Nederland steeds Westlandser

22 mei

(Westland, 22 mei 2024). De eerste Westlandse reacties na het bekend worden van het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB waren positief, bijna beangstigend positief. Glastuinbouw Nederland reageerde in een soort bijbels, de (in Wateringen wonende) voorzitter Adri Bom-Lemstra beschreef de plannen richting de tuinbouwondernemers als ‘Rust, duidelijkheid en zekerheid’. Dan mis je ‘hemels’.

‘Tussen de kassen’-taal
De meerderheid van de gemeenteraad die in januari nog landelijk bekend werd omdat hij revolutionair verklaarde dat de Spreidingswet in Westland ‘niet paste’, staat te juichen nu de wet (nog voor de invoering alweer) wordt ingetrokken. ‘Heel Nederland viel toen over ons heen maar de tijd lost alles op, zo blijkt nu,’ was een cynische reactie.
Maar nog meer voorstellen uit het nieuwe akkoord kun je simpelweg ‘Tussen de kassen’-taal noemen. Als Wilders praat over het strengste asielbereid van Europa dan hoef je in het Westlandse politieke wereldje niet lang naar instemmers te zoeken. Eigenlijk wel logisch, want hoewel we geen lokale PVV hebben is het wel zo dat vorig jaar 33% van de Westlanders op Wilders hebben gestemd.

Minder belasting
Maar er zijn meer dingen die met name Westlanders aanspreken. Mensen met een eigen bedrijf gaan minder belasting betalen, dat geldt dus ook voor directeuren en grootaandeelhouders. En de gewoon werkende Westlander gaat minder ‘blauw geld’ betalen, krijgt meer in het handje. Vooral de middenklasser gaat erop vooruit en die zijn er nogal wat in het Westland.
Een beetje jammer is wel dat de subsidies voor de aanschaf op elektrische auto’s komen te vervallen maar menig tuinder was toch al uitgekeken op zijn Tesla als fiscaal zo leuke bedrijfswagen, bovendien met de nieuwe 5,7 liter en 7-cilinder Dodge Ram mag weer lekker 130 kilometer worden gescheurd. En daarmee kunnen ze toch ook, in plaats van – het duurder wordende – vliegen, naar de costa’s!

Theater en concert
Theater en concertkaartjes worden door het hogere BTW-tarief van 21 procent wel duurder maar gezien de nogal brede, zeer matige liefde voor kunst en cultuur hier zal dat menigeen ruk zijn. Trouwens, bioscopen en dagattracties zoals Drievliet en Duinrell blijven toch gewoon in het lage tarief van 9 procent.
En dat duurder worden van een hotelovernachting is dan jammer, maar dan gaan we gewoon ‘s avonds al terug met de Ram, via de grote M. Of we kunnen, bijna net als thuis, een keer gaan slapen bij de boer, want dat blijft weer goedkoop.
Westlanders zijn ongetwijfeld ook blij dat gemeente en politie worden aangespoord bij demonstranten ‘een scherper onderscheid te maken tussen (vreedzaam) demonstreren en ordeverstorende acties.’ Vooral de Lierenaars, die nu alweer de barre intocht van de Sinterklaas voorbereiden, springen een gat in de lucht.

Rechtse wind
Wie het hoofdlijnenakkoord van de nieuw te vormen regering dus overziet komt maar tot één conclusie: Nederland wordt steeds Westlandser. Niet één op één maar in grote lijnen zijn er tal van overeenkomsten te vinden met de lokale politiek hier.
Maar ja, wat wil je ook met zo’n gemeenteraad, waar al jaren een forse, krachtige rechtse wind waait. Waar het midden kraakt, waar gezamenlijk links maar krimpt, zelfs meer dan in het tijdelijke Binnenhof.

En ja, net als bij de formatie, ook nog even de poppetjes. Wat we hier nog missen is een soort Dilan Yeşilgöz maar dat kan de liberale Suzanne van Erven wel worden. Peter Duijsens (WV) en Remmert Keizer (GBW) moeten onderling maar blijven uitvechten wie er hier Geert moet worden en de immer recht-voor-haar-raap Trudy de Munck (geen BBB, maar LPF) heeft wel iets van Caroline van der Plas.
Een Pieter Omtzigt is hier niet te vinden, maar misschien komt dat nog. Voorlopig denken Westlanders bij een twijfelaar vooral aan een te klein bed..

Rien van den Anker

 

5 gedachten over “Nederland steeds Westlandser

  1. De lui die nu zo blij zijn komen er wel achter. De lijst zit vol wensdenken, waarbij je tevoren al kunt voelen wat gaat wringen. Of het mag niet of het kan niet of is niet te betalen. Leuke toekomst..

  2. Het leukste zijn natuurlijk de slotzinnen. Mireille van der Stelt van GBW zou ook een leuke Caroline zijn. Of toch liever Renate van der Giessen? Die weet wel raad met haar chef Peter Duijsens. En een Westlandse Omtzigt hadden we toch in de persoon van VVD’er Pieter Varekamp. Die kon toch ook nooit besluiten. Vooruit schuiven is toch ook een vorm van twijfelen. Dat was zijn specialiteit.

  3. Adri Bom is precies wat Glastuinbouw Nederland is. Altijd precies laveren tussen twee meningen. Om beide partijen maar te vriend te houden, de achterban en het kabinet. Maar dat loopt een keer fout, want die twee zijn totaal verschillend.

  4. Ik ben het met Robert v. Luijk eens. Juich niet te vroeg. Niet alles is al bekend Ze gaan de arbeidsmigranten ook nog aanpakken. Hoort bij migratie ,daar is men breed gedragen op zijn zachts gezegd niet blij mee. Veel overlast en veel daklozen zijn arbeidsmigranten. Dat is ook o.a. de reden dat er zo negatief over de tuinbouw word gesproken door de politiek. Hopen dat het meevalt, zekerheid is er nergens Juichen we niet te vroeg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>