Verder kijken soms slimmer dan consequent zijn

15 nov

(Westland, 15 november 2023). Voor hun doen was het erg lang stil voor er een antwoord kwam op de vraag. Toen één van hen het woord ‘treurig’ noemde knikten de anderen stil.
Alle drie, wethouders Michiel Ferwerda en Anko Goudswaard (beiden GBW) en hun Westland Verstandig-collega Carlieke van Staalduinen, oogden nogal katterig op de ochtend na de late, vooral lange raadsvergadering. Waar de gehele oppositie zich tegen hun begroting uitsprak. Een massale stem met de kleur van een motie van teleurstelling, nog net geen wantrouwen.

Maar na een dik van jaar van pluche bleken zeker twee van de drie politiek heerlijk selectief en volwassen. ‘We hebben ook veel complimenten gehoord,’ klonk het zichzelf daarmee positief optrekkend.
Dat die hoofdzakelijk van hun eigen coalitiepartners kwamen leek hen onbelangrijk. Aan de andere kant, zo zag je ze denken, die hadden (en hebben) de raadsmeerderheid zodat de begroting toch werd aangenomen. Hoewel, 21 voor en 18 tegen, is niet echt leuk.

In de kliko 
Die eerdere middag – het begon al om 1 uur – waren er nog optimisten die toen nog het plan hadden lekker vroeg thuis te zijn. Bovendien, er was toch ook voetbal op televisie! Sommigen dachten oprecht dat de begrotingsagenda net voor de bestelde avondmaaltijd zou kunnen worden afgerond. Er was zelfs een oproep om die in dat geval hoe dan ook bij te wonen zodat het voedsel niet in de kliko zou verdwijnen…
Het liep allemaal anders, de sfeer werd minder gezellig toen de coalitieleider Peter Duijsens het woord nam en de oppositie bij monde van Benjamin Hofland (D66) en Jenny Vermeer (CDA) hem geregeld interrumpeerden. Soms zinnig, maar zeker ook om te spreker te tergen en van slag te brengen. Dat lukte, wat later merkbaar was toen Duijsens hen wrakerig herhaaldelijk in de rede viel. Kortom, de toon was al snel gezet.

Het Ravijn 
Opmerkelijk trouwens want in de loop van de vergadering was het diezelfde Duijsens die zijn eigen college kapittelde en soms ‘gewoon’ het werk van de oppositie overnam.
Als rode draad liep door de vergadering de door het college verplichte 2 procents bezuinigingsoperatie. Willen we door de te verwachte, landelijke bezuinigingen niet in het Grote Ravijn terechtkomen dan is het beste, iedereen was het wel over eens, daar nu mee te beginnen. Alles moest letterlijk een beetje minder. Het alternatief zou, zo dreigde de coalitie, immers iedere burger raken: de OZB omhoog!
Centraal in die discussie kwamen vooral de kortingen op cultureel gebied en het sociaal domein. Bij onder meer Vitis Welzijn, het Sociaal Kernteam, Patijnenburg, Bibliotheek Westland, Cultuurweb, het Westlands Museum en De Naald. Konden die niet worden gered?

In feite ging het over zo’n 5,5 ton, dat is veel geld als je het op de bank hebt staan, maar op een begroting van enkele honderden miljoenen is het peanuts. Dan kun je – gelijke monniken, gelijke kappen – daar op blijven hangen of zoals de oppositiepartijen enkele malen doordrammen om in deze tijden iets soepeler met de financiën om te gaan.
En waarschijnlijk was het achteraf ook slimmer geweest om wat ernstiger in te gaan op het CDA-financiële tussenvoorstel om de risico’s te spreiden en, vooralsnog en tijdelijk, de bezuinigingen aan te passen of te beperken.

Poot stijf 
Dat lukte niet, zowel de betrokken wethouder als die van financiën hielden hun poot stijf. Was dat consequent zijn of toch onwil? Was het vasthouden aan het eigen standpunt geïnspireerd door zakelijk financiële overwegingen of juist een persoonlijke afkeer en rancune uit het verleden?
De vergadering werd daardoor wel meer en meer politiek. Koppen tellend kwam de oppositie niet verder dan vasthouden aan het eigen standpunt. Wetend dat de begroting wel zou worden aangenomen maar in ieder geval een signaal van afkeer duidelijk zou worden.
Als dat bij beide partijen heeft meegespeeld dan moeten de raadsleden wel beseffen dat de bevolking daar deels de dupe van is. Politiek is wel eens theater maar zeker geen spelletje.

Bovendien, waarom ruzie maken met het CDA, terwijl de relatie met de VVD als coalitiepartner niet echt stevig, zelfs bungelend, is. Misschien is het ooit, of binnenkort, nodig en verstandig om die partij in te ruilen voor het (toch ook ongevaarlijk kleine) CDA. Want meer keuze is er niet voor Westland Verstandig of GemeenteBelang Westland. Een beetje paaien nu kan dan juist nuttig zijn.

Rien van den Anker

3 gedachten over “Verder kijken soms slimmer dan consequent zijn

  1. Soms heb ik het idee dat Westland Verstandig steeds meer weer de grenzen op zoekt tot hoe ver ze kan gaan. Maar er komt echt een moment dat het klapt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>