Toch nog een opening voor het CDA?

17 mrt

(Westland, 17 maart 2022). De dag na gemeenteraadsverkiezingen heeft altijd iets treurigs, zelfs voor politieke partijen die gewonnen hebben. Weken was er, hoewel dit keer door de oorlog in Oekraïne minder, toch sprake van spanning, opwinding en adrenaline. En urenlang flyeren met veel zeikerige reacties is ook niet goed voor je hart.

En dan is er een, ook nog voorlopige, uitslag, altijd – positief of negatief – ietsje anders dan gedacht en verwacht. Altijd met een, soms klein, zwart randje. Want zelfs winnaars weten dat de kiezer niet altijd gelijk heeft maar wel gruwelijk grillig is. Dat het ook maar toeval is dat anderen deze keer de verliezers zijn.
Dat onverwachte en ongrijpbare is, cynisch gesproken, ook wel weer ironisch want zelfs verstandige insiders of zelfverklaarde deskundigen hadden woensdag niet zoveel winst verwacht voor Westland verstandig. Of hadden zoveel verlies voorspeld als bij het CDA.

Coalitiemodus
Interessant is dat vrijwel direct na het bekend worden van de voorlopig-definitieve uitslag al bij veel politici een hersencel op de coalitiemodus wordt gezet. Het onderhandelen begon nog net niet aan de televisietalkshowtafel waar ze live om een eerste reactie werden gevraagd.
In fraaie volzinnen werden onzichtbaar de rekensommetjes al duidelijk van wie met wie moet en (niet) wil. Grote winnaar Westland verstandig – van 8 naar 11 zetels – zei bij monde  van Peter Duijsens dat hij in principe met iedereen wil praten behalve met Forum voor Democratie. Ook medewinnaar GBW’er Remmert Keizer – van 6 naar 8 raadsleden – uitte zich grotendeels in die lijn.

Zonder confessionelen?
Maar pas echt leuk werd het toen ze in de vragenfuik werden gedwongen te zeggen wie ze er dan bij wilden om een raadsmeerderheid (20 of meer zetels) te bereiken. Een gelijk gebleven VVD-trio of het zeskoppige CDA met wie ze in de afgelopen jaren vrijwel constant in de clinch lagen?
Peter Duijsens deed geen echte uitspraak – ‘Ik sta open voor vrijwel elke partij’ – maar Keijzer liet helder doorschemeren bij een dilemmakeuze voor het CDA te gaan. ‘Omdat toch een echte bestuurderspartij is,’ zo was het medeargument.

Dat laatste is verrassend want daarmee wordt toch nog een opening gegeven om  de nu verliezende partij die decennialang de Westlandse politiek heeft gedomineerd alsnog bestuurlijk, zij het op een lager plan, mee te laten blijven spelen. Want mocht dat niet gebeuren en zou het CDA buiten de boot vallen, dan zou dat een historisch en voor christendemocraten spannend moment betekenen. De tuinbouwgemeente Westland zonder confessionele bestuurders!

Brede coalitie
Nog geen 10 minuten later probeerde VVD-fractieleider Peter Varekamp gelijk maar even zijn eigen huid te verkopen door te zeggen dat niet alleen het CDA maar ook de VVD zou moeten worden opgenomen in een nieuwe lokale ‘regering’. Het telraampje kwam dan gelijk op een coalitie die wordt gesteund door 28 raadsleden.
Zo’n brede coalitie was volgens Varekamp keihard nodig omdat er in de toekomst zeer belangrijke Westlandse beslissingen moeten worden genomen, zoals transitie, milieu, verkeer, woningen, noem maar op.

Dat zijn betoog slechts gebaseerd was op de argumentatie om hem in ieder geval als wethouder te laten zitten werd niet uitgesproken maar was wel doorzichtig overduidelijk. Want iedereen in politiek Westland weet dat hij als mens best aardig is en dat hij als wethouder datzelfde cijfer – hooguit een mager zesje! – krijgt. Maar ook dat verkiezingen persoonlijk gruwelijk grillig kunnen zijn.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Toch nog een opening voor het CDA?

  1. Het zou de nu nog oppositiepartijen sieren als ze de professionaliteit kunnen opbrengen om de grote vijand CDA toch mee te nemen in een college. Met goede afspraken kom je dan het verst en dat is goed voor het Westland.

  2. Jammer dat de columnist in zijn analyse ook niet de mogelijkheid noemt van een college met de winnaasr WV en GBW en aangevuld met een soort progressief cluster van D66, PvdA en Groenlinks. Getalsmatig is dat voldoende voor een meerderheid en inhoudelijk is daar ook wel uit te komen.J

  3. Ik las in het AD Westland dat deze columnist een interview had met Claudia van der Meer waarin stond dat ze als CDA-raadslid was gekozen. En dat terwijl ze op de zevende plaats stond en niet was gekozen. Verkeerd gegokt en niet gerekend op zoveel CDA-verlies? Gelukkig is het later aangepast op de AD-website.

  4. Zou SGP-wethouder Leen Snijders nog steeds oprecht geloven dat zijn gele afvalzakkenbeleid niks met de verkiezingsuitslag te maken heeft?

  5. De VVD kan nu een rechte rug tonen door consequenties te trekken uit de verkiezingsuitslag. Hetzelfde aantal zetels behalen is in feite een verlies. Mochten ze toch gevraagd worden voor een nieuw college is het minste dat ze kunnen doen een nieuwe wethouder aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>