Voorstel-arme gemeente

10 apr

(Westland, 9 april 2019). Dat was zondagmiddag schrikken voor onze zes Westlandse wethouders. Een deel lag onderuit op de bank te kijken naar de Ronde van Vlaanderen, anderen lieten sportief hond én partner uit in het bos en huisman-wethouder Leen Snijders (SCP/CU) schilde nog wat extra aardappelen alvorens aan de boontjes te beginnen.
Maar ineens was de rustdag onrustdag. Gingen alarmbellen af op bijna alle sociale media. Steunraadslid René Lelieveld (GBW) ging frontaal in de aanval op het Westlandse college van burgemeester en wethouders. Sloeg snoeihard toe: Wij, Westlanders, wonen in een voorstel-arme gemeente. Voorstel-arm?

Letterbeschaving
Even later werd duidelijk dat in de wereld van steunraadsleden nog letterbeschaving heerst, want als je Lelievelds brief op de GBW-website goed leest bedoelde hij gewoon: ‘Sta op, luie flikkers, ga eindelijk eens aan het werk en neem initiatieven’.
Maar ook Lelievelds keurige woorden hadden het effect van veel zout in een open wond. CDA-wethouder Karin Zwinkels zou volgens insiders haar breiwerkje woedend naar echtgenoot Piet hebben gegooid. En hebben geroepen: ‘Steunraadsleden! Negenendertig gewone is al meer dan voldoende’.
Wethouder Pieter Varekamp (VVD) wilde zijn confessionele collega Leen bellen maar durfde niet op zondag, kwam toen terecht bij LPF’er Ben van der Stee en sputterde: ‘Ik doe toch zo mijn best’. En hing maar op toen Ben hard bleef lachen.

Grote Kwaad
Terug naar het Grote Kwaad achter al die politieke commotie. Lelieveld, en zijn oppositiepartij GBW, hadden in de afgelopen weken ontdekt dat commissievergaderingen steeds in een poep en een zucht voorbij waren. Reden, weinig of geen agendapunten.
Er was zelfs zo’n vergadering geschrapt vanwege een vrijwel lege agenda. En tijdens de laatste presidium-bijeenkomst was kort overwogen om ook een gewone maandelijkse raadsvergadering af te gelasten. Na enig zoeken vond de griffier nog wat op tafel liggende rondvragen en openstaande moties om de agenda enige body te geven.
Maar concluderend kreeg René toch de rotsvaste indruk dat het college eigenlijk alleen maar lopende zaken doet en verder slechts op de winkel past. En na een jaar inwerken mag je toch wel enige nieuwe plannen en ideeën verwachten!

Eerst puinruimen
In politiek Westland was die kritiek al breder gehoord, maar ze werd vaak gepareerd door wethouders die dan zeiden dat eerst het puin van het vroegere college moest worden geruimd. Een zwak excuus, volgens Lelieveld, want voor hetzelfde geld kun je zeggen dat dat college – toevallig met twee GBW-wethouders – zulk goed werk heeft afgeleverd dat er niks meer te doen is.
Beide beredeneringen zijn natuurlijk onzin maar velen vrezen wel dat, na deze inderdaad behoorlijk voorstel-arme tijden, later een soort tsunami van voorstellen in de schoot van de gemeenteraad zal worden geworpen. Die dan onder grote tijdsdruk moet worden afgehandeld. Afgeraffeld dus.

Veelal ongevoelig
Maar geen zorgen, lieve burgers, zo werkt het niet. Zittende, soms plucheplakkende wethouders die hun zondagmiddag aardappelschillend, breiend of televisiekijkend door een oppositioneel steunraadslid in de war laten schoppen, zijn veelal ongevoelig voor dit soort (terechte) kritiek. Negeren die dan gewoon. Ergerlijk vinden ze wel als ze ook visieloos en ondeskundig worden genoemd.

Daarom is er gisteren tijdens het wekelijkse college-overleg van wethouders en burgemeester verder geen echte aandacht aan Lelievelds voorstel-arme brief besteed. Sommige aanwezigen wisten niet eens dat het steunraadslid René heette.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Voorstel-arme gemeente

  1. Terecht politiek neergesabeld worden door een steunraadslid van de oppositie. Ik zou me als professioneel wethouder dood schamen.

  2. Ik zag dat bij de Blokker de spiegels in de aanbieding waren. Ik heb even staan aarzelen om er zes voor de wethouders te kopen. Die zouden daar eens in moeten kijken en zich afvragen: Doe ik het wel goed? Denk ik niet te veel aan mezelf? Misschien heeft die Lelieveld wel gelijk?

  3. Wethouder Cobie Gardien (LPF) twittert huilerig dat naast dit voorstel-arme verhaal vol kritiek op het college ook in de krant stond dat er in Maasdijk op een schoolplek woningen komen. En noemt dat dat een contradictie, een tegenstrijdigheid mag ook. Terwijl het zo logisch is: Het eerste was nieuws, het tweede ook. Eindelijk een voorstel.

  4. Veel zitten en praten het hoort bij gezelligheid. Het lijkt op een schommelstoel, wel in beweging maar niet vooruitkomen. Daar heb je familiebedrijven en hardwerkende burgers voor nodig. Wanneer leren wij zin van onzin te scheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>