Formatie-nerveus Westland

25 aug

(Westland, 25 augustus 2021). De traag voortslepende kabinetsformatie maakt ook de Westlandse politiek nerveus. Lokale politici volgen angstig nauwlettend wat er op en rond het Binnenhof gebeurt. Landelijk en plaatselijk zijn dan wel twee aparte werelden, de kiezer rekent ze gezamenlijk af.
Zo was er na de forse Kaag-winst dit voorjaar grote vreugde bij de Westlandse D66’ers. Die zagen de winst ook al ‘hangen’ in het voorjaar 2022, bij de raadsverkiezingen. Van één naar twee, misschien wel 3 raadszetels. Ook een wethouder? Sindsdien is er veel gebeurd.
Er kwam wel een Kaag-effect maar totaal anders. Niks nieuw leiderschap, meer ‘ouderwets’ enigszins elitair getreuzel. De vraag is zelfs of er in maart voor D66 lokaal electoraal nog wel een positief effect zal zijn.

Zomerflirt
Ook de zomerflirt van PvdA en GroenLinks om met D66 een lokaal links blok te vormen, staat ondertussen in een ander daglicht. Die mislukte, omdat D66 (toen nog) Kaagiaans in de zevende hemel zweefde.
Inmiddels komen landelijk socialisten en groenlinksers, sommigen zeggen via Rutte, vrijwillig gedwongen tot één kamerfractie. Mogelijk zien daardoor ook Westlandse Roden en Groenen weer mogelijkheden om bij elkaar te kruipen. Met enig leedvermaak, desnoods zonder D66.

Bij het CDA – landelijk leider- en visieloos – worden de Haagse formatietaferelen ook zeer aandachtig gevolgd. Daar staan 10 en 11 september in de congresagenda gegrift als De Dagen des Oordeels. Wat gaat er gebeuren? Coalitie of oppositie? Splitst de partij zich in Hoekstra-Hoeken en Omtzigt-Kabeljauwen? Gaat de laatste toch een aparte partij oprichten?
En wat dan in Westland? Dat massaal Hugo de Jonge steunde. Staat hier een lokale Pieter op of wachten de tuinbouwende christendemocraten af hoe het al jaren ingezette verval vergrijzend verder toeslaat.

Maar drie raadsleden
Ondanks het Ruttiaanse voorjaarssucces is er zelfs bij de Westlandse VVD hoop en vrees. Optimistische liberalen zijn onzeker of dat landelijke succes ook aan de Verdilaan zal neerdalen. Meer realistische VVD’ers – immer verbaasd kijkend naar maar drie raadsleden – vinden het hoog tijd om met de VVD Light, lees: GemeenteBelang Westland, te gaan praten. Als ze dat daar tenminste willen, want zolang Remmert Keizer de scepter zwaait, zal de deur wel dicht blijven.

Bijna ongelooflijk, ook binnen de standvastige SGP-ChristenUnie-fractie wordt ‘Den Haag’ in de gaten gehouden. Vooral het CU-deel tobt met Gert-Jan Segers’ medisch-ethische strijd met D66 die nogal onduidelijk aanvoelt. Doet ‘ie nu mee of niet? In die orthodoxe wereld moet je niet met principes spotten; dat kost veel kiezers, ook plaatselijk.

‘Wisselwappie’
Alleen de lokalo’s hebben politiek weinig last van de bizarre kabinetsformatie. Er is wel enige onderlinge concurrentie maar ook weinig vrees voor nieuwe partijen. Hagenaar Richard de Mos, die hier met Code Oranje wilde meedoen, valt weg, heeft gekozen voor ‘wisselwappie’ Wybren van Haga. Ook Wilders en Baudet gaan plaatselijk geen partijplantjes kweken, omdat dat averechts werkt bij de vaste LPF-kern. Die landelijk toch al op hen stemt.

Spannend is eigenlijk alleen maar hoe groot ze samen worden, gedrieën weer een raadsmeerderheid halen. Interessant wordt dan of, na een volgens velen onvermijdelijk CDA-verlies, Westland verstandig als grootste fractie het initiatief bij een collegeformatie krijgt. En of dat lukt.
Zover is het nog lang niet, de gemiddelde kiezer is nu gebiologeerd door dat gênante formatietoneelstuk. Aan een oordeel over de gemeentepolitiek is hij/zij/hen – sorry, zo moet dat tegenwoordig – nog lang niet toe. Dat komt wel. En er zijn Westlandse politici bij wie dan pas echt het zweet uitbreekt.

Rien van den Anker

 

7 gedachten over “Formatie-nerveus Westland

  1. Maakt allemaal niks uit waarde columnist! Westland is en blijft een enge rechtse enclave waar menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit onder druk blijven staan! En o ja: De regels van de rechtstaat worden alleen geëerbiedigd wanneer de dames en heren van de Localisten daar zelf van voordeel van denken te hebben! Arme goedwillende en hardwerkende Westlandse kiezers…

  2. Ik begrijp ook niet hoe de SGP en de ChristenUnie in een fractie zo samen kunnen werken. Qua religieuze principes zit er ongelooflijk veel verschil tussen.

  3. Een mooie gedachtesprong om te lezen dat de VVD en Gemeentebelang Westland wel weer samen zouden kunnen. Jammer dat dat soort mooie gedachten altijd vastlopen op de personen. Over je schaduw heenstappen!

  4. Er wordt gesteld dat de LPF’ers landelijk wel Wilders of Baudet stemmen. Ik denk dat die twee ook wel eens heel populair zijn bij Westlandse VVD’ers en CDA’ers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>