschien 2g en dat vinden heel veel mensen prima. Geen woord over dit walgelijke discriminerende systeem waar heel veel mensen vrolijk aan meewerken door met de qr code te wapperen om ergens binnen te gaan. Vervolgens is er iemand – ik praat dat niet goed- die over een tribunaal begint – en de politici en journalisten die zich blijkbaar verheven voelen staan op hun achterste benen. Dat heet hypocrisie.

  3. Wat mij betreft mag de burgemeester gelijk hard ingrijpen als er weer over en weer beledigende taal klinkt. Als mensen verbaal de democratie aanranden dan rest slechts de mond snoeren. Als je het kiezersmandaat misbruikt is dat logisch.

  4. De nieuwe kandidatenlijsten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen zijn bij sommige partijen hoopvol. Veel jongeren zullen de ouwe zeurpieten mogelijk gaan vervangen. En zij zullen mogelijk de politieke sfeer verbeteren.

  5. LPF-fractievoorzitter Dave van Koppen spoorde in maart nog zijn clubleden aan om bij de Kamerverkiezingen op de ranzige FvD-bende te stemmen. Deze, nota bene, basisschoolleraar liet zich een tijdje terug uitdagend met een sloophamer fotograferen voor de historische Wateringse fruitmuur. Een van de kleine beetjes Westlandse cultureel erfgoed wilde hij graag gratis slopen, was zijn boodschap. De andere populisten Westland Verstandig en Gemeentebelang zijn geen haar beter met hun tenenkrommend gedram tegen een islamitische school, terwijl ze weten geen schijn van kans te hebben en de regels van de rechtsstaat aan hun laars lappen. Al deze partijen zaaien verdeeldheid en brengen het Westland grote schade toe.

  6. Toch nog even reageren, bij de reacties zijn er 2 bij die menen dat de sfeer in het Westland niet zo vergiftigd is als in de debatten in de 2e Kamer. Dan zeg ik alleen maar tegen deze mensen, bekijk eens een gemeenteraad of commissie vergadering en oordeel zelf hoe het er daar aan toe gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>