Silicon Valley, wel met luxe bushalte

7 okt

(Westland, 7 oktober 2020). Royal FloraHolland-directeur Steven van Schilfgaarde moet wel hard hebben gelachen toen hij hoorde dat een Westlandse wethouder op zijn piemel was getrapt omdat hij het nieuws had ‘verklapt’ van een mogelijke nieuwbouwwijk op zijn veilinggrond. Het verhaal wil dat ze bij de veiling gewoon geen zin hadden om te wachten op een lakse bestuurder die zo fanatiek St. Juttemis adoreert. Zoiets zegt ook wel iets over de relatie tussen de gemeente en de grootste werkgever op haar grondgebied.

Echt Westlands
Dat was ooit wel eens anders. Dat waren de tijden van coöperatieve types als Herman de Boon en vooral Jacques Teelen die geregeld burgemeester en betrokken wethouders tegenkwamen. Elkaar kenden. Dat waren ook de jaren dat de veiling maatschappelijk verantwoordelijk de omwonenden voortdurend betrok bij goede doelen-activiteiten, vaak informeerde en uitnodigde voor veilingevenementen. Dat was toen de veiling nog echt Westlands was. Zeg maar, van ons.
Steven van Schilfgaarde kent die nostalgische verhalen, alleen van horen zeggen dan. De relatie is sindsdien totaal veranderd, er zijn wethouders die hem nog nooit hebben ontmoet.

Kleiner wonen
In inmiddels veranderde tijden wil Royal Flora Holland nu kleiner gaan wonen. Of liever, moet wel, want door digitalisering heeft ze veel minder grond in Aalsmeer en Naaldwijk nodig. Grond die de gemeente wel kan gebruiken, bijvoorbeeld voor nieuwe woningen, langs de Dijkweg. Of voor, aan de kant van de Veilingroute, het ontwikkelen van een magistraal kenniscentrum voor onderwijs en bedrijfsleven.
En dat laatste mogelijk samen met een nieuw te bouwen digitale veiling. Naast het bestaande, maar maar niet echt uit de verf komende World Horti Center. Dat blijft toch maar een sociaal schoolgebouw met groene muren en mogelijk te weinig ventilatie..

Flora Tower
De huidige veiling-topman heeft vanaf zijn bijna bovenste directie-etage van de Flora Tower breed uitzicht op wat volgens de gemeente het nieuwe Silicon Valley van de glastuinbouw moet worden. Via-via hoorde hij van de door de gemeente georganiseerde interactieve sessies voor boeren, burgers en buitenlui. Lees: voor tuinbouwsector, omwonenden en politici. Om in het WHC eens openhartig te praten over de toekomst. Dan zou je toch denken dat ook Steven…
Integendeel, na dat vermeende uit de school klappen is de communicatie met het politieke bestuur er niet beter op geworden.

Natte Silicon-droom
Die door Corona deels gehandicapte praatbijeenkomsten kwamen trouwens niet verder dan een unanieme wens om te komen tot een luxe bus- en tramhalte die ‘de weg naar wereld zou openen’. En natuurlijk kwam als constante steeds weer die natte Silicon-droom naar voren.
Verder geen enkele vorm van lef of creativiteit, geen ‘gestoorde’ plannen die in eerste instantie onmogelijk lijken. Ik verzin ter plekke. Waarom geen trap-piramides bouwen? Een architectonisch novum. Eén voor (studenten)woningbouw, één voor een totaal digitale veiling en een derde, noem het urban farming, voor continu LED-telen van Tommy-tomaten. Nergens te zien.

Schrikbeeld
Bij veilingman Steven is vooralsnog weinig actie waarneembaar, echt grote haast om te verkopen lijkt niet aanwezig. Schrikbeeld aan de horizon is daarbij ook nog dat het niet eens vanzelfsprekend is of de veiling wel in Naaldwijk zal blijven. Maar om daar snel(ler) achter te komen moet je elkaar eerst goed leren kennen, met elkaar praten.

Daar ziet het voorlopig niet naar uit, het zou me niets verbazen dat Steven zijn secretaresse nog heeft gevraagd wie toch die wethouder was die op de WHC-praatavonden het hoogste woord had. Ene Abee of zo?

Rien van den Anker

 

 

 

6 gedachten over “Silicon Valley, wel met luxe bushalte

  1. Steven en Albert in een kamer zetten, net zo lang tot ze er samen uit zijn. Zouden ze wel hun verantwoordelijk voelen? Ongelooflijk!

  2. Sinds Veiling Aalsmeer met Veiling Naaldwijk samenwerkt is er altijd kinnesinne geweest. Vanaf het begin wilde Aalsmeer de macht hebben. En wij Westlanders hebben dat maar laten gebeuren.

  3. Een prachtig plan, met een nieuwe digitale veiling naast het WHC. En op het oude terrein betaalbare woningen die we keihard nodig hebben.

  4. Dan moet die Schilfgaarde er snel bij zijn want Abee is maar een CDA passant wethouder kort verband omdat hij volgens het CDA-promotielijstje, goed voor zijn nabije pensioen(opbouw), aan de beurt was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>