Raadsrakkers

26 aug

(Westland, 26 augustus 2020). Steeds meer mensen hebben medelijden met zorgminister Hugo de Jonge (CDA). Terecht, Hugo heeft het niet gemakkelijk, ook niet in zijn partij.
Werd hij enkele weken geleden, met dank aan prominent partijlid, Westlander en lokaal notaris Lars Boellaard, nipt op het lijsttrekkersschild geheven, nu wordt alweer twijfel gezaaid of die verkiezing wel zuiver op de graat was. Niet door de eerste de beste, nee, door de vrouw van verliezend concurrent Pieter Omtzigt en ook door de (eerder door leden terzijde geschoven) Mona Keijzer.
Ik ken dat gevoel niet maar het moet bijzonder zijn: genaaid worden door een clublid. Er komt nu een intern partijonderzoek. Partijlid, Westlander en lokaal notaris Lars blijft (w)ijselijk stil.

Hubert Bruls
Ook als Coronaminister heeft Hugo het zwaar. Het liefst wil ook hij af van al die corona gerelateerde noodmaatregeltjes, anderhalve meter, wel of geen mondkapjes, avondklok, dat soort dingen. Het lukt hem maar niet om alles in een democratische wet te proppen. Een die niet botst met de Grondwet.
Maar om Kamerleden en kakelende kiezers te overtuigen is nog kinderspel in vergelijking met zijn strijd met Hubert Bruls.

Dat is die rondborstige dorpsburgemeester van Nijmegen die in pre-Coronatijden zowat de enige was die voorzitter van alle Veiligheidsregio’s wilde worden. Toen nog een onbetekenend baantje maar die nu, met die pandemie, ineens verantwoordelijk is voor de nationale Corona-handhaving.
Bruls is sindsdien van een bourgondisch bon-vivant omgevormd tot een pasja, zo weggelopen uit een boos Eftelingsprookje, en niet meer van de buis weg te slaan. En voortdurend gooit hij met zijn volle gewicht de kont tegen de krib bij Hugo’s ministerie.

Ondergeschikt
Maar niet alleen Hugo, ook wij allemaal, krijgen met die flamboyante ex-Limburger te maken. Als voorzitter van alle Veiligheidsregio’s houdt hij ook hier de Corona-handhaving in de gaten. Zo is hij indirect eveneens bestuursbaasje van bijvoorbeeld de regio Haaglanden, waar de Haagse burgemeester Jan van Zanen lokaal chef is en onze Westlandse Bouke Arends en zijn collega’s via een omweggetje ook aan Bruls ondergeschikt zijn. Allemaal, competente, maar niet democratisch gekozen lieden, vooralsnog in meerderheid (oudere) mannen.

Helse Hubert lijkt steeds meer te genieten van zijn taakje, dat nog steeds slechts is gebaseerd op ad hoc ingestelde noodmaatregelen. En hij krijgt, zo lijkt het althans, van al die 25 onder hem vallende regio’s weinig tot geen tegengas. Het beeld ontstaat zelfs dat hij helemaal niet op een echte Coronawet zit te wachten. Het gaat, al ruikt het een beetje Poetins, toch gemakkelijk zo.

Raadsleden
Maar gelukkig, eindelijk is er verzet op handen, zij het kleinschalig, afkomstig van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden. Dat is een soort vakbond van die beroepsgroep die nu in een boze brief zegt dat raadsleden van tevoren moeten worden ingelicht over wat hun Veiligheidsregioburgemeester én Bruls nu allemaal doen en uitspoken. Niet achteraf, en ze willen ook meepraten.

Bruls zit inmiddels te broeden hoe hij die revolutionaire raadsledenactie moet pareren. Lokaal in Nijmegen zal dat nog wel lukken, dat zijn allemaal in de hand te houden sufferds, maar hij weet maar al te goed dat dat in Westland met die professionele raadsrakkers niet eenvoudig zal zijn.
Westlandse raadsleden als Peter, Remmert, Sander, Jennie, Cor, Benjamin, Nico, Ulbe en natuurlijk Dave zijn geduchte tegenstanders, onze Helden van de Democratie. En die gaan het nu opnemen, eerst tegen Arends, dan tegen Van Zanen en daarna tegen Bruls.
Als ze me nodig hebben, meld ik me, als vrijwilliger!

Rien van den Anker

 

6 gedachten over “Raadsrakkers

  1. Ik ben benieuwd of die Naaldwijkse notaris Lars nog iets van zich laat horen. Die zal wel in de rats zitten, want niemand weet wat er precies is gebeurd. Behalve hij zelf dus.

  2. Het is verbijsterend dat bijvoorbeeld Mona Keijzer nu ineens ook de uitslag wantrouwt. Dat mag ze wel doen maar dat doe je niet zo publiekelijk en beschadigend voor je partij.

  3. De vereniging van raadsleden is een tandeloos monster dat valt onder het grote VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Een gedrocht van de gemeentelijke colleges van B&W. Een bestuurdersclub pur sang. Een beetje volksvertegenwoordiger heeft daar niets mee. Kan me ook niet voorstellen dat één van de door jou genoemde raadsleden daadwerkelijk lid is van de raadsledenvereniging.

  4. Ik begrijp uit deze column dat Hubert Bruls nog altijd kan gaan werken bij de Efteling. Groot voordeel, daar hoeft hij zich ook niet meer te verkleden.

  5. Ik denk dat burgemeester Bouke Arends deze column niet echt leuk vindt. Iemand ondergeschikt aan Bruls noemen moet wel erg beledigend voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>