Politieke onderwereld

5 mei

(Westland, 5 mei 2021). Ik ken iemand, je komt als columnist soms bijzondere types tegen, die een nogal crimineel getint verleden heeft. Die voor zover ik kan overzien wel wat weekjes met vakantie was maar dan vrijwel zeker in de bak zat. Die, inmiddels zijn straf(fen) uitgezeten, als net burger weer met een schone lei zijn leven kan voortzetten.
Het verraste mij dat hij onlangs liet weten wel in de politiek te willen gaan, bijvoorbeeld in de gemeenteraad. Maart volgend jaar zijn er weer verkiezingen. En natuurlijk, de geroeste bargrappen gingen gelijk rond. ‘Daar zal jij je wel thuis voelen’ en ‘Tussen die zakkenvullers val jij niet op’.

Op het droge
De laatste jaren is er vooral bij politie en magistraten groeiende zorg dat ‘succesvolle’ lieden uit de onderwereld zich weer willen mengen in de bovenwereld. De hoofdreden is dat ze dan wel hun schaapjes op het droge hebben maar dat die wel eerst witgewassen moeten worden. Niet per se om een nette burger te worden.
Dat soort processen gaat heel subtiel en ondoorzichtig. Het begint bijvoorbeeld met het riant sponsoren van een noodlijdende lokale voetbal- of hockeyvereniging. Het publiekelijk gul ondersteunen van goede doelen wil ook wel helpen, zo ook een lidmaatschap van een serviceclub.

Pluche
Een favoriete route naar de bovenwereld gaat via de gemeenteraad. Maffiose zwaargewichten die het pluche vanwege hun verleden zelf nooit (willen) bereiken, zetten dan onderknuppeltjes in met nog wel een schoon blazoen.
Die, eenmaal gekozen, in een wereld instappen die buitengewoon interessant is voor hun capo di tutti capi. Een wereld waarin ze geregeld vertrouwelijke en geheime informatie te horen krijgen die hun crimi-chef graag wil horen. Zozeer dat hij ook bereid is zijn raadsvriend financieel daarvoor te belonen.

Geringe deskundigheid
Voor vrijwel iedereen is het mogelijk om in een gemeenteraad te komen. Eenmaal lid van een politieke partij, screening is er niet, is het een kwestie van tijd, charme, diplomatie en geringe deskundigheid. Voordat je het weet sta je op de lijst.
Als je gekozen bent is er alleen een geloofsbrieven-commissie die checkt of iemand wel echt gekozen is, of je in de gemeente woont en of er geen nevenfuncties zijn opgegeven die (kunnen) botsen met het raadswerk. En ja hoor, nu nog even de eed of de belofte afleggen, en klaar is kees.

Burgervazallen
Grote vraag is hoe je kunt voorkomen dat maffiose bazen burgervazallen inzetten om daarna met illegaal verkregen informatie hun duistere werk voort te zetten. Burgemeester Bouke Arends van Westland heeft dit heikele punt onlangs aan de raadsfractiebobo’s voorgelegd. Want dat foute binnensluipen begint in feite al bij de eerste contacten met politieke partijen. En vooral bij de verantwoordelijken die de kandidaten voordragen.
Een van zijn suggesties is om de politieke partijen hun kandidaten vóór de verkiezingen volgend jaar gratis te verplichten een VOG – verklaring omtrent gedrag – af te geven. Anderen denken aan zwaardere straffen wanneer politici hun belofte of eed ten aanzien van vertrouwelijkheid en geheime zaken bewust terzijde schuiven. Twijfelachtig gedrag: direct aangeven zou ook helpen, denkt een enkeling.

Sjoemelen
De eerste reacties lijken verdeeld. Met een VOG is ook te sjoemelen. En een politicus moet, vinden sommigen, uit lands- of gemeentebelang als klokkenluider zijn belofte kunnen schenden na ontdekking van ernstige bestuurdersfouten. En een crimineel lekkend raadslid valt vanzelf wel  door de mand, denkt weer die enkeling.

Maar het blijft al met al een heel zwak punt in ons democratisch bestel. Dat weet de bovenwereld, jammer genoeg ook de onderwereld.

Rien van den Anker

 

5 gedachten over “Politieke onderwereld

  1. Goed dat de burgemeester hier aandacht voor vraagt! Belangrijk om het openbaar bestuur schoon te houden en de deur dicht te houden voor mensen die ook maar enigszins tegen de wereld van ondermijnende criminaliteit aanschurken. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijk van alle politieke partijen en fracties uit het Westland.
    De druk die via raadsleden op bestuur wordt uitgeoefend kan er ook onbedoeld toe leiden dat bijv. onjuiste vergunningen worden verstrekt, geld wordt witgewassen of mensen op andere wijze bevoordeeld worden. Als die poort opengaat ontstaat een onbedoeld interessant vestigingsklimaat voor branches die je als prettige gemeenschap liever buiten de deur houdt.

  2. Een parlement en ook een gemeenteraad moet een afspiegeling zijn van de samenleving. Dus ontkom je er niet aan dat er ook ex-criminelen een plek kunnen krijgen. Die moet je dan hetzelfde controleren als mensen zonder zo’n verleden.

  3. Ik denk dat de enkeling die de columnist aanhaalt gelijk heeft. Iemand die echt slechte bedoelingen heeft valt redelijk snel door de mand.

  4. Wel goed dat burgemeester Arends in ieder geval dit onderwerp bespreekbaar maakt. De grens wat mag en niet mag is vaak heel dun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>