Reces met komkommerkleur

26 jul

(Westland, 26 juli 2023). Bij het gemeentehuis aan de Naaldwijkse Verdilaan ontdek je deze weken gelijk dat het reces is. Vrijwel geen politici, minder ambtenaren. Piegend door de glazen buitenmuren van het gemeentehuis zie je dat veel ambtenaren afwezig zijn. Veel transparante vergaderzalen staan leeg, buiten het reces is het daar soms spitsuur.

Het lokale parlement, de gemeenteraad, vergadert niet in deze zomermaanden. Gewone burgers noemen dat vakantietijd maar omdat die periode in de politiek reces heet, en bijna 2 maanden duurt, suggereren sommige politici dat er dan misschien niet wordt vergaderd maar wel gewerkt. Afronden van lopende zaken en voorbereiden op komende, verdedigde laatst een van hen. Zonder in de lach te schieten.
Een van de wethouders maakt deze, vergaderkale en ambtelijk lege gangen-maanden, waarin hij (toch nog geen) vakantie heeft, zelf gewoon lekker druk. Bestuurder Michiel Ferwerda bezoekt dan zijn (veld)ambtenaren die geen bureaubaan hebben. Wel leuk is dat hij unverfroren zijn dienstuitjes naar plantsoenwerkers en strandbeheerders via de sociale media bekend maakt. Mét foto’s!

Loco-methode
Het bestuurscollege zelf is deze weken ook niet constant compleet. Daar werkt tijdens het reces de loco-methode. Als bijvoorbeeld de burgemeester in een naburig bergenland kampeert dan is het de eerste locowethouder die hem vervangt. Is die ook afwezig, dan zijn loco twee of drie aan de beurt. Even De Baas.
Bij sommigen mag je bidden dat er dan geen echte calamiteiten gebeuren en dankbaar zijn dat er een Veiligheidsregio Haaglanden bestaat waar niet alle deskundigheid tegelijk afwezig is. En geen zorgen, de camping op de alpenweide met de in gestreken, korte broek rondlopende burgemeester heeft wifi. Is in nood mobiel bereikbaar voor nerveuze loco’s.

Nauwelijks actuele raadsvragen
De gemeenteraad, ook niet volledig en route, laat subtiel soms ook van zich horen. Dat gebeurt vaak via raadsvragen. Daarmee kan een raadslid in de lokaal nog steeds voorkomende journalistieke komkommertijd toch nog de publiciteit bereiken. Waarmee je, slecht gedacht, naar partij- en kiezersfront kunt suggereren hoe betrokken je blijft met belangrijke burgerzaken.
Probleem is wel dat tijdens het reces de politiek geheel on hold staat en er in principe weinig echt actuele vragen zijn te stellen. Dat vereist wat inventiviteit en dan stel je als VVD, vooral eigen onderzoek benadrukkend, het fenomeen zomereenzaamheid bij ouderen aan de orde. Vragen over de incomplete gemeentelijke criminaliteitscijfers hadden trouwens al veel eerder kunnen worden gesteld! Maar ja, nu werd, met dank aan de ‘komkommer’, wel de krant gehaald!

Op de stapel
D66 heeft het soms gemakkelijker want zodra er iets over PFAS wordt gemeld, weten ze er altijd wel een lokaal getinte vraag aan te breien. Dat GemeenteBelang Westland zich zorgen maakt over de een half jaar lang durende afsluiting van de Herenstraat in Wateringen is logisch, maar dat gebeurt pas de eerste 6 maanden volgend jaar. Hup, ook op de stapel, op het bureau van een wethouder die toch met vakantie is, sorry op reces.

Bij Westland Verstandig is er trouwens geen verschil tussen gewone en recestijden. Als het moet is iedere dag daar wel een raadsvragendag. Het verhaal wil dat de WV-fractieleider er soms enkele gewoon digitaal in de handbagage op reis meeneemt.
Het allerleukste is dat al die raadsvragen – of ze nu de krant halen of niet –gewoon in de mailbox van de ‘recesserende’ wethouders blijven liggen. En die worden, net als anders, pas beantwoord als ook de daarvoor broodnodige ambtenaren weer terug zijn. Over enkele weken. Na het reces dus.

Rien van den Anker

 

5 gedachten over “Reces met komkommerkleur

  1. Het nadeel, of misschien wel het voordeel, van die glazen gemeentehuizen is inderdaad dat je kunt zien op er gewerkt wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>