Rare lui, die Westlanders

11 mei

(Westland, 11 mei 2022). Lang leve Westland. In de afgelopen dagen waren we weer drie keer landelijk nieuws. Geen zorgen, opnieuw in het negatieve.
Eerst was er het NOS-programma Nieuwsuur dat concludeerde dat Westland, samen met Roosendaal en Delft, in de afgelopen 12 jaar geen enkele vluchteling heeft opgenomen. Dat zijn dus mensen die huis en haard verloren hebben, maar die eerst door de ambtelijke molen moeten om te controleren of dat werkelijk zo is. Die belanden dan in een AZC, een asielzoekerscentrum, zoals we die kennen via de (overbevolkte) beelden uit bijvoorbeeld Ter Apel. En niet uit Westland.

Ter voorkoming van verwarring, veel vluchtelingen worden later statushouders als ze zijn goedgekeurd na de bureaucratische procedures. Gemeenten moeten die laatsten naar rato van het aantal inwoners verplicht opnemen. Dat doet Westland mondjesmaat en loopt daarbij ver achter. Levert weer leuk krantenkoppen op: ‘COA hoeft niet aan te kloppen in Westland. Onvoldoende draagvlak voor opvang onder bewoners.’

Erbarmelijk
Vorige week publiceerde dagblad Trouw een groot artikel over Westland waarin de huisvesting van arbeidsmigranten in deze regio pijnlijk gedetailleerd werd beschreven. ‘Ieder plan daarvoor ligt gevoelig’ was de veelzeggende kop. Uiteraard kwam daarin naar voren dat Westland nog steeds niet die 2000 toegezegde woon- en slaapplaatsen heeft gerealiseerd. Dat de Glazen Stad wel de lusten maar niet de lasten accepteert en dat daardoor in omliggende steden als Rotterdam en Den Haag nogal wat kassenwerkers wonen. Waarbij het woord ‘wonen’ eigenlijk misbruikt wordt want de beschreven omstandigheden zijn alleen maar erbarmelijk te noemen.

Werkgevers en uitzendbureaus
Afgelopen weekend was er een pijnlijke publicatie over het jaarverslag van de Nederlandse Arbeidsinspectie waarin ten strengste wordt geadviseerd om te stoppen met het aantrekken van arbeidsmigranten. Keihard stond daarin dat de baten van die arbeidsmigratie alleen maar terechtkomen bij (dit keer toevallig niet genoemde Westlandse) werkgevers en uitzendbureaus, terwijl de kosten bij de samenleving liggen. Ter verduidelijking, dat laatste betekent u en ik.

De arbeidsinspectie gaat zo ver dat zij het kabinet adviseert om een beleid te gaan voeren waarin de bevolking, ook de vergrijzende, niet verder groeit. Een bizar advies omdat inmiddels zelfs veel rechtse Nederlanders, ook politieke partijen, meer en meer tot het inzicht komen dat we die buitenlanders in de komende decennia gewoon nodig hebben. Niet alleen in Westlandse kassen, maar ook in het onderwijs, bij de supermarkt, in het ziekenhuis, ja zelfs, in de thuiszorg om oude witte billetjes te wassen.

‘Moderne slavernij’
Bij die laatste publicatie van de Arbeidsinspectie werd Westland dus niet apart genoemd, dat is niet eens meer nodig want iedereen weet allang dat wij ten aanzien van vooral Oost-Europese arbeidsmigranten geen schone handen hebben. Ook hier wonen lieden die verantwoordelijk zijn voor een asociale verloning en behuizing die je gewoon ‘moderne slavernij’ kan noemen.

En dan plotseling komt dat andere beeld weer naar boven dat Westland ook tekent. Dat van die januskop, twee gezichten, allebei een andere kant uitkijkend. Noem maar eens een gebied waar zoveel mensen vrijwilligers zijn. Voor anderen klaar staan. Als je hier met de collectebus voor ALS of Kankerbestrijding rondgaat worden er alleen maar papieren flappen in gestopt. En als er hier Oekraïense vluchtelingen moeten worden gehuisvest of direct geholpen, dan staan we in de top vijf in vergelijking met andere gemeenten.

Imagocampagne
Dat negatieve beeld van Westland krijgt inmiddels de overhand en roest in heel Nederland vast. Een echte, groots opgezette, imagocampagne zou op zijn plaats zijn, maar mogelijk zal het veel Westlanders aan de kont roesten wat wereld van hen denkt.  Rare lui, die Romeinen, moet ooit stripheld Obelix hebben gezegd. Zijn maatje Asterix zou er ongetwijfeld aan hebben toegevoegd, Westlanders ook.

Rien van den Anker

 

 

5 gedachten over “Rare lui, die Westlanders

  1. Zouden Westlanders echt zo raar zijn als in deze column wordt beschreven. Ik denk dat je meer Nederlanders op deze manier kunt plaatsen.

  2. Dat Westlanders niks van vluchtelingen willen weten heeft ook te maken waar ze vandaan komen. Dat mag je eigenlijk niet uitspreken maar volgens hen zijn Oekraïners toch meer Europeanen.

  3. Volgens mij doen wij het niet zo slecht met de opvang. Maar er is gewoon in Westland geen grote locatie waar een AZC met vluchtelingen kan worden ingericht.

  4. Dat negatieve beeld over Westland in de media zal wel blijven maar zoals in de column staat denk ik ook dat het veel Westlanders aan de kont zal roesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>