Vervroegde kerstvrede

5 dec

(Westland, 5 december 2018). Vorige week lagen er nog twee forse explosieven onder de Westlandse politiek. Heikele onderzoeksrapporten, mede ingesteld door een ooit doortastende waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne. Het ene ging over Negen Observaties, onverkwikkelijkheden die zij stellig had waargenomen kort nadat de rel tussen de ex-burgemeester Sjaak van der Tak en de Kwekers in de kunst was uitgelekt.
Er moet veel meer aan de hand zijn, was de motivatie en korte tijd later kwamen die observaties naar boven. Die daarna dieper werden uitgezocht. Afgelopen week volgde de uitslag.

Lekken
Het tweede onderzoek ging over lekkende gemeenteraadsleden die volgens andere raadsleden hun mond voorbij hadden gepraat na het zogenoemde derde Polenhotel-debat. Dat mocht niet, want alles was geheim en vertrouwelijk. Dat rapport is sinds gisteren openbaar, niet nadat over en weer ‘vingerwijzers’ en ‘beschuldigden’ de nodige tekstuele veranderingen hadden aangebracht. De eerste, originele versie blijft binnenskamers.

Afgelopen dagen was het dus echt spannend rond de Verdilaan. Wat zou Westland qua politiek en imago allemaal te wachten staan? Welke louche en verderfelijke praktijken zouden er naar boven komen? Welke ambtenaren en politici zouden er zijn omgekocht, welke projectontwikkelaar had (met hen?) bedenkelijk subtiel gesproken over belastingparadijselijke bankrekeningen elders?
Sommigen hoopten ook nog te horen wie met wie wat had gedaan. Na ‘Nijmegen’ zagen ze al twee seksende politici in die Naaldwijkse raadhuiselijke fietsenstalling voor zich. Maar niks van dit alles, zelfs geen vieze woorden.

Lege dop
Dat observatierapport bleek nog leger dan een lege dop. Beetje logisch, want de geïnterviewden mochten tevoren zeggen dat ze anoniem wilden blijven, mochten ook zwijgen. Dan krijg je vanzelf een rapport waar niks in staat. En waar belangrijke raadsfractievoorzitters dan bestuurlijk semi-professioneel over kunnen mompelen: ‘Laat maar zitten’ en ‘Zet er maar eens streep onder’.
Zelfs Agnes van Ardenne die met een licht verongelijkte toon op het rapport had gereageerd, bleef tijdens die rapportbespreking tactisch stil. Alleen die lastige Remmert Keizer (GBW) wilde verder debatteren, omdat ‘er toch partijen en bestuurders zijn geschaad’. Maar die zag daar vanaf toen zijn LPF-vriend-van-vroeger Dave van der Meer meer pesterig dan liefdevol zei best te willen praten ‘als jij dat graag wil’. Waarna het rapport in de prullenbak verdween.

Wie daarna dat lek-rapport leest concludeert gewoon dat er niet echt is gelekt. De onderzoekers zeggen zelfs in bedekte termen dat de aanklagers in feite de aangeklaagden excuses moeten maken. Maar het college ziet dat natuurlijk anders, vindt ((in een pikant prikkelend begeleidend briefje) dat er wel een beetje is gelekt maar onvoldoende om aangifte te doen. Hup, ook maar de prullenmand in.

Tijdelijke wapenstilstand
Met al die prullen lijkt het of er in de politiek nu een soort vervroegde kerstvrede heerst. Lijkt, want onderaards smeult nog steeds de (ook tussen de rapportregels) voelbare, gewortelde sfeer van achterdocht. Eigenlijk is er meer sprake van een tijdelijke wapenstilstand. Met dank trouwens aan de waarnemend burgemeester, of liever aan haar aanstaande vertrek.

Want niemand had er afgelopen week zin in om komende dinsdag haar laatste gemeenteraadsvergadering te laten uitmonden in een kakofonische ruzie of scheldpartij. Onderling, maar ook met haar. Dat ging zelfs de geregeld rollebollende (linkse en rechtse) amateur-politici te ver,  ook zij die blij zijn dat Agnes opstapt.
Dat greintje fatsoen was dus toch nog aanwezig in de Westlandse politiek. Maar geen zorgen, het is nog geen dinsdag en veelal duurt dat in Westland maar kort.  Zeker als de oppositie dat pikant prikkelende briefje goed heeft gelezen.

 

Rien van den Anker

9 gedachten over “Vervroegde kerstvrede

  1. Tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen zouden op zijn minst helderheid geven, maar dat kan niet. Wel dit college naar huis sturen en een ander vormen. Maar dan moet zeker een van de huidige coalitiepartijen ‘verraad’ plegen. Maar dat is in dit geval wel uit te leggen, soms heiligt het doel de middelen. Misschien iets voor de VVD?

  2. Ik heb nu al te doen met de nieuwe burgemeester en hij is nog niet eens begonnen. Ik hoop wel dat hij hard ingrijpt als hij hier eenmaal is begonnen, want dit zooitje ongeregeld moet echt worden aangepakt. En als die Duijsens en Keizer het zo goed weten, waarom gaan die er dan niet zitten?

    • Beste Els, wij hadden graag in een werkbare coalitie gezeten, maar helaas was de coalitie al gevormd nog voor er enige vorm van overleg met alle partijen was geweest. Zoals wethouder Vreugdenhil mij melde na de presentatie van dit college “We waren er met de LPF snel uit”. Dus ja, wij wilde wel maar het CDA koos voor een andere samenstelling.

  3. Heel opmerkelijk dat de wethouders van het CDA zich zo stil houden. Zij zijn toch de kern van het college met de grootste fractie in de raad. Als die zien dat er zo geschutterd wordt in en rond het college, dan grijp je toch in. Het is ook hun college.

  4. Het wordt tijd dat ook de rol van bepaalde wethouders eens wordt onderzocht. Het kan niet zijn dat alles maar door de burgemeester verkeerd is gedaan. Het hele college is verantwoordelijk voor die chaos. Ook de rol van de LPF moet worden onderzocht. Die partij schurkt aan alle kanten mee. Daar kun je toch niet mee werken. En dan zijn ze het onderling ook niet altijd met elkaar eens.

  5. Schande, schande, schande, driewerf schande. Men beschuldigt elkaar maar en er blijkt dan weinig of niets van te kloppen. En daarna begint het draaien dat er toch wel iets is gebeurd. Met de bezem erdoor, hupsakee.

  6. Is er nu gelekt of toch niet? En ik begrijp dat dat onderzoek intern is gebeurd. Dat werkt toch niet. Er zijn vast wel twee of drie onafhankelijke mensen te vinden die geheel vrij zo’n onderzoek zouden verrichten. En dan ook afspreken dat de resultaten bindend zijn en openbaar gemaakt worden na afloop.

  7. Voor het gehele college van Burgemeester en Wethouders geldt: “Burgers, dat is niets voor mij, om wat zij zeggen moet ik lachen; maar …. als ik wat zeg, dan lachen zij!” Vrij naar Godfried Bomans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>