Op het matje

7 apr

(Westland, 7 april 2021). Deze week op het matje geroepen bij de burgemeester. Dat gebeurt me niet iedere week en ook nooit als ik me van geen kwaad bewust ben. Het gesprek was op anderhalve meter fysiek, niks digitaal, het moet dus van groot belang zijn, dacht ik tevoren.
Bij binnenkomst trof ik niet alleen de eerste burger maar ook zijn ambtelijk paladijn, griffier Funs Bergmans. Met pen en papier in de aanslag.

Nog voordat ik goed en wel zat, rolde de aanleiding voor het gesprek er al behoorlijk verwijtend uit. Waarom ik in hemelsnaam multiple choice vragen aan een wethouder had gesteld. Wel keurig via de voorlichter, maar toch. Je stelt vragen en daar komt een antwoord op, zo doceerde de eerste gemeentelijke bestuurder. “Soms laat, of niet”, interrumpeerde ik om de spanning een beetje uit het gesprek te halen. Het humoristische kwartje viel niet.

Lokale Omtzigt
De olijke, simplistische manier om meerkeuzevragen te stellen was in ieder geval niet goed overgekomen bij het, amateur-regenteske, college. Zeg maar gerust, verkeerd gevallen. Woorden als denigrerend en neerbuigend kwamen van stal toen mijn wandaad, als ware ik een lokale Omtzigt, formeel door de wethouders was behandeld.

Opvallend was wel dat de burgemeester hun kritiek almaar repeterend samenbundelde in twee lange zinnen, de indruk wekkend dat hij er eigenlijk niet echt achter stond. Het leek soms wel, maar ik kan me vergissen, alsof hij zich had laten sturen door zijn medebestuurders. ‘Grab ’em by the balls, Bouke’.

Bibberschrik
Ik probeerde het nog een keer diplomatiek, dat ik met deze manier van vragen het de wethouder alleen maar gemakkelijker had willen maken om te vertellen hoe het zit. Ook omdat ik dezelfde vragen eerder had gesteld, maar daarna een zogenoemd kastje-naar-de-muur antwoord had gekregen.

En ja, zo liet ik unverfroren horen, er zat ook iets in van een serieuze grap om een statement te maken dat veel persvragen frequent en standaard nogal vaak wollig, breed en politiek onduidelijk worden beantwoord. “Humor, meneer Arends, humor”, zei ik cabaretesk tot bibberschrik van de griffier.

Laf maar praktisch
Dus op deze vragen krijg ik geen antwoord, riposteerde ik brutaal, na de pijnlijk volgende stilte. Eerst schudde de burgemeester het hoofd, daarna volgde dat van de griffier.

Inmiddels heb ik, laf maar praktisch, mijn vragen maar omgezet in gewone vragen en weet ik dat het wethouderlijke antwoord opnieuw weer breed, wollig en politiek onduidelijk zal zijn. Onzeker blijft natuurlijk wanneer, al sluit ik ook niet uit dat de betrokken wethouder morgen of overmorgen zelf belt.
Om eerst politiek sussend en daarna sub rosa te melden hoe het nu echt zit. Wie tijdens de collegevergadering mijn ‘matjesbezoek’ heeft geëist. En dat hij/zij het niet was. Om dan in volzinnen mijn vragen politiek gekleurd te beantwoorden.

Ruttiaans
Het afscheid van de burgervader overigens bijna Ruttiaans, goedlachs en tegelijk waarheidsgetrouw ondoorgrondelijk, er kon spontaan zelfs een luid ‘Nog een goed weekend’ van af. Ook van Funs, zij het iets zachter.

Eenmaal weer buiten schoot fantasierijk door mijn hoofd dat er misschien ooit nog eens een raadslid komt dat namens zijn kiezers dezelfde vragen aan het gemeentebestuur gaat stellen. En dat met lef dan ook doet in multiple choice-stijl. Ik ken er minstens één. Eentje met humor.
Ik hoor later wel of ‘ie ook een bakkie mocht doen bij de baas.

Rien van den Anker

 

 

6 gedachten over “Op het matje

  1. De columnist heeft er zelf om gevraagd. Daarom de multiplechoicevraag:
    0 Is de column waar?
    0 Is de column verzonnen?
    0 Moeten we de column nog maar een keer goed lezen?

  2. Ik heb lang gezocht maar heb ze niet kunnen vinden. Zijn er, actueel gesproken, onlangs multiple choice vragen gesteld door een raadslid? Dat had dan wel kunnen worden vermeld.

  3. Was er geen voorlichter bij dit gesprek? Zo nee, maakt dat ook de irrelevantie van die ‘expertise van de gemeente Westland’ pijnlijk duidelijk.

  4. Wat hier wordt beschreven is natuurlijk een mengeling van fictie en non-fictie. De waarheid mag je zelf invullen. En die is waarschijnlijk veel ernstiger maar niet zo leuk om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>